Rețete delicioase pentru Postul Paștelui. Alimentele de post sunt la mare căutare odată cu începerea postului. Cum sarmalele reprezintă un simbol al mâncărurilor de sărbători, pasionații de gătit adaptează rețeta. 

Rețete delicioase pentru Postul Paștelui. Cum prepari cele mai bune sarmale de post?

Rețete delicioase pentru Postul Paștelui. Cum prepari cele mai bune sarmale de post?

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Iată câteva rețete care te vor face să te lingi pe degete!

Cum prepari cele mai bune sarmale de post?

Sarmalele reprezintă unele dintre cele mai apreciate mâncăruri tradiționale de la noi din țară, indiferent de regiune sau de modul de preparare. Totodată, sarmalele nu lipsesc niciodată de pe masa de sărbători. Acum, dacă îți era poftă de sarmale, dar în același timp ții post, am pregătit pentru tine două dintre cele mai delicioase rețete de sarmale de post.

Citește și: Târgul de Turism al României a început joi la Romexpo. Pachete reduse la jumătate de preț

Sarmale de post cu orez în foi de varză murată

Ingrediente:

  • 2 verze murate
  • o cana si jumatate cu orez
  • 1 morcov mare
  • 2 cepe medii
  • 150 ml pasta de tomate sau bulion
  • sare si piper macinat
  • cimbru
  • 2 foi de dafin
  • 1 legatura de marar
  • boia de ardei dulce
  • 40 ml ulei

Mod de preparare:

  1. Desprinde foile de varza si taie cu grija nervurile groase. Foloseste foi potrivite ca dimensiune, iar frunzele de la suprafata, care sunt mai mari, le poti taia ca sa obtii in jur de doua sau trei sarmale.
  2. Toaca ceapa marunt si da morcovii pe razatoare.
  3. Pune uleiul la incins intr-o cratita si adauga apoi morcovul si ceapa.
    Lasa-le sa se caleasca la foc mic timp de 5 minute.
  4. Dupa ce s-au calit, poti sa adaugi orezul, impreuna cu o cana cu apa. Lasa sa fiarba pana orezul absoarbe apa si condimenteaza cu sare, piper, cimbru si marar tocat marunt.
  5. Acum poti trece la umplerea foilor de varza cu compozitia pregatita anterior. Asaza pe fiecare foaie cate o lingura cu varf din compozitie, ruleaza foaia de varzal, apoi indeasa capetele inauntru.
  6. Toaca marunt nervurile pe care le-ai dat deoparte initial si asaza-le pe fundul oalei. E de preferat sa folosesti o oala cu pereti mai grosi sau chiar o oala de lut.
  7. Dupa ce ai asezat patul format din nervuri, poti incepe sa aranjezi sarmalele, vertical sau orizontal.
  8. Acopera sarmalele cu restul de varza tocata, adauga bulionul sau sucul de rosii si frunzele de dafin.
  9. Toarna apoi apa calda peste sarmale, cat sa treaca peste ele cu 1-2 degete, pune capacul si fierbe la foc mic. Dupa preferinte, le poti gati si intr-un cuptor electric, intr-o oala de lut, deoarece timpul de gatire este mai mic. De regula, sarmalele sunt gata in doua sau trei ore daca le gatesti pe plita.
  10. Verifica din cand in cand sarmalele si mai adauga apa fiarta daca este nevoie.
    Sarmalele sunt gata cand varza este moale si poate fi taiata cu usurinta cu furculita. Spre final poti sa scoti capacul, pentru ca sarmalele sa se rumeneasca frumos la suprafata.

Citește și: Postul Paștelui 2023 a început! Tradiții și obiceiuri pentru ortodocși. Ce nu ai voie să faci până pe 15 aprilie? Este mare păcat

Sarmale de post cu ciuperci

Rețete delicioase pentru Postul Paștelui. Cum prepari cele mai bune sarmale de post?

Rețete delicioase pentru Postul Paștelui. Cum prepari cele mai bune sarmale de post?

[Sursa foto: PixaBay]

Ingrediente: 

  • 2 verze murate
  • 200 g orez cu bob rotund
  • 500 g ciuperci
  • 2 cepe mari
  • 2 morcovi medii
  • 1 radacina mica de telina
  • 150 ml bulion
  • 60 ml ulei
  • 2 foi de dafin
  • marar si cimbru, cate o legatura
  • sare si piper

Mod de preparare:

  1. Desprinde foile de varza si taie nervurile groase de la baza. Foloseste foi de dimensiuni potrivite, iar foile mai mari le poti taia pe jumatate.
  2. Toaca ceapa marunt, apoi da prin razatoare morcovii si telina. Taie ciupercile marunt.
  3. Pune uleiul la incins intr-o cratita, apoi adauga ceapa, morcovul si telina. Caleste legumele la foc mic timp de aproximativ 5 minute.
  4. Adauga ciupercile si lasa-le sa se caleasca inca 3 minute. Ia cratita de pe foc, condimenteaza cu sare si piper si adauga apoi cimbrul si mararul tocate marunt.
  5. Spala bine orezul, lasa-l sa se usuce si adauga-l apoi peste compozitie. Amesteca bine compozitia pana devine omogena.
  6. Acum te poti ocupa de umplerea sarmalelor. Asaza pe fiecare foaie de varza cate o lingura cu varf din compozitia de legume, ruleaza bine foaia de varza si apoi indeasa capetele inauntru.
  7. Asaza pe fundul oalei un pat format din cotoarele de varza tocate marunt si apoi poti trece la aranjarea sarmalelor. Sarmalele poti fi aranjate pe verticala sau pe orizontala.
  8. Acopera la final sarmalele cu inca un strat de cotoare de varza tocate marunt, adauga bulionul si foile de dafin. Eventual, poti sa adaugi si doua crengute de cimbru pentru mai multa aroma.
  9. Toarna apa calda cat sa acoperi bine sarmalele. Pune oala la fiert pe plita. La nevoie, poti sa completezi cu apa calda pe durata fierberii. Sarmalele sunt gata cand varza este moale si poate fi patrunsa cu usurinta cu o furculita.

 

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Medana, mesaj tăios pentru Larisa Uță și cei doi copii ai lui Alin Oprea: "Nu mai are copii care să îl susțină? și ce? O fac eu, cu copiii mei"- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si