In articol:
- Rețetă- dovlecei simpli cu brânză, la cuptor
- Ingrediente
- Mod de preparare
- Dovlecei cu brânză si roșii la cuptor
- Ingrediente
- Mod de preparare
- Dovlecei pane la cuptor
- Ingrediente
- Mod de preparare
Rețetă- dovlecei simpli cu brânză, la cuptor
Ingrediente
Dovlecei 3 buc (dovlecei de marime medie, cam 200g fiecare)
Branza feta sau telemea 200 g
Cascaval 100 g
Oua 2 buc
Piper negru macinat 0.25
Mod de preparare
Luați dovleceii și îi tăiați capetele la fiecarem, apoi in jumatate pe lung. Cu o lingurita scobiti interiorul fiecarei jumatati- atent sa nu rupeti marginile, iar acum avem 6 barcute gata de umplut. În cazul in care, mijlocul dovleceilor este fraged si semintele inca nu s-au format, tot miezul scobit din barcute il pun in pungi la congelator- va fi perfect pentru ciorbe sau chiftelute la iarna.
Mai apoi, branza o sfarmati cu mainile, adaugati cascavalul dat prin razatoare medie, cele 2 oua si putin piper macinat dupa preferinte.Amestecati atent compozitia cu o furculita sau lingura.
Umpleti barcutele de dovlecei cu acest amestec, le aranjati intr-o tava de cuptor- eu nu o ung cu ulei, le pun asa pe uscat.
Se coc timp de 30-40 de minute la 200 de grade, pana se rumenesc.
La final ar fi mai bine să le lasati sa se odihneasca inca 15-20 de minute, se pot servi cu orice garnitură doriți.
Dovlecei cu brânză si roșii la cuptor
Ingrediente
- 1– 1,2 kilograme de dovlecei
- 120 de grame de parmezan maturat
- 450 de grame de mozzarella
- 1,2 kilograme de roșii bine coapte
- 1 ceapă de mărime medie 60-70 de grame
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei de măsline
- 12 frunze mari de busuioc
- făină pentru tăvălit dovleceii (4 linguri)
- ulei vegetal pentru prăjit vinetele (300 ml)
- sare și piper după gust
Citeste si: Reţetă de ardei umpluţi cu orez ca în Grecia
Mod de preparare
Mai intai, dovleceii se spală bine, se zvântă cu un șervet de bucătărie și se decojesc doar dacă au porțiuni uscate sau pătate pe coajă. Se taie longitudinal dovleceii în felii de o grosime aproximativă de 3-4 mm. Se presară feliile de dovlecel cu sare și se pun unele peste altele într-o sită, lăsându-se cel puțin 30 de minute. Roșiile spălate se crestează ușor, apoi le plonjăm într-o cratiță cu apă clocotită, nu mai mult de 30 de secunde -1 minut.
Tocăm roșiile decojite în cubulețe și le colectăm într-un castron, ca să nu pierdem sucul pe care îl lasă. Încingem o tigaie largă și încăpătoare pe foc mediu, adaugăm cele 2 linguri de ulei de măsline apoi ceapa și usturoiul. Presărăm de la început un praf de sare și se călim ceapa, amestecând frecvent, până începe să devină translucidă, apoi adăugăm cuburile de roșii, cu tot cu zeama pe care au lăsat-o în castron. Adăugăm frunzele de busuioc rupte în bucăți, sărăm și piperăm sosul după gust. Într-o tava de ceramică, jena, de metal emailat cu dimensiunile de aproximativ 28×18 cm, în care vom pune 2-3 linguri bune din sosul de roșii și îl vom întinde cu dosul lingurii pe fundul tăvii. Așezăm longitudinal un prim strat de dovlecei prăjiți, unii lângă ceilalți, apoi presăm ușor cu palmele deasupra acestora. Ungem într-un strat subțire feliile de dovlecei cu sos de roșii apoi presărăm parmezan ras.
Deasupra de parmezan se pune un strat din brânza care se topește, în cazul meu mozzarella. Se coace tava, pregătită așa cum arătat mai sus, în cuptorul preîncins la 200 de grade Celsius timp de 30 de minute.
Citeste si: Cât timp se fierbe porumbul pentru un gust delicios ca în copilărie?
Dovlecei pane la cuptor
Ingrediente
2 dovlecei medii
sare
2 linguri de ulei
2 linguri de pesmet
sare, piper, usturoi granulat
chimen seminte, oregano uscat, busuioc uscat
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
boia dulce, afumată
fulgi de ardei iute
măcinați
putin zahar brun
Citeste si: Ciorbă de perişoare: Reţeta simplă şi delicioasă pentru orice sezon
Mod de preparare
Curatam si spalam dovleceii, ii taiem rondele, dupa punem sare peste ei si ii lasam intr-un castron pentru ca apa sa iasa din ei. Intre timp pregatim coca prin care vor fi dam dovleceii. Batem ouale cu un praf de sare, adaugam apa minerala, punem uleiul, piperul si boiaiua, mai apoi amestecam, adaugam faina putin cate putin si punem si mararul tocat.
Dam dovleceii prin aceasta compozitie si ii punem intr-o tava cu hartie de copt. Dam la cuptrul preincalzit aproximativ o ora.