Supranumită şi "usturoiul sălbatic", leurda creşte în păduri iar frunzele sale, cu un uşor iz de usturoi, sunt o sursă bogată de sănătate mai ales când sunt consumate crude, în salate. Pentru alimentaţie şi preparare în stare proaspătă, se recoltează frunzele fragede, tinere, în lunile martie şi aprilie.

Ce este leurda?

Leurda  este o planta cu frunze carnoase, cu flori mici si albe, care au un puternic miros de usturoi. Frunzele acesteia

sunt ovale, de un verde intens, lucios, cu lungimi care nu depasesc 15 cm. Tulpina creste sub pamant si are forma unui bulb, din interiorul caruia se dezvolta doua frunze lung petiolate, apoi tulpina florifera. 

Citeste si: VIDEO- Urzici, leurdă și tofu- chefi-ii ne învață rețete noi de post

In lunile mai-iunie are loc procesul de inflorire.Recoltarea frunzelor tinere, fragede, cu valoare terapeutica, se face inainte de aparitia primelor flori. Acest lucru se face deoarece dupa aparitia acestora, frunzele incep sa isi piarda din proprietati.Bulbii pot fi culesi in lunile august-octombrie. 

Ce alte denumiri mai are leurda?

Leurda mai are și alte denumiri populare, derivate si din traducerea stiintifica a acesteia: usturoi de padure, usturoi salbatic, usturoita, ai-de-padure, aliu, aiusi, ai salbatic, leorda.

Citeste si: VIDEO- Leurda, verdeața preferată de chefi pentru preparatele de post

Majoritatea denumirilor leurdei te trimit cu gandul la usturoi, una dintre plantele cu cele mai utilizate si apreciate remedii naturiste din lume.

Acest lucru se datoreaza faptului ca din punct de vedere botanic, cele doua plante sunt "rude". Frunzele de leurda au proprietati asemanatoare cu cele ale usturoiului, predominand sulfura de alil, cea care da gustul si mirosul tuturor speciilor de plante din familia Allium, din care face parte si usturoiul.

Rețete cu leurdă

Risotto cu leurdă

Timp: 45 minute

Ingrediente pentru 2 porții: 2 ½ căni de supă de legume, 100 g leurdă, 2 linguri de ulei de măsline, 2 căței de usturoi, 250 g orez pentru risotto, sare și piper după gust

Preparare: Pune supa de legume la fiert, apoi opărește frunzele de leurdă în ea preț de 30 de secunde. Scoate leurda, ține-o sub jet de apă rece câteva secunde, apoi las-o să se scurgă. Toacă, apoi, leurda mărunt.

Citeste si: Adevărul despre leurdă, planta care a invadat pieţele

Supa de legume e în continuare pe foc. Într-o altă tigaie, încinge uleiul, călește usturoiul, apoi adaugă orezul. Lasă boabele de orez să devină transparente, adaugă leurda în tigaie, urmată de o parte din supa de legume. După ce aceasta se evaporă, amestecă bine compoziția obținută și adaugă restul supei de legume. După 30 de minute, orezul ar trebui să fie gătit, iar supa de legume evaporată. Oprește focul și servește risotto-ul cu parmezan ras.

Supă cremă de leurdă

Timp: 30 minute

Ingrediente pentru 4 porții: 1 ceapă mărunțită, 1 lingură ulei de floarea soarelui, 250 g cartofi tăiați în formă de cubulețe, 125 g leurdă tocată mărunt, 1 l supă de legume sau apă, 1 linguriță de bulion, puțină zeamă de lămaie, sare și piper după

gust

Preparare: Într-o tigaie mare, călește ceapa în uleiul de floarea soarelui deja încins. Adaugă, apoi, cartofii, amestecă bine, după care adaugă și supa de legume în tigaie. După aproximativ 20 minute, cartofii ar trebui să fie fierți. Adaugă leurda, las-o să fiarbă câteva minute și oprește focul. Folosește blenderul pentru a transforma compoziția în supă cremă. Servește supa asezonată cu sare, piper și zeama de lămâie.

Brioșe cu brânză feta și leurdă

Timp: 22 minute

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Ingrediente pentru 12 brioșe: 375 g făină care crește singură, 200 g leurdă tocată mărunt, 200 g brânză feta, 2 ardei copți mărunțiți, 3 linguri de parmezan ras, 330 ml lapte, 90 ml unt topit, 1 ou

Preparare: Încălzește cuptorul la 200 grade Celsius. Unge cu puțin ulei 12 forme de brioșe. Într-un bol, amestecă făina, leurda, brânza feta, parmezanul și ardeii copți. Adaugă, apoi, laptele, untul și oul peste aluat. Pune aluatul format în cele 12 forme de brioșe și coace-le timp de 20-22 de minute. Scoate brioșele din cuptor și servește-le calde sau reci. 

Citeste si: Ce este, de fapt, leurda și cum se consumă

Pateul vegetal din năut, linte, seminţe de floarea-soarelui poate să fie îmbunătăţit cu aceste frunze proaspete de leurdă care îi vor conferi o aromă delicată de usturoi, în funcţie de cantitatea de leurdă pe care o adaugi.

Leurda scăzută poate să fie îmbunătăţită cu puţină smântână şi un ou, precum ai prepara spanacul cu sos alb şi ochiuri.

Salatele cu leurdă pot să fie un deliciu atunci când iubeşti crudităţile şi legumele. Însă, frunzele de leurdă vor merge de minune alături de cartofi fierţi, ouă şi măsline, o combinaţie pe care trebuie să o încerci primăvara aceasta.

Un alt mod inedit în care poţi să foloseşti leurda este în combinaţie cu iaurtul grecesc/smântână sau tahina (dacă vrei un dressing vegan/de post), ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare şi piper pentru a obţine un dressing cremos pentru salate.

De asemenea, frunzele de leurdă merg în o mulţime de aperitive (rulade, checuri sărate) pe care le poţi face la cuptor.

Umpluturile pentru plăcinte pot să fie de asemenea mai gustoase atunci când adaugi frunze de leurdă, recunoscute pentru aroma lor delicioasă.

Un alt preparat în care poţi să foloseşti cu succes leurda sunt chifteluţele, fie că le prăjeşti sau le prepari la cuptor. Leurda va merge de minune atât în chifteluţele cu carne, cât şi în cele de post.

Lasagna vegetariană cu ricotta şi leurdă
va fi o altă combinaţie pe care cu siguranţă că o vei îndrăgi dacă vrei să încerci să găteşti leurda şi în alte feluri.



Omleta sau frittata cu leurdă şi ciuperci poate să fie un mic dejun potrivit pentru weekend când vrei să prepari ceva consistent şi gustos. O altă variantă pentru un mic dejun sau brunch ar fi tartinele cu ciuperci sotate şi pesto de leurdă, un deliciu pentru cei care doresc să încerce combinaţii noi cu leurdă.

Gnocchi sau pastele făcute în casă pot să fie mai gustoase atunci când adaugi leurdă în aluat, iar ravioli umpluţi cu ricotta şi leurdă vor fi pe gustul tuturor.

Untul la temperatura camerei amestecat cu leurdă tocată mărunt şi rulat într-o folie alimentară poate să fie o combinaţie perfectă pentru cartofii copţi/fierţi, paste sau tartine.

Dressing cu leurda

Pune o mâna de frunze de leurda in blender si acopera cu 3 parti ulei de masline si 1 parte otet de cidru sau suc de lamaie. Se amesteca si se foloseste ca sos sau dressing pentru orice fel de mâncare sau salata. Pentru un sos mai cremos se poate adauga o lingura de pasta de susan (tahini) sau mustar Dijon.

"Maioneza" cu leurda (4 portii)

Ingrediente:

2 fructe de avocado coapte

½ cana seminte de canepa/ caju/ seminte de pin/ nuci de macademia

o mâna de frunze de leurda

câteva crengute de patrunjel

2 linguri ulei de masline

sucul de la ½ lamaie mica

½ cana de apa

Sare, pudra de paprika, cayenne sau chili

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Mod de pregatire:

Amesteca pana la omogenizare si mai adauga apa daca este nevoie. Se depoziteaza intr-un borcan de sticla cu capac si se acopera cu ulei de masline pentru a evita contactul cu aerul si pentru conservare.

Humus din leurda (2-4 portii)

Ingrediente:

2 cani dovlecei verzi (zucchini)

1 mana mica de leurda

¾ cana tahini (pasta de susan)

¼ cana ulei de masline

½ cana suc de lamaie

1 lingurita pudra de chimion si 1 lingurita paprika

Mod de pregatire:

Se amesteca toate ingredientele- se mai poate potrivi cu apa daca dovleceii nu lasa mult lichid. Se pot folosi si boabe de naut incoltite, insa pentru a fi mai usor de digerat e bine sa fie gatite putin la abur in prealabil sau tinute in apa fierbinte, la limita fierberii, cca 5 min pentru a se inmuia. Nu vor mai fi crude, insa sunt inca sanatoase si usor de digerat.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si