De pe masa de Revelion nu ar trebui să lipsească gustările și aperitivele. Mai jos veți putea afla rețeta perfectă pentru cele mai bune sărățele cu brânză ca la bunica acasă, o gustare bună potrivită pentru masa de Anul Nou.
Saratele cu branza reteta ca la bunica acasa, din aluat cu branza de vaci sau telemea si unt sau untura. Aluatul este unul foarte simplu de facut, din parti egale de branza de vaci-grasime-faina, insa necesita un timp de repaus la rece de minimum 24 de ore. Aluatul se poate pastra la frigider pana la 7 zile si din el putem intinde si coace saratele proaspete oricand avem nevoie.
Ingrediente sărățele cu brânză
500g faina alba
500g branza grasa de vaci, bine scursa de zer (branza dulce nu telemea)
putin chimen, sare grunjoasa pentru presarat deasupra
Mod de preparare sărățele cu brânză
Din ingredientele de mai sus (mai putin oul si chimenul) se face un aluat ferm, lutos, ca o plastilina.
Nu se framanta mult. Daca se lipeste foarte tare de vas si de maini (depinde de faina) mai puteti adauga 50-100g de faina. Nu trebuie sa fie prea vartos. Acest aluat se aduna intr-o bila mare care se acopera cu folie de plastic (sau se baga direct intr-o punga) si apoi intr-un vas de bucatarie mai incapator (va creste) si se da la rece pentru min. 6 ore (cel mai bine 12-24 ore).
Surpriza e cand il scoateti de la rece si constatati ca a crescut in volum (de la fermentii din branza de vaci) si are basicute in textura sa.
Aluatul pentru saratele cu branza se imparte in 2 parti egale care se prelucreaza pe rand. Se infaineaza usor blatul de lucru si se intinde foaie groasa de 3-5 mm care se va impatura in 3 apoi inca o data in 3 (vezi imaginea).
Se lasa deoparte la temperatura camerei si se procedeaza la fel si cu a doua parte de aluat.
Aluatul pentru saratele cu branza se mai lasa 10 minute la odihnit si se incinge cuptorul la 180C. Intr-un pahar se bate oul crud cu putina sare si se pregateste chimenul.
Se revine la primul aluat impachetat si se intinde din nou foaie, de data aceasta de 5 mm grosime, apoi se taie cu ruleta zimtata in saleuri de dimensiunile dorite (eu le fac mai lungi si mai inguste).
Se ung toate cu ou batut amestecat cu putina boia dulce (paprika) si se presara cu parmezan ras fin, sare grunjoasa si chimen. Puteti gusta aluatul crud si daca vi se pare nesarat acum e momentul sa corectati acest lucru presarand si un pic de sare grunjoasa pe saleuri.
Am asezat saratelele in tavi, pe hartie de copt si le-am copt 15 minute la 180 C (treapta medie spre inalta la cele cu gaz).
Coptul poate dura si 20-25 de minute, in functie de cuptor. Saratelele trebuie sa fie rumene si uscate (sa nu ramane crude la mijloc). Cresc fenomenal la copt si se inalta mult.
Din al doilea pachet puteti face saratele cu branza in forma de spirale. Astfel, se intinde foaie tot de 5 mm grosime si se presara cu parmezan ras apoi se ruleaza lejer intr-un sul lung. Acesta se taie cu un cutit bine ascutit, fara a-l strivi, in rondele de 1cm grosime. Nu trebuie rulat strans pentru straturile nu vor avea loc sa se umfle la copt. Aceste rondele se ung si ele cu ou batut si se presara cu chimen (au deja parmezan in ele).
Ambele variante de saratele cu branza, saleuri sau spirale, se pun in tavi asternute cu hartie de copt si se coc cate 15 minute la 180 C. Este spectaculos sa le privesti crescand in cuptor si desfacandu-se in foi, ca un foietaj. Isi dubleaza inaltimea la copt. Se scot imediat din tavi si pot fi servite calde sau la temperatura camerei. Rezista foarte bine in timp. Mai mult de 2-3 zile nu au rezistat la noi. Noua ne plac foarte mult aceste saratele cu branza, in ambele variante.