Retete de post manastiresti pe care le poti pregati in postul pastelui
Din motive religioase sau din anumite motive de sănătate, această perioadă de post dinaintea paștelui, pentru oricare dintre noi, poate fi o bună ocazie pentru detoxifierea organismului. Iată un meniu de post pentru o săptămână, în care poți găsi inspirație, în Postul Mare.
De fapt, avem un meniu întreg cu mâncăruri delicioase de post pentru toată săptămâna.
Secretele celor mai bune retete de post manastiresti
De fiecare dată, postul e o provocare pentru gospodine. Ce să gătești fără carne, lapte, brânză și ouă vreme de 40 de zile, fără să repeți meniul și în așa fel încât cei dragi să mănânce cu plăcere? O soluție e să te inspiri din preparatele mănăstirești.
Călugării au învățat și perfectat, în sute de ani, mâncărurile făcute exclusiv din legume, iar azi se mândresc cu unele deosebit de gustoase.
Fără nicio îndoială, nicăieri nu se ţine mai cu stricteţe postul Paştilor decât într-o mănăstire. Pornind de la această premisă, dar şi de la realitatea că tot mai mulţi români aleg, din diverse considerente, să postească, vă prezentăm în cele ce urmează în ce constă unele rețete mănăstirești.
Bors de legume
Ingrediente:
2 ceape,
2 morcovi,
ardei gras rosu/verde,
1 sfert de telina,
2 cartofi, patrunjel,
o cutie de rosii in bulion,
400 ml de bors,
5 linguri de ulei,
putina sare.
Mod de preparare: Punem intr-o cratita 2 l apa.
Lasam apa sa dea intr-un clocot, o mai lasam sa fiarba 2-3 minute dupa care adaugam ceapa, morvocul, ardeii si telina si le lasam sa fiarba. Dupa circa 15 minute, dupa ce legumele au fiert putin adaugam si cartofii pe care i-am taiat cubulete si o parte din patrunjel, acoperim cu un capac si lasam sa fiarba in continuare, (pana legumele sant fierte), spre sfarsit adaugam si rosiile in bulion, mai lasam sa fiarba in cateva clocote.
Oprim focul si punem patrunjelul ramas si acoperim cu un capac.
Ciulama de ciuperci de post
Ciulamaua de ciuperci este o rețetă simplă care poate fi servită la prânz, alături de o porție de mămăliguță caldă.
Ingrediente:
800 g ciuperci champignon
3 linguri cu ulei de măsline
o cană cu apă călduță,
5 căței de usturoi, o ceapă mică,
circa 250 g smânână de gătit,
3 ouă mari,
sare, piper, și pătrunjel.
Mod de preparare:
După ce se taie felii destul de groase, ciupercile se opăresc într-un singur clocot, iar apoi se scurge apa. După ce am spălat ceapa și usturoiul, se taie cubulețe.
Într-o tigaie se pune la încins uleiul împreună cu o linguriță de apă și se călește ceapa aproximativ un minut.
Se adaugă mai apoi ciupercile și se toarnă apă. Ulterior se adaugă usturoiul, piper și sare, se pune capacul și se lasă pe foc încă vreo 15 minute.
Între timp se bat cele trei ouă cu smântâna și se adaugă în amestecul deja obținut, amestecându-se până când nu mai apar cocoloașe. Se servește cu pătrunjel.
3 cartofi de mărime potrivită 2 morcovi 2 ardei graşi 1 dovlecel o jumătate de conopidă o jumătate varză o mâna de fasole verde o ţelină 2 cepe
4 roşii potrivite o linguriţă de pastă de tomate sau 2 linguri de bulion 2 linguri de pătrunjel verde tocat 2 linguri de ulei sare după gust
Mod de preparare:
Legumele se spală, se curată de coajă şi se taie în cuburi mici. Varză se taie fideluta, conopidă se rupe în buchetele, iar fasolea verde se taie în bucăţi de 2-3 cm. Cepele se curată şi se călesc în ulei, se adaugă legumele şi ardeii tăiaţi bucăţele, se pune sare şi se stinge cu apă şi bulion sau pastă de tomate.
Roşiile, tăiate cuburi, se pun deasupra, împreună cu pătrujelul tocat, şi se lasă o oră la cuptor.
Chiftele de post
Ingrediente:
2 cartofi
1 legatura patrunjel
praf sare
ulei
praf boia
2 cepe
praf piper
1 cana Ciuperci
2 linguri orez
3 linguri faina
Mod de preparare:
Foloseste cartofi de calitate pentru aceste chiftele de post
Cartofii fierti se scurg, se paseaza si se amesteca cu orezul fiert, ceapa calita, patrunjelul tocat si ciupercile date prin masina de tocat. Se pune boia, sare si piper.
Din compozitia rezultata se fac chiftelute care se dau prin faina si se prajesc in ulei incins. Aceste chiftele de post se servesc calde.
Cartofii pentru aceste chiftele de post se curata si se pun la fiert. Separat, se pune la fiert orezul. Ceapa tocata se caleste putin.
1 ceapă veche mică+ 1 ceapă verde (sau încă o ceapă veche)
2 linguri de ulei
sare, piper, cimbru uscat
1 morcov
½ dovlecel mic
⅓ vânătă sau ½ dovlecel (dacă nu vreți să puneți vânăta)
150 g ciuperci proaspete
½ ardei kapia
o mâna bună de verdeață (pătrunjel, mărar)
Mod de preparare:
Ardeii se spală sub jet de apă, se zvântă bine și se scobesc cu grijă de cotoare și semințe, ca să nu se rupă.
Tocam cepele, am decojit și ras morcovul. Dovlecelul și vânăta le-am tăiat în cubulețe iar ciupercile în felii sau sferturi (depinde de mărimea lor). Dacă nu vreți să puneți vânătă puteți să o înlocuiți cu dovlecel.
Se clătesc și în interior sub jet de apă rece, să se îndepărtează eventualele semințe rămase, apoi se pun la scurs, cu scobitura în jos. Într-o tigaie încăpătoare, se încinge pe foc mediu ½ lingură de ulei, din cantitatea totală recomandată.
Într-o tigaie mai adâncă punem ceapa la călit în ulei, cu puțină sare. Iar la foc mic, sub capac, 2-3 minute, fără să o ard. Am pus morcovul ras și am continuat călirea alte 2 minute, fără capac. Am adăgat ciupercile și am așteptat ca acestea să-și lase apa. Am mărit un pic flacăra ca să se evapore lichidul din tigaie.
După alte 5 minute completatam amestecul cu bucățelele de dovlecel și de vânătă. Amestecăm bine și așteptatam 5 minute. A urmat ardeiul kapia pe care nu am vrut să-l gătesc prea mult ca să rămână ușor crocant. El va fierbe oricum și împreună cu ardeii umpluți.
Asezonăm totul cu sare, piper și cimbru uscat și am adăugat și orezul (crud, uscat). Am sotat totul 3 minute astfel încât fiecare bob de orez să fie bine îmbrăcat în ulei și arome. Am stins focul și am tras tigaia deoparte. Umplem cu lingura fiecare ardei gras. De la străbunica mea Buia din Sibiu am învățat să rumenesc un pic ardeii umpluți înainte de a-i pune la fiert. Încingem 2 linguri de ulei într-o tigaie antiaderentă și am pus ardeii la prăjit în ea. I-am lăsat câte 1 minut pe fiecare parte, întorcându-i mereu cu un clește de bucătărie.