Rețete cu vinete. În plin sezon cald, vinetele sunt unele dintre cele mai populare legume. Au un conținut ridicat de apă, potasiu, magneziu și calciu. Vă prezentăm câteva idei de rețete cu vinete care se prepară foarte ușor.

Vinete umplute cu carne tocată

Ingrediente:

  •  3-4 vinete
  •  200 g ciuperci
  •  500 g carne de vită tocată
  •  2-3 cepe
  •  sare
  •  piper negru
  •  100 g caşcaval
  •  50 g parmezan
  •  400 g roşii
  •  3-4 linguri ulei de măsline
  •  3-4 linguri pesmet
  •  1 lingura unt
  •  smântână
  •  2-3 fire cimbru

Citeste si: Zacuscă de vinete cu ciuperci şi ardei copt: Reţeta delicioasă

Reţete cu vinete

Vinete umplute

Mod de preparare:

Mai întâi,  vinetele se spală,  se şterg şi se taie jumătăţi. Se scoate miezul cu o linguriţă, cu atenţie să nu se perforeze peretele vinetei şi se condimentează cu sare. Mai apoi, vinetele se lasă la scurs cu gura în jos, pentru a se elimina toate toxinele.

După care, se prepară  umplutura din carne.  Se curăţă ceapa, se spală şi se taie mărunt. Se înăbuşă în ulei şi se adaugă carnea tocată. Se călesc şi, după ce au scăzut, se adaugă condimentele după gust, piureul de roşii şi cimbrul.

Se mai lasă 5-6 minute şi se opreşte focul.

Urmează să curățați ciupercile, apoi acestea se taie jumătăţi.  Se umplu vinetele  cu compoziţia de carne, se pun ciupercile, pesmet şi parmezan, pe deasupra, şi se aşază în tava tapetată cu unt şi pesmet.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Vinetele se lasă la cuptorul încălzit în prealabil şi se lasă să se rumenească 40 de minute. După ce sunt gata, se servesc cu parmezan şi smântână şi se ornează cu verdeață după preferințe. Poftă bună!

Vinete cu maioneză

Ingrediente:

  • 3 vinete
  • 1 gălbenuș de ou fiert
  • 1 gălbenuș crud
  • 70-100 ml ulei
  • 2 caței de usturoi
  • 2 lingurițe de suc de lămâie
  • sare după gust

Citeste si: Reţete cu dovlecei pentru 2022: Trei idei geniale pentru această vară!

Reţete cu vinete

Vinete cu maioneză

Mod de preparare:

Coaceţi vinetele aşa cum o faceţi de obicei. Cele mai bune sunt cele coapte pe grătar, la jar de lemne. Dar dacă locuiţi la bloc şi nu se poate, atunci sunt bune oricum, fie coapte pe aragaz, sau în cuptor, după cum poate fiecare.
Curăţaţi vinetele de coajă şi lăsaţi-le să se scurgă pe un fund de lemn înclinat. După ce s-au scurs şi s-au răcorit, le tocaţi mărunt.

Faceți o maioneză dintr-un gălbenuș de ou fiert și un gălbenuș crud. Turnați uleiul putin câte putin până când maioneza începe să se lege.

Adăugați sucul de lămâie, usturoiul trecut prin presă și potriviți gustul de sare, apoi mixați din nou să se omogenizeze.


Amestecați vinetele tocate cu maioneza, gustați să vedeți dacă mai trebuie sare și lăsați salata la rece până în momentul servirii.

Salată de vinete

Ingrediente:

  • 2 vinete mari, cu coaja lucioasa si cu o consistenta usor pufoasa (cred ca vinetele sunt singura leguma care nu trebuie sa fie tare cand o achizitionam)
  • 1/2 ceapa mica
  • 50-60 de ml.de ulei
  • sare, zeama de lamaie dupa gust
  • optional: 1 lingurita de mustar, 1 galbenus de ou crud

Citeste si: Reţetă dovlecei pane: Trucul pe care puţine persoane îl ştiu

Reţete cu vinete

Salată de vinete cu ceapă.

Mod de preparare:

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

Primul pas este coacerea vinetelor. Perforați coaja cu o furculiță când puneți vinetele la copt. După ce s-au copt lăsați-le la scurs. Acestea se curăță, iar miezul lor se pune într-o sita de plastic, lăsându-se sa se scurgă bine de lichid. Când s-au scurs, vinetele se toacă cu un cuțit. De  preferat să fie nemetalic pentru a evita ca salata să capete o culoare neagră. 

Vinetele coapte la flacăra sunt mai gustoase decât cele pe care le-ai face la o sursă de căldură fără flacăra. Dacă ai ocazia să le coci deasupra unui grătar de grădină, cu atât mai bine.

Vinetele tocate se adaugă intr-un castron si din acest moment există două metode de a le găti:

  • Pentru salata de vinete cu maioneza, se pune peste vinetele tocate ceapa fin tocata si 2-3 linguri cu vârf de maioneza, se amesteca si se pune după gust sare si zeama de lamaie.
  • Salata de vinete: Se adauga peste vinetele tocate din castron ceapa,un strop de sare, mustarul si galbenusul de ou. Uleiul se toarna ușor in timp ce se amesteca cu o lingura de lemn intr-un singur sens pentru a nu se tăia. La final, salata se poate drege cu putina zeama de lamaie. Va avea gustul si consistenta unei salate de vinete cu maioneza, dar nu contine chiar atât de mult ulei.

O altă variantă de a face salata de vinete este următoarea:

Poți utiliza un bătător din lemn, special pentru vinete sau se poate folosi un mixer. Important este că vinetele să fie transformate într-o pastă, de consistentă dorită. Este recomandat că această să fie mai degrabă fină. Un aspect zgrumțuros înseamnă şi o textură neplăcută, cu fibre şi sâmburi.

Citeste si: Reţete cu dovlecei: Cele mai delicioase mâncăruri de vară!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si