Rețete pentru Postul Paștelui. Cele mai delicioase mâncăruri
Rețete pentru Postul Paștelui. Postul Paștelui este cel mai lung și mai aspru dintre toate posturile din calendarul creștin-ortodox. Înainte de începutul postului creștinii ortodocși se pregătesc de Lăsata Secului. Știrile Kanal D vă prezintă câteva rețete pe care să le încercați în această perioadă.
Rețete pentru Postul Paștelui. Creștinii ortodocși lasă sec pentru Postul Paștelui duminică, pe 19 februarie 2023 de carne și duminică, pe 26 februarie 2023 de brânză.
În Postul Pașetelui, creştinii trebuie să dea dovadă milostenie și grijă spirituală sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animalice sau cum se mai spune în popor ”alimente de dulce”. În plus, aceştia trebuie să se roage și să facă mai multe fapte bune.
Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios. De asemenea, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.Iată cele mai gustoase rețete pe care să le pregătești pentru Postul Paștelui.
Fasole bătută
3 conserve de fasole albă fiarta
sare, piper
2-3 căţei de usturoi zdrobiţi
2-3 cepe mari
2 linguri de ulei
sare
2 linguriţe de boia dulce
Mod de preparare fasole bătută, reţetă de post
Se fierb legumele. După ce au fiert, se adaugă peste fasolea deja fiertă din conservă. Se omogenizează totul cu ajutorul unui blender. Se condimentează după gust.
Tocăniţă de cartofi cu mazăre
3 cartofi mărime medie
2 cepe
1 cutie mazăre 800gr
1 lingură ulei
o legătură pătrunjel
sare,piper
condimente aromatice
1 morcov
1 cutie roşii în bulion
Mod de preparare Tocăniţă de cartofi cu mazăre
Se taie legumele cuburi. Ceapa se pune la călit. După ce a devenit sticloasă, se adaugă şi restul legumelor. Se condimentează cu mirodenii. După ce acestea au fiert, se adaugă şi sosul de roşii. Se lasă să dea în clocot.
Pentru rețeta de cornulețe de post de se topesc în gură se folosesc următoarele ingrediente:
250 g făină
70 g zahăr
60 ml ulei
60 – 80 ml apă minerală
3 g praf de copt
esență de vanilie
puțină sare
150 g gem de prune
100 g miez de nucă
Mai întâi, se pune într-un vas uleiul, apa minerală rece, zahărul și esența de vanilie. Amestecă ingredientele aproximativ 2-3 minute. Pentru a fi sigură că ingredientele s-au omogenizat, trebuie să verificați dacă zahărul s-a dizolvat.
Apoi, bunica amesteca făina cu praful de copt și sarea și o cernea direct peste amestecul lichid. După, trebuie frământa până când aluatul căpăta o consistență elastică.
Când este gata, puneți aluatul într-o folie de plastic și îl puneți în frigider pentru aproximativ jumătate de oră.
Mai apoi trebuie să pregătiți umplutura pentru cornulețele de post de se topesc în gură. Gemul îl punți într-un vas și adăugați miezul de nucă tocat. După care, se amesteca până se omogeniza.
După aproximativ 30 de minute de când a fost pus aluatul în frigider, acesta se scoate și se întinde într-o foaie de aproximativ 5-6 mm grosime, după care îl tăiați în fâșii de aproximativ 6-7 cm lungime și 3 cm grosime.
Apoi,puneți linguriță mică de umplutură pe unul dintre capetele fâșiei de aluat și apoi le rulați.
Urmează să așezați cornulețele în tava de cuptor, tapetată cu hârtie de copt. Trebuie să puneți cornulețele la distanță de aproximativ 3-4 cm, deoarece la coacere acestea creșteau în dimensiune.
Cornulețele se pun la copt în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 15 minute sau până când suprafața cornulețelor devenea rumenită ușor.
La final, dați cornulețe prin zahăr vanilat înainte de a se răci.
Pentru început, preîncălzește cuptorul la treaptă mare. Tapetează o tavă cu hârtie de copt.
Într-un bol mare, adaugă făina și peste pune restul de ingrediente uscate: cacao, sare, bicarbonat și zahăr. Amestecă foarte bine cu un tel compoziția de negresă de post până când toate observi o compoziție omogenă.
Toarnă peste compoziția uscată apa, uleiul și esența de vanilie. Amestecă totul bine cu ajutorul unui tel, până obții un aluat destul de lichid, dar omogen.
Toarnă aluatul de negresă în tavă. Uniformizează aluatul cu o spatulă sau mișcă ușor tava până când se așează perfect compoziția.
Pune negresa de post la cuptor și dă focul la mediu spre mic timp de 30 de minute. Scoate prăjitura din cuptor și las-o să se răcească.
Când negresa de post s-a răcit, pudreaz-o cu zahăr și taie-o în porții egale. De asmenea, pentru un plus de gust, poți adăuga peste porția de negresă de post și un strat de ciocolată sau înghețată!
Rețetă de paste cu ciuperci de post
Ingrediente
200 gr paste papardelle sau tagliatelle
2 litri de apă
1 linguriță de sare
350 gr ciuperci champignon
2-3 linguri cu ulei de măsline
2-3 căței de usturoi
250 ml lapte de cocos
sare și piper, după gust
½ linguriță cu oregano uscat
½ linguriță cu busuioc uscat
1 legătură de pătrunjel verde.
Mod de preparare
Pune o oală cu apă la fiert și, când începe să clocotească, adaugă o linguriță de sare. Amestecă bine cu o spatulă până când sarea se topește. Lasă apa să atingă din nou punctul de fierbere, apoi adaugă pastele. Fierbe pastele pentru 7-8 minute, atât cât să rămână ușor al dente.
În timp ce fierb pastele, pune o tigaie adâncă la foc mediu și adaugă două linguri de ulei de măsline. Curăță usturoiul, toacă-l în rondele mici și adaugă-l în tigaia cu ulei de măsline. Șterge bine ciupercile cu prosoape de hârtie umezite, apoi feliază-le mai grosier. Dacă sunt micuțe le poți tăia în sferturi. Adaugă-le peste usturoiul din tigaie și amestecă-le bine să se prepare uniform. Lasă ciupercile la preparat până când se evaporă lichidul pe care îl vor lăsa în tigaie.
Adaugă laptele de cocos și condimentele. Amestecă ciupercile în laptele de cocos timp de 2- 3 minute. Adaugă sare și piper, după gust. Scurge pastele din apa în care au fiert și adaugă-le în sosul de ciuperci cu lapte de cocos. Mai fierbe-le împreună aproximativ 2 minute, apoi stinge focul și presară pătrunjel verde tocat mărunt.
Prepară un aluat din toate ingredientele, apoi lasă-l să se odihnească la cald până ce faci umplutura. Toacă mărunt ceapa și ciupercile și pune-le la înăbușit cu un praf de sare și o lingură cu ulei. Când scade apa lăsată de ciuperci, adaugă bulionul, seminţele de mărar și pesmetul. Lasă câteva minute pe foc, amestecând, potrivește de sare și dă deoparte, ca să se răcorească.
Întinde din aluat o foaie subţire pe planșeta dată cu făină. Taie pătrate măricele, pune pe ele umplutură, împachetează-le și așază plăcintele cu ciuperci în tava tapetată cu hârtie de copt. Lasă la cuptor 30-35 de minute. Pentru a arăta mai apetisanta, unge plăcinta de post cu ciuperci cu apă amestecată cu boia dulce!
Rețetă de orez cu ciuperci de post
Ingrediente
250 de grame de orez
60 ml. ulei
700 de grame de ciuperci proaspete, eu am folosit champinion dar se pot folosi orice ciuperci preferați
1 ceapă de mărime medie (100 de grame)
1 cățel de usturoi
40 de grame țelină (1 bucată de rădăcină de țelină cam de mărimea unui ou)
1 morcov de mărime medie
1 ardei gras roșu mic sau 1/2 dintr-un ardei gras mare (opțional, 70 de grame am folosit eu)
600 ml. de supă de zarzavaturi (sau apă)
pătrunjel verde tocat
1 foaie de dafin (opțional)
sare și piper
Mod de preparare
Ciupercile se șterg bine cu șervete de hârtie de bucătărie și se taie în sferturi sau jumătăți, după cât de mari sunt. Ceapa se curăță, se spală bine și se toacă mărunt, la fel și usturoiul. Ardeiul (dacă se folosește) se taie mărunt, țelina și morcovul se curăță de coajă, se spală bine și se dau prin răzătoarea cu găuri mari. Într-o cratiță se încinge pe foc mediu-iute 1/2 din cantitatea de ulei recomandată și se adaugă ciupercile. Se scot ciupercile într-un castron și se păstrează acoperite.
Se adaugă în aceeași cratiță în care am călit ciupercile restul de ulei și imediat se pun ceapa, usturoiul, morcovul și țelină și ardeiul. Apoi, adăugăm orezul și îl călim împreună cu legumele timp de 1-2 minute.
Se toarnă deasupra orezului și legumelor 600 ml. de supă rece de zarzavaturi sau, în lipsa acestei supe, apă rece. După 8 minute, se adaugă în cratiță și ciupercile. Se oprește focul după exact 10 minute din momentul în care apa a început să fiarbă.