Close sidebar
Close sidebar

Reţete cu dovlecei la cuptor: Cele mai delicioase mâncăruri

Dovleceii fac parte din seria celor mai consumate legume în perioada verii, deoarece pot fi ușor de gătit și pot fi introduși într-o dietă sănătoasă. Astfel, vă vom prezenta mai multe rețete simple și delicioase cu dovlecei.

Alina Raducu,

Reţete cu dovlecei la cuptor: Cele mai delicioase mâncăruri

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Totodată,  dovleceii ajută la scaderea colesterolului si a nivelului de zahar din sange, aceștia fiind bogați în nutrienți.

Rețetă- dovlecei simpli cu brânză, la cuptor

Ingrediente

Dovlecei 3 buc (dovlecei de marime medie, cam 200g fiecare)

Branza feta sau telemea 200 g

Cascaval 100 g

Oua 2 buc

Piper negru macinat 0.25

lingurite (optional, sau alte mirodenii preferate)

Mod de preparare

Luați dovleceii și îi tăiați capetele la fiecarem, apoi in jumatate pe lung. Cu o lingurita scobiti interiorul fiecarei jumatati- atent sa nu rupeti marginile, iar acum avem 6 barcute gata de umplut. În cazul in care, mijlocul dovleceilor este fraged si semintele inca nu s-au format, tot miezul scobit din barcute il pun in pungi la congelator- va fi perfect pentru ciorbe sau chiftelute la iarna.

Mai apoi, branza o sfarmati cu mainile, adaugati cascavalul dat prin razatoare medie, cele 2 oua si putin piper macinat dupa preferinte.Amestecati atent compozitia cu o furculita sau lingura.

Umpleti barcutele de dovlecei cu acest amestec, le aranjati intr-o tava de cuptor- eu nu o ung cu ulei, le pun asa pe uscat.

Se coc timp de 30-40 de minute la 200 de grade, pana se rumenesc.

La final ar fi mai bine să le lasati sa se odihneasca inca 15-20 de minute, se pot servi cu orice garnitură doriți.

Dovlecei cu brânză si roșii la cuptor

Ingrediente

  • 1– 1,2 kilograme de dovlecei
  • 120 de grame de parmezan maturat
  • 450 de grame de mozzarella 
  • 1,2 kilograme de roșii bine coapte
  • 1 ceapă de mărime medie 60-70 de grame
  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 12 frunze mari de busuioc
  • făină pentru tăvălit dovleceii (4 linguri)
  • ulei vegetal pentru prăjit vinetele (300 ml)
  • sare și piper după gust

Citeste si: 6 români au fost găsiți în Valencia, iar alți 5 ar putea fi morți: „Nu se poate ajunge la ei, că sunt drumurile rupte”. Anunțul făcut de Ministerul Afacerilor Externe- kanald.ro

Citeste si: Primele imagini cu Oana Zavoranu după ce instanța a decis că a pierdut casa din Andrei Mureșanu. Querida e pe relaxare, la halat, în amiaza mare- wowbiz.ro

Citeste si: Două tinere s-au înecat pentru că au refuzat să poarte veste de salvare, ca să arate bine în selfie-uri- antena3.ro

Citeste si: Reţetă de ardei umpluţi cu orez ca în Grecia

Mod de preparare

Mai intai, dovleceii se spală bine, se zvântă cu un șervet de bucătărie și se decojesc doar dacă au porțiuni uscate sau pătate pe coajă. Se taie longitudinal dovleceii în felii de o grosime aproximativă de 3-4 mm. Se presară feliile de dovlecel cu sare și se pun unele peste altele într-o sită, lăsându-se cel puțin 30 de minute. Roșiile spălate se crestează ușor, apoi le plonjăm într-o cratiță cu apă clocotită, nu mai mult de 30 de secunde -1 minut.

Tocăm roșiile decojite în cubulețe și le colectăm într-un castron, ca să nu pierdem sucul pe care îl lasă. Încingem o tigaie largă și încăpătoare pe foc mediu, adaugăm cele 2 linguri de ulei de măsline apoi ceapa și usturoiul. Presărăm de la început un praf de sare și se călim ceapa, amestecând frecvent, până începe să devină translucidă, apoi adăugăm cuburile de roșii, cu tot cu zeama pe care au lăsat-o în castron. Adăugăm frunzele de busuioc rupte în bucăți, sărăm și piperăm sosul după gust. Într-o tava de ceramică, jena, de metal emailat cu dimensiunile de aproximativ 28×18 cm, în care vom pune 2-3 linguri bune din sosul de roșii și îl vom întinde cu dosul lingurii pe fundul tăvii. Așezăm longitudinal un prim strat de dovlecei prăjiți, unii lângă ceilalți, apoi presăm ușor cu palmele deasupra acestora. Ungem într-un strat subțire feliile de dovlecei cu sos de roșii apoi presărăm parmezan ras.

Deasupra de parmezan se pune un strat din brânza care se topește, în cazul meu mozzarella. Se coace tava, pregătită așa cum arătat mai sus, în cuptorul preîncins la 200 de grade Celsius timp de 30 de minute. 

Citeste si: Cât timp se fierbe porumbul pentru un gust delicios ca în copilărie?

Dovlecei pane la cuptor

Ingrediente

2 dovlecei medii

sare

2 linguri de ulei

2 linguri de pesmet

sare, piper, usturoi granulat

chimen seminte, oregano uscat, busuioc uscat

Citeste si: Ce ar putea face cei mici dacă ar alege să economisească. De câți bani de buzunar au nevoie?- kfetele.ro

Citeste si: Târgul West Side Christmas Market 2024 din Parcul Drumul Taberei. Programul complet al evenimentelor- radioimpuls.ro

Citeste si: Două tinere s-au înecat pentru că au refuzat să poarte veste de salvare, ca să arate bine în selfie-uri- antena3.ro

boia dulce, afumată

fulgi de ardei iute

măcinați

putin zahar brun

Reţete cu dovlecei la cuptor: Cele mai delicioase mâncăruri

Citeste si: Ciorbă de perişoare: Reţeta simplă şi delicioasă pentru orice sezon

Mod de preparare

Curatam si spalam dovleceii, ii taiem rondele, dupa punem sare peste ei si ii lasam intr-un castron pentru ca apa sa iasa din ei. Intre timp pregatim coca prin care vor fi dam dovleceii. Batem ouale cu un praf de sare, adaugam apa minerala, punem uleiul, piperul si boiaiua, mai apoi amestecam, adaugam faina putin cate putin si punem si mararul tocat.

Dam dovleceii prin aceasta compozitie si ii punem intr-o tava cu hartie de copt. Dam la cuptrul preincalzit aproximativ o ora.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI