Reteta pentru harbuji murati
Harbujii murați sunt printre cele mai gustoase muraturi din lume.
Dacă vrei ceva delicios pentru iarnă alaturi de friptură sau alte mâncăruri, îți recomandăm această rețetă pentru harbuji murați.
-10 kg harbuji verzi si galbeni
-3 morcovi...sau mai multi
-4 ardei grasi sau kapia
-1 ardei iute
-2-3 catei de usturoi
-2 radacini de hrean
-bete de marar
- crengute de visin
-frunze de telina
-sare grunjoasa neiodata
-1 crenguta de busuioc proaspat sau 1 lingurita de busuioc uscat
Pepenii se spala bine, sa nu aiba pamant. Este bine sa fie cat mai proaspeti, daca se poate sa fie culesi in aceeasi zi.
Se va folosi un butoi, putina, cazan, ce aveti, cu gura larga, sa incapa pepenii. Obligatoiu bine spalat si oparit inainte, ca sa nu avem probleme.
Se pun la fund cregi de marar uscat si frunze de visin.
Acestea vor da aroma placuta si vor mentine pepenii tari.
Se pun pepenii mai mari la fund. Acestia se vor mura mai greu.
Se alterneaza cu fasii de morcov si hrean, frunze de telina, ardei gras.
La mijloc se pun si ardeiul iute si jumatate din usturoi.
Se pun restul de pepeni. Deasupra sa fie cei mai mici, care se mureaza primii.
Se asaza deasupra restul de usturoi, frunze de telina, visin, bete de marar.
Citeste si: Mâncare de gutui cu pui: O reţetă delicioasă pentru toamnă
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
La final, se pune deasupra o crenguta de busuioc uscat sau 1 lingurita rasa de busuioc uscat. Nu mult, nu va schimba gustul. Dar va mentine zeama limpede si nu se va baloși.
-Daca nu aveti bidoane cu gura larga, se pot pune harbujii la murat si taiați felii. Aici recomand sa se faca sterilizare. Se pun borcanele la bain-marie si se sterilizeaza 10 minute din momentul in care apa a dat in clocot.
Citeste si: Reţetă zacuscă de vinete cu ciuperci
Saramura la rece: se amesteca 1 lingura de sare grunjoasa neiodata (30 g) la 1 l de apa.
Se pune atat cat este necesar ca sa acopere bine harbujii. Se recomandă 15 l de apa si 15 linguri de sare (cam 450 g). Se face exact ca la reteta de muraturi sau ca la reteta de varza murata.
Saramura la cald: se masoara cata apa intra in bidon. Se toarna apa rece deasupra, apoi se scurge intro oala mare. Se adauga cate 1 lingura de sare (30 g) pentru fiecare l de apa.
Dupa 1 saptamana deja puteti verifica daca s-au murat. Daca e mai cald, se mureaza mai repede, daca e mai rece, poate dura si 2 saptamani pana se mureaza.