Astăzi vă vom prezenta o serie de rețete simple și delicioase cu dovlecei. După cum bine știm, dovleceii fac parte dintr-o dietă sănătoasă și sunt bogați în nutrienti. Rețetele cu dovlecei sunt perfecte pentru zilele toride de vară.
Dovleceii spalati se taie in felii, de cate 1 cm latime, se asaza feliile pe un platou si se presara un praf de sare pe amble parti.
Mai apoi, într-un bol se amesteca mustarul cu usturoiul pisat.
După care se adauga apa si apoi faina, amestecandu-se in compozitie. Se pune sare si piper dupa gust. Intr-o tigaie se pune uleiul la incins, iar feliile de dovlecei se trec prin amestecul de mustar cu faina si se prajesc, cate 3-4 minute in uleiul incins.
Dovlecei pane grecesti
Ingrediente:
1 dovlecel de mărime medie (400-500 de grame) 3 linguri de făină 300 ml ulei de măsline sare dupa gust
Dovleceii se decojesc, se feliază subțire, în felii groase de 2-3 milimetri. Adăugăm sare pe feliile de dovlecel și se pun într-o sită într-un vas adânc.
Se lasă dovleceii să se scurgă bine de apă, aproximativ o oră. După care, dovleceii bine scurși se dau prin făină. Astfel, pentru prăjire se încinge, o tigaie mai mare.
Dacă vreți să fie suficient de crocanți, prăjiti dovleceii in mai multe transe, nu-i inghesuiti. Dacă uleiul este suficient de încins este suficient sa-i lasati 2 minute de prăjire, la o tranșă de dovlecei.
Se scot dovleceii prăjiți, pe un strat de hârtie de bucătărie. Se
servesc dovleceii alături de un sos tzatziki.
Dovlecei pane la cuptor
Ingrediente:
2 dovlecei medii
sare
2 linguri de ulei
2 linguri de pesmet
sare, piper, usturoi granulat
chimen seminte, oregano uscat, busuioc uscat
boia dulce, afumată
fulgi de ardei iute măcinați
putin zahar brun
Curatam si spalam dovleceii, ii taiem rondele, dupa punem sare peste ei si ii lasam intr-un castron pentru ca apa sa iasa din ei. Intre timp pregatim coca prin care vor fi dam dovleceii. Batem ouale cu un praf de sare, adaugam apa minerala, punem uleiul, piperul si boiaiua, mai apoi amestecam, adaugam faina putin cate putin si punem si mararul tocat.
Dam dovleceii prin aceasta compozitie si ii punem intr-o tava cu hartie de copt.
Spalam dovlecelul si il taiem felii subtiri. Amestecam pesmetul cu parmezan,sare,piper,patrunjelul tocat marunt si usturoiul dat pe razatoarea mica, după care batem ouale cu sare si piper.
Luam cate o feliuta de dovlecel si o trecem prin faina ,prin ou apoi prin compozitia cu pesmet, dupa care le prajim in ulei incins pe ambele parti.
Cand sunt gata le scoatem pe un prosop de hartie sa lase uleiul in exces.
Dăm rondelele de dovlcel, prin: făină, ou bătut și pesmet. Procedăm la fel cu toată cantitatea de dovlcel.
La final, într-o tigaie cu margini mai înalte, punem ulei, pe foc mediu. Iar când uleiul este fierbinte, adăugăm pe rând rondelele și le prăjim câte jumătate de minut pe fiecare parte, sau până când devin aurii și crocante.
Se regatesc dovleceii pe care ii taiem in rondele mai groase, punem sare si ii lasam putin sa se scurga pe o farfurie. Batem cele doua oua cu un praf de sare, apoi punem intr-un bol separat faina si o jumatate de lingurita de oregano uscat.
Tavalim prin faina si ou batut, repetand operatiunea pentru o crusta cat mai consistenta.
Îi prajim la foc minim pana se patrund usor si capata o culoare aramie.
Cu ce se mananca dovleceii pane. Exemple de garnituri
Sosuri pentru dovlecei pane
Mujdei
Igrediente:
40 g usturoi
20 g ulei
4-5 g sare
100 ml apa minerala carbogazoasa
Mod de preparare:
Mujdeiul clasic se face dupa cum spuneam din usturoi, sare, ulei si apa minerala.
Intr-un bol punem usturoiul dat prin presa si il frecam cu sarea grunjoasa. Se freaca in jur de 5 minute, dupa care se adauga si uleiul in 3-4 transe. In poza puteti observa cum arata dupa ce s-a incorporat o parte din ulei: incepe sa se albeasca, sa se faca ca o spuma.
Se pisează foarte bine usturoiul intr-un mojar cu putina sare, cativa stropi de otet pentru a mai lua din iuteala, apoi se adaugă doua linguri de de ulei de masline amestecand continuu pana se va obtine un fel de maioneza. Mai apoi se aduga apa si se omogenizează.
Sos de usturoi cu smantana
6-7 catei de usturoi mari,
sare,
4 linguri de ulei,
2 linguri suc de lamaie,
100 gr smantana,
patrunjel verde
Se zdrobeste usturoiul, se amesteca cu sare si ulei pana se obtine o pasta omogena. Dupa care se adauga sucul de la o jumatate de lamaie, smantana si patrunjelul tocat si se amesteca.
Sos tzatziki
1 castravete proaspat
200 g iaurt grecesc
2-3 catei de usturoi
1-2 lingurite ulei de masline
menta
piper
sare
Castravetele proaspat il razuim pe razatoarea mare sau se taie la mana, cat mai fin. Stoarcem castravetele de zeama si se pune peste iaurt. Tot acolo adaugam si usturoiul pisat. Adaugam o lingurita de sare, piper. Tocam mararul si il adaugam in sos, apoi menta, pe care o sfaramam usor.
Amestecam totul, adaugam zeama de lamaie si uleiul de maslinesi marar si continuam sa amestecam până se omogenizează.