Rețete de varză murată la borcan pentru iarnă: Secretul unui gust desăvârşit
Dintre toate murăturile, varza murată este poate cea mai folosită la salate în timpul iernii. În plus, varza murată este si foarte sănătoasă, având toată gama de vitamine B, săruri minerale, vitamina C, acid folic și magneziu.
Author: Alina Raducu luni 06 septembrie 2021 , 12:57
Iată câteva rețete de varză murată, delicioase pentru iarnă!
Varza murată la borcan cu sare
Ingrediente:
2 verze mari albe 1 varza mica rosie 1 radacina hrean 1 lingurita chimen 2 frunze dafin 1 creanga cu frunze telina 2 fire cimbru 1 floare marar uscata boabe piper 1/4 lingurita boabe mustar 2 linguri sare grunjoasa neiodata
Mod de preparare:
Mai întâi trebuie să taiem varza curatata de frunzele vestejite cu razatoarea tip fideluta, o frecam cu sare grunjoasa si o amestecam cu 1 lingurita de chimen. O lasam sa se moaie aproximativ 45 -60 de minute.
Așadar, pe fundul unui borcan punem 1 frunza de dafin, 2 -3 rondele de hrean si cateva boabe de piper. Punem varza in borcane in straturi alternative din cea alba cu cea rosie, avand grija sa strecuram cimbrul intre intre aceste straturi, pe la mijlocul borcanului.
După care, punem deasupra telina, hreanul, mararul uscat, boabele de mustar si cateva boabe de piper.
Daca varza a stat suficient cu sare nu mai are nevoie de apa in completare pentru ca isi va lasa ea, dar daca aveti o varza mai uscata cumva si nu lasa suficienta apa, se completeaza in borcan pana trece peste varza cu o saramura la care respectam proportia 1 lingura cu varf de sare la un litru de apa fiarta si racita.
Începe cu varza, care se curăță de frunzele exterioare, se spală apoi se toacă fin la cuțit, pe răzătoare sau la robot.
Morcovii se curăță, se spală și se dau pe răzătoare. Se amestecă varza cu morcovul, sarea și chimenul și se lasă deoparte cel puțin o oră. Se pune varza în borcane cu tot cu zeama lăsată.
Astfel, deasupra fiecărui borcan se pune mărar sau cimbru uscat și o linguriță de ulei. Se pun capacele pe borcane, dar fără să se înfileteze, în așa fel încât gazele rezultate în urma procesului natural de fermentație să aibă loc să iasă afară.
Iar înn fiecare trebuie să verificati cu coada unei furculițe în borcan și sa o miscati pentru a crea spațiu să iasă afară și gazele de la fundul borcanului. Cam după 2-3 zile, în funcție de cât e de cald în bucătărie, fermentația încetează și puteți înfileta capacele. Mutați apoi borcanele într-un loc răcoros.
Salata de varză murată cu morcov și chimen se servește si cu piper proaspăt măcinat.
Astfel, continuați să alternați straturile, până umpleți borcanele. Turnați saramura în borcane, până la margini. Pentru 1 borcan de 0,75l aveți nevoie de 700-800 ml de saramură. Acoperiți borcanele cu capace, fără să le închideți etanș, le așezați în farfurii, deoarece în timpul fermentării poate curge câte puțin lichid din borcane, și le lăsați la temperatura camerei pentru 1 zi.
A doua zi, mai turnați saramură în borcane, le acoperiți din nou cu capace și le lăsați pentru încă 1 zi la temperatura camerei.
Trebuie să repetați acesti pașii timp de 4 zile, astfel pe măsura fermentării, varza va căpăta culoarea sfeclei. După ce va fi gata, păstrați borcanele la loc rece.