In articol:
Rețetă sarmale de Crăciun. Fiecare bucătar cunoaște faptul că la 1kg de carne pentru sarmale se pun 100 g orez. Bucătarii o mai numesc „regula lui 10%“.
Citește și: Mâncare tradiţională de Crăciun: Meniu complet pentru 2022
Ingrediente
- pulpa porc- 500 g
- pulpa sau piept vita cu grasime-500 g
- poala de porc proaspata sau kaizer, slanina afumata- 200 g
- 2-3 cepe mari (cam 400 g ceapa)
- 100- 150 g orez cu bob rotund
- 1 morcov mic
- 1 lingura telina radacina rasa
- 2 linguri malai
- sare, piper, coriandru, cimbru, boia de ardei dulce, iute, ardei iute, chimen macinat
- marar si patrunjel
- 1-2 linguri untura sau ulei
- pasta de tomate sau suc de rosii
- 1 cana cu vin alb (cam 200 ml)
- varza proaspata sau murata
Cât orez se pune la 1 kg de carne pentru sarmale?
Cel mai bine este să se pună 100-150 g de orez la 1 kg de carne, iar sarmalele vor fi cărnoase și gustoase. Acestea sunt sarmalele de sărbătoare, cum se spune la țară.
În zilele obișnuite, la 1 kg de carne se pun cam 250-300 g de orez la 1 kg de carne (o cană cu vârf) și se adaugă multă ceapă, morcov, verdeață. Delicioase sunt și acestea, și în felul acesta „se înmulțesc sarmalele”.
Când este rece se adaugă peste carne împreună cu orezul ales și spălat, mălaiul (sau păsat), verdeață tocată mărunt, 1-2 linguri de pastă de tomate, sare, cimbru, piper și ardei iute, boia, puțin coriandru (cam 5-6 bobițe, numai cât să dea aromă discretă), un vârf de cuțit chimen măcinat și ceapă înăbușită.