Rețetă dulce și gustoasă pentru masa de Revelion: prăjitura cu foi cu miere Albinița
Prajitura Albinita cu foi cu miere si crema de gris. Albinita este cunoscuta si ca Albinuta, Prajitura Dulcineea, Prajitura Claudia, Prajitura Mimoza sau Prajitura cu foi cu miere. In Ungaria se mai numeste mézes krémes cremes cu miere si are glazura de ciocolata. Ambele versiuni au si un strat de gem acrisor (de caise, macese sau zmeura) o prajitura populara, foarte indragita de romani, mai ales de sarbatori.
Author: Alina Raducu marți 29 decembrie 2020 , 21:28
Foile acestei prajituri se pot prepara si cu 10 zile inainte de eveniment, putand fi depozitate într-un mediu răcoros si umplute doar cu o zi inainte de servire. Însă este foarte important de stiut ca aceasta prajitura Albinita se umple cu minimum 48 de ore inainte de servire deoarece are nevoie de acest timp de fragezire. Nu se poate manca in aceeasi zi.
Unele gospodine se chinuiau pe vremuri sa coaca foile pe dosul tavii.
In era hartiei de copt am scapat de aceast lucru aproape dificil. Acum foile se pot intinde direct pe ea si se pot transfera in tava.
Ingredientele pentru tavi de 33 x 42 cm. Va iese o Prajitura Albinita de cca. 3 kg.
Ingrediente Foi cu miere:
900 g faina 250 g zahar tos 200 g miere 1 plic zahar vanilat coaja rasa de portocala sau lamaie 1 lingura rasa de bicarbonat de sodiu 120 g unt cu min.
80% grasime 2 oua intregi 50-100 ml lapte rece Crema de gris 500 ml lapte 250 g zahar 2 plicuri zahar vanilat un strop de sare 120 g gris 300 g unt moale, cu min. 80% grasime In plus: 1 borcan de gem de caise, macese sau zmeura 30 g zahar pudra pentru decor
Mod de preparare prăjitura Albinita cu foi cu miere si crema de gris
Intr-o cratita se pune la topit mierea, untul si zaharul. Se încălzesc pana ce zaharul s-a dizolvat complet. Transferati amestecul in bolul mixerului si am adaugat vanilia, coaja rasa de la 1/2 portocala (optional dar foarte recomandat), cele doua oua intregi si le mixam bine. Se pun faina in ploaie si bicarbonatul.
Se pun treptat cateva linguri de lapte rece, pana ce aluatul s-a legat si a devenit manevrabil. Se baga la frigider pentru 10 minute (ca sa se odihneasca si sa se mai intareasca untul din el).
Se scoate aluatul de la rece si se mai lasa alte 15 de minute pe masa de bucatarie (ca sa se inmoaie si sa devina modelabil). Se împarte aluatul in 4 portii egale si am intins 4 foi de 33 x 42 cm (atat masoara tavile mele).
Este un aluat „prietenos”, elastic, care se manevreaza usor. Pregatiti intr-un avans si bucati de hartie de copt de aceste dimensiuni si am asezat foile crude pe ele și le puneti in tavi.
Foile se înteapa usor cu furculita ca sa nu faca basici.
formeze cocoloase. Se fierbe grisul cu lapte timp de 4-5 minute, la foc mic, amestecandu-l continuu. Se trage craticioara deoparte si se lasa la racorit pana ce a ajuns la temperatura camerei.
Umplere prajitura Albinita
Se imparte crema de gris cu unt in 2, apoi se pune dulceata(de care doriti). Puteti folosi gem de caise, macese sau de care va place.
Se pune deoparte cea mai frumoasa foaie, pentru ca ea va fi capacul și restul foilor vor fi umplute dupa cum astfel: foaia 1 cucrema de gris; foaia 2 cu strat de gem; foaia 3 cu crema de gris și foaia 4 (capacul).