Rețete pentru Revelion 2023. Iată ce preparate sunt nelipsite de pe mesele oamenilor în noaptea de Revelion!

Fritatta cu ardei si ciuperci

Ingrediente

4 oua

1 ardei gras verde

1 ardei gras rosu

100 gr ciuperci

50 gr cascaval

50 gr mozzarella

sare, piper

Mod de preparare:

Mai intai, batem ouale si adaugam ciupercile bine scurse si ardeii taiati fasii. Adagam mozzarella taiata cubulete si cascavalul ras. 

Punem sare si piper dupa gust si turnam in tava. Daca folositi o tava obisnuita fie o ungeti cu unt fie o tapetati cu hartie de copt.

Dam la cuptor pana cand incepe sa se desprinda de margini. Apoi o taiati cubulete si este numai buna de servit. 

Rulada aperitiv cu crema de branza si sunca presata

Ingrediente

pentru blat:

250 gr unt sau margarina
300 ml lapte
200 gr faina
4 oua
sare, piper
frunze de patrunjel

pentru umplutura:

300 gr crema de branza cu smantana Delaco
100 gr unt
cateva frunze de ceapa verde
cateva fire de marar
cateva fire de patrunjel
sare, piper alb 
6-7 felii sunca presata

Mod de preparare

Punem mai intai untul moale, sarea si piperul si omogenizam. Se topesc 150 gr unt intr-o craticioara dam deoparte si adaugam faina. Se adauga imediat laptele si se amesteca bine pana se omogenizeaza compozitia. Se da deoparte de pe foc si se adauga ouale intregi si putina sare si se mixeaza. Aluatul trebuie sa aiba consistenta unei smanatani care curge. Dupa care, turnam aluatul in tava tapetata cu hartie de copt.

Punem crema de branza intr-un bol. adaugam patrunjelul, mararul si ceapa verde tocate marunt.

Adaugam pe toata suprafata aluatului frunzulite de patrunjel.Dam la cuptoir la foc mediu pana se rumeneste usor pe fund.
Rasturnam cu fundul in sus pe o alta hartie de copt si desprindem cu grija hartia.
Lasam putin sa se racoreasca si mai  apoi  intindem crema de branza pe toata suprafata. Asezam deasupra feliile de sunca presata.

Rulam strans si dam la frigider pentru cateva ore. Eu am infasurat-o si in folie de aluminiu. Dupa ce s-a intarit bine taiem felii. 

Salata de Boeuf

Ingrediente

cartofi- în funcție de numărul de invitați și cantitatea dorită

2 morcovi fierți

păstârnac

carne de pui fiartă, de preferat în supă

castraveți acri

mazăre(se poate și fără)

un gălbenuș

ulei

muștar

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

zeamă de lămâie

măsline

gogoșari în oțet pentru decor

sare și piper

Cum prepari salata de boeuf

Se fierb legumele și carnea și se lasă la răcit. După ce s-au răcit, carnea și legumele sunt tăiate, de preferat mărunt. Se toacă și castraveții, iar mazărea se fierbe și se pune peste salată.

Maioneza se prepară din gălbenuș, muștar, zeama de lămâie, sare, piper și ulei.

Rețetă piftie de porc 

Ingrediente

2-4 picioare de porc;

jumătate de cap de porc cu ureche şi falcă;

2 ştelţuri dolofane de porc; 

1 kg şorici;

căzături de carne și os;

2-3 cepe;

1-2 morcovi;

1 pătrunjel;

1 ardei iute mic, spintecat în două;

3-4 foi de dafin;

1 lingură cu boabe de piper alb;

2-3 rămurele de cimbru; 

1-2 linguri cu vârf de sare (sau câtă trebuie);

3-4 căpăţâni mari de usturoi;

apă cât cuprinde, plus un laţ de palmă peste.

Iar pentru decorul piftiei de porc moldovenească se folosec și felii de ouă fierte, rondele de morcov fiert, feliuţe de lămâie, rondele de ardei gras, capia, gogoşar, frunze de pătrunjel verde.

Mod de preparare

Mai întâi se pârlesc picioarele şi capul de porc. Acestea se spală bine cu apă caldă şi se răzuie cu cuţitul. Capul se taie în bucăţi mai mici. Carnea se pune în oală, se acoperă cu apă rece şi se pune o lingură mare de sare. Se pune la foc mediu, până când fierbe şi face spumă.

După care, se dă focul mic şi se adună constant spumă. Zeamă trebuie să rămână limpede. Răcitura se fierbe între 4-6 ore, până când se desprinde carnea de pe oase. Se poate fierbe şi mai mult. Dacă apa scade şi carnea nu fierbe, adăugaţi apă caldă peste şi fierbeţi în continuare. Apoi, zarzavatul se spală şi se adaugă, la două ore după ce a fiert. Usturoiul se curăţa şi se spală. Se va pisa înainte să fie pus în zeama.

Urmează ca preparatul săă fie degresat. Astfel, se măreşte focul 60 de secunde, astfel încât grăsimea să se ducă pe margini. Se prinde cu polonicul şi se aruncă. După degresare, se dă focul mic şi se fierbe în continuare. După ce carnea a fiert, se închide focul şi se lasă să se răcorească. Gelatina va trece în zeamă. După ce s-a răcorit, se separă zeama de carne. Se dezosează şi se pune în vasele pregătite.

Puteți orna vasele în care puneți piftia cu elementele de decor, apoi se pregăteşte zeama. Se pisează usturoiul cu sare până devine o pastă. Se pune un polonic de zeamă în el şi se amestecă. Se toarnă usturoiul în oală cu toată zeama fiartă. Se amestecă bine. Zeama se va vântura pentru a se prinde mai bine. Se pune în vasele cu carne ornată cu ajutorul unei strecurătoare. Se lasă la prins şi se pun la rece.

Rețetă sarmale de porc

2 kg de varză murată, 1 kg de pulpă de porc, tocată în casă, 200 de grame de ceapă, 100 grame de orez cu bobul rotund, 2 linguri de ulei, 150 ml de apă călduță, 100 ml de bulion de roșii concentrat, bucățele de carne de porc afumată, 4-5

crenguțe de cimbru proaspăt, 1 legătură mare de mărar verde, 1/2 lingură paprika dulce, 3 frunze de dafin, 1 linguriță de piper și sare.

Pentru umplutura de sarmale, se pune într-o cratiță cu ulei închis, la foc mediu, cepele curățate, spălate și tocate mărunt și le călea adăugând de la început un praf de sare. Orezul se adăuga spălat și zvântat și căliți, amestecând constant, 2-3 minute. 

Pe bucățile de foi de varză murată, se pune puțină umplutură, aproximativ o lingură cu vârf. De obicei, sarmalelele trebuie să aibă dimensiuni medii, de aproximativ 8×4 cm. Pe urmă, rula foile de varză cu umplutura înăuntru și le înfunda capetele spre interior, obținând cilindri de mărime pe cât posibil egală.

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: Horoscop zilnic, 21 ianuarie 2025: Racii sunt pregătiți să renunțe la lucrurile care le aduc suferință. Balanțele decid să se împace cu o persoană din trecutul lor- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Citește și: Meniu Revelion 2023: Alimentul care nu trebuie să ne lipsească de pe masa de Anul Nou

Înainte de a pune sarmalele în oală, se pun mai întâi foile de varză. Pe urmă,se aranjează  câte un rând de sarmale și stropea cu jumătate din bulionul concentrat. Se continuă cu restul sarmalelor, intercalând printre ele și felii de costiță. În final, se acoperă cu varză tocată rămasă și se adaugă restul de bulion.

Pe urmă,  oala se pune pe plită și se adaugă apă fierbinte, cât să acopere sarmalele de un lat bun de mână. Pentru a împiedica răcirea în timpul fierberii, se pune deasupra cratiței un capac și le lăsa la fiert, la foc molcom, timp de 3 ore. Când sunt gata, se servesc cu mămăliguță și cu smântână.

Pește marinat

Ingrediente

  • -2 kg peste (macrou, scrumbie, obleti, caras etc)
  • -2 cepe
  • -3 morcovi subtiri
  • -50 g boabe de mustar
  • -3 frunze de dafin
  • -3-4 catei de usturoi
  • -sare mare, de muraturi
  • -500 ml otet de 6 grade sau 250 ml otet de 9 grade
  • -500 ml apa
  • -piper boabe
  • -ienibahar
  • -coriandru boabe
  • -ardei iute

Mod de preparare

1. Se curata pestele de solzi si intestine (se eviscereaza), se taie capul, coada si aripioarele.

Se spala foarte bine, la jet de apa rece, se insista pe sira spinarii, sa ramana perfect curat si in interior.

2. Se taie pestele felii cam de 1-1,5 cm maxim, apoi se pune in apa rece. Se schimba apa, pana cand ramane curata, fara urme de sange.

3. Se scurge pestele de apa, intr-o strecuratoare, se amesteca acum cu sare (se pot pune lejer 50 g de sare) si se lasa la rece pana a doua zi (minimum 12 ore).

Nu va fi foarte sarat, nu va temeti, pestele isi va lua sare atat cat are nevoie.

3. Se spala pestele de sare si se lasa la scurs intr-o strecuratoare. Se pune apoi pe servetele absorbante, sa nu aiba apa deloc.

4. Se pregatesc borcane de 400-800 g, in care se va aseza pestele. Pot fi si borcane mai mari, putini, bidoane, daca pregatiti cantitati mai mari.

Se curata ceapa si morcovul si se taie felii.

5. In fiecare borcan se aseaza la fund felii de ceapa, morcov, ardei iute si usturoi, bucatele de frunza de dafin.

6. Otetul se pune la fiert cu apa,  frunzele de dafin, boabe de piper, coriandru, ienibahar si se lasa sa dea in clocot, apoi se lasa la racit.

7. Se aseaza feliile de peste in borcane, alternand cu felii de ceapa si de morcov.

Deasupra se pun seminte de mustar, cam jumatate de lingurita la un borcan de 400 g, o lingurita la un borcan de 800 g.

Boabele de mustar vor da si gust placut, dar vor ajuta si la intarirea pestelui.

8. Se toarna otetul rece peste peste, se capseaza borcanele si se lasa la rece. Se pot tine in frigider.

Pește prăjit

Ingrediente

  • 2-3 pești proaspeți (caras, lin etc)
  • sare, piper
  • mălai
  • făină albă
  • cca. 500 ml ulei pentru prăjit
  • mujdei cremos (sarmuzac)
  • mămăligă
  • felii de lămâie

Mod de preparare

1. Se răzuiesc ușor și minuțios cu un cuțit solzii peștelui. Este o operațiune pe care prefer să o fac în chiuveta curată, cu o sita fina pusă deasupra scurgătoarei pentru a evita ca solzii si alte resturi să ajungă în scurgere.

2. Se poziționează peștele pe o parte, cu abdomenul spre voi. Se ține peștele cu mâna stângă pentru a nu aluneca. Cu mâna dreaptă, în care se ține cuțitul, se secționează tot abdomenul de la cap pana la coadă. Incizia trebuie să fie doar pe suprafața pielii, nu fie una adâncă, pentru a evita secționarea accidentală a intestinelor, ceea ce poate duce la compromiterea cărnii.

3. Cu mâna stângă pe capul peștelui, se introduce cealaltă mână în abdomen, chiar sub cap. Se trag ferm și rapid în jos branhiile și măruntaiele, eliminându-le. Se recomandă a face această operațiune deasupra chiuvetei pentru a minimaliza murdărirea bucătăriei.

4. Sub un jet de apă rece se curăță bine șira spinării, având grijă să eliminăm vena sangvină, și restul cavității abdominale. Se clătește cu apă rece atât exteriorul peștelui cât și interiorul. Se tamponează bine cu șervete absorbante, înainte de a-l repune pe tocător.

5. Mânuind cu grijă cuțitul ascuțit, se taie aripioarele laterale și dorsale ale peștelui, capul și coada. Nu aruncați capul, el poate fi un ingredient de bază într-o delicioasă ciorbă de pește. Eu le adun la congelator și când am mai multe pun de-o ciorbă. Cu o mână fixând trunchiul peștelui, se taie în secțiune, în felii transversale, perpendiculare pe șira spinării, groase de 2 – 3 cm. grosime.

O alternativă: filetarea peștelui

Dacă doriți, în loc să feliați trunchiul, îl puteti dezosa, obținând câte două fileuri fără os din fiecare pește. Fileurile, la rândul lor, tăia în 2-3 bucăți, depinde de cât de mare e peștele. Întreaga operațiune este explicată detaliat în clipul video de mai jos, în care veți vedea exact pașii de urmat pentru dezosarea completă a unui pește (tot doradă).

6. Dacă preferați varianta tradițională, cu peștele feliat cu tot cu șira spinării, presărați sare pe fiecare bucată de pește, acoperiți-le cu o folie alimentară și lăsați-le deoparte, să-și tragă sare, pentru 15 – 20 minute, timp pe care îl vom folosi pentru prepararea mămăliguței și a mujdeiului.

Citește și: Salată de boeuf- O rețetă specială pentru Revelion. Modele de ornat pentru Revelion

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si