Rețete din Maramureș: Cum se prepară mielul umplut la cuptor

Rețete din Maramureș: Iată cum se prepară mielul umplut la cuptor, o rețetă perfectă pentru masa de Paște!

Mielul umplut este una dintre cele mai gustoase și rafinate mâncăruri din Maramureș. Rețeta este ideală pentru masa festivă de Paște!

Tradiție și gust autentic din Maramureș

În Maramureș, fiecare ingredient are un rost, iar fiecare etapă de preparare respectă o tradiție veche, transmisă din generație în generație. Mielul umplut este un preparat care îmbină gustul intens al cărnii fragede cu aromele proaspete ale verdețurilor de primăvară și bogăția umpluturii consistente.

Un pahar de vin roșu este acompaniamentul perfect pentru această delicatesă – completează gustul și intensifică experiența culinară.

Vă invităm să încercați această rețetă și să o savurați cu cei dragi!

Citește și: Când se fac cozonacii de Paște? Motivul pentru care nu e bine să îi faci în Vinerea Mare

Ingrediente pentru mielul umplut la cuptor

  • o jumătate de miel
  • 1 kg de măruntaie de miel
  • 300 g de slănină
  • 15 căței de usturoi
  • o franzelă înmuiată în lapte
  • 2 cepe uscate
  • 1 lingură de vegeta
  • 2 legături de pătrunjel
  • 2 legături de mărar
  • 4 legături de ceapă verde
  • 4 legături de usturoi verde
  • 2 linguri de untură
  • 20 ouă (14 crude și 6 fierte, tari)
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Jumătatea de miel se spală bine și se lasă la zvântat timp de o oră.

Se fierb măruntaiele, se lasă la răcit și se dau prin mașina de tocat. Se adaugă ceapa verde, pătrunjelul, mărarul și usturoiul verde (toate tocate fin), pâinea înmuiată și stoarsă, vegeta, sare și piper.
Peste această compoziție se adaugă cele 14 ouă crude și se amestecă bine până la omogenizare.

La final, se încorporează și ouăle fierte, tăiate cubulețe, fără a amesteca prea tare pentru a nu le sfărâma.

Se creează un buzunar în interiorul cărnii în care se introduce compoziția. Apoi se coase deschiderea.

Citește și: Când se face drobul și când se vopsesc ouăle de Paște?

Se așază mielul într-o tavă încăpătoare.

Spata și pulpa se împănează cu slănină și usturoi, apoi se unge toată carnea cu untură. Se condimentează după gust și se toarnă în tavă două căni de apă.

Se coace în cuptor, la foc potrivit, pentru cel puțin 60 de minute. Din când în când, carnea se stropește cu zeama din tavă pentru a rămâne fragedă și suculentă.

Mielul umplut se poate servi atât cald, cât și rece.

Este delicios alături de hrean ras, amestecat cu smântână – un contrast răcoritor care pune în valoare savo


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...
Parteneri