In articol:
Reţetă dulceaţă de vişine. Dulceața este simplu de pregătit, se păstrează ușor peste sezon și poate fi consumată ca atare ori alături de cele mai bune deserturi.
Ingrediente
3 kg.
3 kg. de zahăr
20 de grame (2 plicuri) de sare de lămâie sau zeama de la 2 lămâi mari
Mod de preparare
Termometrul de patiserie este un ajutor important în pregătirea dulceții este termometrul de patiserie. La fel ca în cazul vasului recomandat, se poate face dulceață și fără termometrul acesta, doar că va fi preparată cu mai puțină exactitate, aproximând momentul în care aceasta este gata.
1. Primul pas este spălarea cu apă rece și zvântarea fructelor. Vișinele urmează a fi curățate de sâmburi.
2. Vișinele se pun în cratița în care vom prepara dulceața de vișine. Trebuie să fie suficient de încăpătoare pentru a nu da siropul pe afară. Adăugăm deasupra vișinelor zahărul și scuturăm cratița, fără să amestecăm.
3. A doua zi, fructele plutesc efectiv în sirop așa că e momentul să fierbem dulceața de vișine. Adăugăm sarea de lămâie sau zeama și amestecăm ușor. Punem cratița pe foc iute și aducem dulceața la fierbere.
4. Din momentul în care dulceața de vișine începe să fiarbă, socotim 2 minute, apoi scoatem vișinele cu o spumieră.
5. În cratiță, se regăsește mult sirop rămas pe care îl fierbem în continuare la foc iute. La început se formează o spumă de culoare roz-cenușiu, care trebuie colectată cu atenție cu o lingură și îndepărtată. În această spumă se concentrează impuritățile din zahăr, care nu neapărat că ne dăunează nouă, cât aspectului final al dulceții.
6.
Citeste si: VIDEO| Cireșele cele mai ieftine se găsesc în livezile unde oamenii pot merge pentru a le culege singuri
Între momentul în care am scos fructele din sirop (punctul 4) și momentul în care acesta a fost gata, au trecut 8 minute. Aceasta durată de timp va fi mult mai lungă dacă folosiți o oală în locul cratiței descrise în introducere. Depinde și de câtă apă conțin vișinele și de cât de viu a fost focul.
7. Turnăm o parte din cantitatea de sirop de vișine, fierbinte, în sticle sterilizate, pe care le așezăm pe o suprafață metalică, să nu crape din cauza șocului termic. Eu am pus sticlele pe o paletă metalică, se pot pune într-o tavă etc.
8. În siropul rămas în cratiță, adăugăm înapoi vișinele pe care le-am scos deoparte la punctul 4. Pornim focul la foc viu și readucem la fierbere. Prin adăugarea fructelor și a siropului din castron, temperatura amestecului din cratiță a scăzut mult, așa că fierbem vișinele în sirop până când termometrul indică din nou 106 ° C. În timpul fierberii, ștergeți cu atenție marginea castronului cu un șervet înmuiat în apă rece de picăturile de sirop caramelizate, care pot strica aspectul și gustul dulceții.
Când se atinge temperatura țintă, dulceața este gata, chiar dacă pare încă lichidă. După ce se răcește, siropul din jurul fructelor se va îngroșa. Continuând fierberea mai mult decât este necesar, dulceața va deveni maronie, închisă la culoare.
Citeste si: Dulceaţă căpsuni fără apă. Reţeta ingenioasă şi delicioasă
Proprietăți dulceață de vișine
1. Sunt utile in artrita
Consumul de visine este asociat cu nivelurile reduse de oxid nitric, un compus asociat cu osteoartrita si artrita reumatoida.
2. Reduc nivelul de zahar din sange
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Visinele contin antioxidanti numiti antocianine, coloranti naturali care au numeroase beneficii pentru sanatate. Unul dintre acestea este reglarea nivelului de zahar din sange, ceea ce le face ideale de consumat de catre persoanele care sufera de diabet
3. Te ajuta sa te odihnesti
Vișinele îmbunatatesc calitatea somnului si previn starile de nervozitate, de aceea actioneaza ca un somnifer usor. Le poti manca cu doua-trei ore inainte sa mergi la culcare.
Sursa: lauralaurentiu.ro