In articol:
- Vinete umplute
- Ingrediente:
- Mod de preparare:
- Placinta sarata cu dovleac
- Ingrediente
- Mod de preparare:
- Supă cremă de dovleac
- Ingredinete:
- Mod de preparare:
- Tocană de vită cu legume
- Ingrediente:
- Mod de preparare:
- Lasagna cu dovleac, brânză ricotta și salvie
- Mod de preparare:
Reţete de toamna: Daca vrei sa pregatesti mancaruri de sezon gustoase si fara a pierde prea mult timp in bucatarie, noi iti prezentam cinci dintre cele mai usoare retete de toamna.
Vezi cum se prepara pas cu pas cele mai savuroase si rapide retete de toamna!
Vinete umplute
Ingrediente:
- 75 gr parmezan ras;
- 2 vinete;
- 3 ardei (rosu, galben si verde);
- 1 dovlecel;
- 6 rosii cherry;
- o ceapa;
Citeste si: Dulceață de mure. Cum se prepară. Este ideală pentru clătite!
Mod de preparare:
Mai intai, taie vinetele in doua pe lungime, stropeste-le cu ulei de masline si adauga sare grunjoasa, dupa care coace-le 15-20 de minute in cuptorul incalzit in prealabil.
Dupa care, pune-le intr-o tigaie si adauga peste ele sare, piper, patrunjel, busuioc si oregano. Caleste-le in foarte putin ulei timp de trei-patru minute. Dupa ce vinetele s-au copt, scoate-le din cuptor si scobeste-le, iar miezul toaca-l si amesteca-l cu legumele. Cu aceasta compozitie umple jumatatile de vanata, presara parmezan ras, apoi introdu-le iarasi la cuptor.
Pentru aceasta reteta se pregateste si un sos de rosii special. Astfel, in putin ulei de masline, caleste ceapa taiata fin, apoi adauga rosiile cherry taiate cubulete, o lingura de pasta de tomate, vinul alb, sare si piper. Lasa sosul sa fiarba cateva minute, iar spre sfarsit adauga busuioc si oregano. Asezoneaza vinetele umplute cu acest sos si serveste-le calde.
Placinta sarata cu dovleac
Ingrediente
- 60g dolveac, taiat cubulete
- 1 morcov mic, maruntit
- ½ ceapa mica
- 1 catel de usturoi
- 35g mazare proaspata sau congelata
- 1 mana de spanac
- 2 Linguri de faina
- 120ml stoc de legume
- 1 aluat vegan pentru placinte, eu l-am cumparat congelat
- 2 Linguri de ulei de masline
- paprika
- cimbrisor
- sare si piper
Mod de preparare:
Incepe prin a marunti ceapa si usturoiul. Apoi, prajeste-le pe o tigaie incinsa cu ulei de masline pana ce devin translucente.
Adauga dovleacul si morcovul. Prajeste-le 5 minute sau pana ce capata culoare. Presara faina si prajeste inca 30 de secunde, apoi adauga stocul. Amesteca încontinuu si coace 10 minute la foc mic.
Dupa care poti adauga spanacul si mazarea, amesteca bine si scoate-le de pe foc. Asaza aluatul in vasul de copt si umple vasul cu amestecul de dovleac. Acopera cu un alt strat de aluat si ciupeste-l la margini.
Citeste si: Trei rețete delicioase cu ardei kapia roșu
Urmatorul pas este sa gauresti partea de sus a placintei cu o scobitoare sau furculita. Unge placinta cu apa, ulei de masline sau unt vegetal.
Acest preparat se coace la 180 grade Celius pentru 15-20 minute sau pana ce placinta capata culoarea dorita.
Supă cremă de dovleac
Ingredinete:
- sare
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 ardei gras
- 1 ardei iute
- 2-3 căţei usturoi
- 1 ţelină
- 2 cepe albe
- 800 g dovleac turcesc
- piper
Citeste si: Mâncare vegană cu năut. O rețetă simplă și delicioasă
Mod de preparare:
Supa cremă de dovleac este un preparat gustos si ideal pentru sezonul de toamnă. Astfel, pentru aceasta reteta se curăţă dovleacul, se taie cubuleţe şi se pune să fiarbă în apă cu sare. Se pun şi câteva picături de ulei de măsline şi se lasă să fiarbă la foc potrivit.
Mai apoi, se curăţă ceapa, ţelina, usturoiul, ardeiul gras şi se pun la fiert împreună cu dovleacul. Se lasă să fiarbă în continuare, la foc mic.
Dupa care, se încearcă dacă au fiert legumele şi se scot în sită. Ceapa, usturoiul şi ardeiul se dau de o parte, iar dovleacul şi ţelina se pasează cu mixerul.
La final, piureul de dovleac se amestecă cu zeama în care a fiert, se adaugă ulei de măsline, sare şi piper, după preferinţă, şi se mai lasă să dea într-un clocot, apoi se ornează cu frunze de pătrunjel verde şi rondele de ardei iute. Rețeta supă cremă de dovleac se serveşte cu crutoane.
Tocană de vită cu legume
Ingrediente:
- 1 kg de carne de vită tăiată cubulețe;
- 3 linguri de ulei vegetal;
- 4 cuburi de concentrat de vită, mărunțite;
- un litru de apă;
- o linguriță de rozmarin uscat;
- o linguriță de pătrunjel uscat;
- o jumătate de linguriță de piper negru;
- 3 cartofi mari, curățați și tăiați cubulețe;
- 4 morcovi, tăiați bucăți;
- 4 fire de frunze de țelină, tăiate mărunt;
- o ceapă mare, tăiată julienne;
- 2 linguri de amidon;
- 2 lingurițe de apă rece.
Citeste si: Reţetă zacuscă de ciuperci: Cum se prepară?
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Mod de preparare:
Mai intai, pune uleiul la încins într-o cratiță mare și gătește bucățile de vită până se pătrund și devin rumene la suprafață. Dizolvă cubulețele de supă concentrată de vită într-un litru de apă, apoi toarnă lichidul peste bucățile de carne și lasă-le să fiarbă înăbușit o oră.
Apoi, adaugă celelalte ingrediente în cratiță, apoi amestecă amidonul cu două lingurițe de apă rece și adaugă-l la tocană. La final, amestecă totul foarte bine și mai lasă mâncarea să se facă încă o oră, pe foc mic.
Lasagna cu dovleac, brânză ricotta și salvie
Ingrediente:
- un dovleac plăcintar, de circa 1 kg, tăiat cuburi;
- 2 linguri de ulei de măsline;
- 200 ml smântână pentru gătit;
- 50 g parmezan;
- 250 g brânză ricotta;
- câteva frunze de salvie;
- 12 foi de lasagna.
Mod de preparare:
Trebuie să încălzești cuptorul la 200 de grade Celsius, apoi introduci tava feliile de dovleac unse cu puțin ulei și lasă-le să se facă circa 30 de minute, până se înmoaie și sunt ușor rumene. În același timp, amestecă smântâna lichidă cu jumătate din parmezan.
Așadar, când dovleacul este gata, lasă-l la răcit puțin, apoi înlătură coaja. Într-un castron separat, amestecă brânza ricotta cu salvia și cu restul de parmezan și adaugă mixul peste dovleac, asezonând după gust (încearcă să nu zdrobești prea mult bucățile de dovleac).
Citeste si: Cum să prepari cel mai gustos bulion. Cantitățile exacte și rețeta pas cu pas
Apoi, pune amestecul de dovleac și ricotta între foile speciale, dar păstrează niște smântână pentru gătit pe post de topping (dacă vrei, poți să pui cașcaval ras). În final, lasă lasagna de dovleac la cuptor, pentru 25 de minute, până se rumenește. Poftă bună!