Cunoscută ca remediu din vechime, leurda este unul dintre leacurile din lunile de primăvară pe care natura le oferă pentru ca organismul să se cureţe de toxine şi să îşi întărească sistemul imunitar. Pentru alimentaţie şi preparare în stare proaspătă, se recoltează frunzele fragede, tinere, în lunile martie şi aprilie.
Supranumită şi "usturoiul sălbatic", leurda creşte în păduri iar frunzele sale, cu un uşor iz de usturoi, sunt o sursă bogată de sănătate mai ales când sunt consumate crude, în salate. Pentru alimentaţie şi preparare în stare proaspătă, se recoltează frunzele fragede, tinere, în lunile martie şi aprilie.
Ce este leurda?
Leurda este o planta cu frunze carnoase, cu flori mici si albe, care au un puternic miros de usturoi. Frunzele acesteia
sunt ovale, de un verde intens, lucios, cu lungimi care nu depasesc 15 cm. Tulpina creste sub pamant si are forma unui bulb, din interiorul caruia se dezvolta doua frunze lung petiolate, apoi tulpina florifera.
In lunile mai-iunie are loc procesul de inflorire.Recoltarea frunzelor tinere, fragede, cu valoare terapeutica, se face inainte de aparitia primelor flori.
Acest lucru se face deoarece dupa aparitia acestora, frunzele incep sa isi piarda din proprietati.Bulbii pot fi culesi in lunile august-octombrie.
Ce alte denumiri mai are leurda?
Leurda mai are și alte denumiri populare, derivate si din traducerea stiintifica a acesteia: usturoi de padure, usturoi salbatic, usturoita, ai-de-padure, aliu, aiusi, ai salbatic, leorda.
Majoritatea denumirilor leurdei te trimit cu gandul la usturoi, una dintre plantele cu cele mai utilizate si apreciate remedii naturiste din lume.
Acest lucru se datoreaza faptului ca din punct de vedere botanic, cele doua plante sunt "rude". Frunzele de leurda au proprietati asemanatoare cu cele ale usturoiului, predominand sulfura de alil, cea care da gustul si mirosul tuturor speciilor de plante din familia Allium, din care face parte si usturoiul.
Rețete cu leurdă
Risotto cu leurdă
Timp: 45 minute
Ingrediente pentru 2 porții: 2 ½ căni de supă de legume, 100 g leurdă, 2 linguri de ulei de măsline, 2 căței de usturoi, 250 g orez pentru risotto, sare și piper după gust
Preparare: Pune supa de legume la fiert, apoi opărește frunzele de leurdă în ea preț de 30 de secunde.
Scoate leurda, ține-o sub jet de apă rece câteva secunde, apoi las-o să se scurgă. Toacă, apoi, leurda mărunt.
Supa de legume e în continuare pe foc. Într-o altă tigaie, încinge uleiul, călește usturoiul, apoi adaugă orezul. Lasă boabele de orez să devină transparente, adaugă leurda în tigaie, urmată de o parte din supa de legume.
După ce aceasta se evaporă, amestecă bine compoziția obținută și adaugă restul supei de legume. După 30 de minute, orezul ar trebui să fie gătit, iar supa de legume evaporată. Oprește focul și servește risotto-ul cu parmezan ras.
Supă cremă de leurdă
Timp: 30 minute
Ingrediente pentru 4 porții: 1 ceapă mărunțită, 1 lingură ulei de floarea soarelui, 250 g cartofi tăiați în formă de cubulețe, 125 g leurdă tocată mărunt, 1 l supă de legume sau apă, 1 linguriță de bulion, puțină zeamă de lămaie, sare și piper după
gust
Preparare: Într-o tigaie mare, călește ceapa în uleiul de floarea soarelui deja încins. Adaugă, apoi, cartofii, amestecă bine, după care adaugă și supa de legume în tigaie. După aproximativ 20 minute, cartofii ar trebui să fie fierți. Adaugă leurda, las-o să fiarbă câteva minute și oprește focul. Folosește blenderul pentru a transforma compoziția în supă cremă. Servește supa asezonată cu sare, piper și zeama de lămâie.
Ingrediente pentru 12 brioșe: 375 g făină care crește singură, 200 g leurdă tocată mărunt, 200 g brânză feta, 2 ardei copți mărunțiți, 3 linguri de parmezan ras, 330 ml lapte, 90 ml unt topit, 1 ou
Preparare: Încălzește cuptorul la 200 grade Celsius. Unge cu puțin ulei 12 forme de brioșe. Într-un bol, amestecă făina, leurda, brânza feta, parmezanul și ardeii copți. Adaugă, apoi, laptele, untul și oul peste aluat. Pune aluatul format în cele 12 forme de brioșe și coace-le timp de 20-22 de minute. Scoate brioșele din cuptor și servește-le calde sau reci.
Pateul vegetal din năut, linte, seminţe de floarea-soarelui poate să fie îmbunătăţit cu aceste frunze proaspete de leurdă care îi vor conferi o aromă delicată de usturoi, în funcţie de cantitatea de leurdă pe care o adaugi.
Leurda scăzută poate să fie îmbunătăţită cu puţină smântână şi un ou, precum ai prepara spanacul cu sos alb şi ochiuri.
Salatele cu leurdă pot să fie un deliciu atunci când iubeşti crudităţile şi legumele. Însă, frunzele de leurdă vor merge de minune alături de cartofi fierţi, ouă şi măsline, o combinaţie pe care trebuie să o încerci primăvara aceasta.
Un alt mod inedit în care poţi să foloseşti leurda este în combinaţie cu iaurtul grecesc/smântână sau tahina (dacă vrei un dressing vegan/de post), ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare şi piper pentru a obţine un dressing cremos pentru salate.
De asemenea, frunzele de leurdă merg în o mulţime de aperitive (rulade, checuri sărate) pe care le poţi face la cuptor.
Umpluturile pentru plăcinte pot să fie de asemenea mai gustoase atunci când adaugi frunze de leurdă, recunoscute pentru aroma lor delicioasă.
Un alt preparat în care poţi să foloseşti cu succes leurda sunt chifteluţele, fie că le prăjeşti sau le prepari la cuptor. Leurda va merge de minune atât în chifteluţele cu carne, cât şi în cele de post. Lasagna vegetariană cu ricotta şi leurdă va fi o altă combinaţie pe care cu siguranţă că o vei îndrăgi dacă vrei să încerci să găteşti leurda şi în alte feluri.
Omleta sau frittata cu leurdă şi ciuperci poate să fie un mic dejun potrivit pentru weekend când vrei să prepari ceva consistent şi gustos. O altă variantă pentru un mic dejun sau brunch ar fi tartinele cu ciuperci sotate şi pesto de leurdă, un deliciu pentru cei care doresc să încerce combinaţii noi cu leurdă.
Gnocchi sau pastele făcute în casă pot să fie mai gustoase atunci când adaugi leurdă în aluat, iar ravioli umpluţi cu ricotta şi leurdă vor fi pe gustul tuturor.
Untul la temperatura camerei amestecat cu leurdă tocată mărunt şi rulat într-o folie alimentară poate să fie o combinaţie perfectă pentru cartofii copţi/fierţi, paste sau tartine.
Dressing cu leurda
Pune o mâna de frunze de leurda in blender si acopera cu 3 parti ulei de masline si 1 parte otet de cidru sau suc de lamaie. Se amesteca si se foloseste ca sos sau dressing pentru orice fel de mâncare sau salata. Pentru un sos mai cremos se poate adauga o lingura de pasta de susan (tahini) sau mustar Dijon.
"Maioneza" cu leurda (4 portii)
Ingrediente:
2 fructe de avocado coapte
½ cana seminte de canepa/ caju/ seminte de pin/ nuci de macademia
Amesteca pana la omogenizare si mai adauga apa daca este nevoie. Se depoziteaza intr-un borcan de sticla cu capac si se acopera cu ulei de masline pentru a evita contactul cu aerul si pentru conservare.
Humus din leurda (2-4 portii)
Ingrediente:
2 cani dovlecei verzi (zucchini)
1 mana mica de leurda
¾ cana tahini (pasta de susan)
¼ cana ulei de masline
½ cana suc de lamaie
1 lingurita pudra de chimion si 1 lingurita paprika
Mod de pregatire:
Se amesteca toate ingredientele- se mai poate potrivi cu apa daca dovleceii nu lasa mult lichid. Se pot folosi si boabe de naut incoltite, insa pentru a fi mai usor de digerat e bine sa fie gatite putin la abur in prealabil sau tinute in apa fierbinte, la limita fierberii, cca 5 min pentru a se inmuia. Nu vor mai fi crude, insa sunt inca sanatoase si usor de digerat.