Reţete vechi de prăjituri de casă: Cum se prepară Alba ca Zăpada, celebrele pişcoturi ale bunicii sau "caisele" cu cremă?
Reţete vechi de prăjituri de casă: Iată cea mai simplă rețetă pentru una dintre cele mai gustoase rețete de prăjituri.
Reţete vechi de prăjituri de casă. Aluatul se face repede, crema nu are nevoie de multe ingrediente, iar aspectul ei te surprinde.
Nu poți da greș nici cu rețeta veche a bunicii, dar nici cu cea nouă, care este acum ajutată de câteva arome și mai mult cocos. Iată cum se prepară. Noteaz-o de acum!
10 linguri de lapte
10 linguri de zahăr
10 linguri de ulei
o linguriţă rasă bicarbonat de amoniu
faină (aproape 550 gr)
două ouă
Ingrediente pentru cremă
un litru lapte
8 linguri făină
6 linguri zahăr
200 gr unt
zahăr vanilat, coajă de lămâie
sucul de la o lămâie
Toate ingredientele pentru foi se amestecă într-un bol până se formează un aluat omogen, potrivit de tare. După 30 de minute, aluatul se împarte în trei, scrie blog.hotelguru.ro. Fiecare foaie de aluat se întinde pe fundul unei tăvi unse cu unt şi tapetate cu făină şi se coace 15 minute la cuptor (la 170 grade Celsius). Foaia nu trebuie să se rumenească.
Într-un vas se pune laptele, zahărul, coaja de lămâie şi făina pentru cremă şi se amestecă pe aragaz, la foc mic.
După ce crema începe să se îngroaşe, se lasă la răcit; ulterior se adaugă untul cubuleţe, zeamă de lămâie.Apoi, se trece la asamblarea prăjiturii: pe o tavă întinsă puneţi o foaie, peste care întindeţi jumătate din crema obţinută. Continuaţi cu a doua foaie şi cu restul de cremă. La final, peste ultima foaie presaraţi zahăr pudră şi lăsaţi prăjitura câteva ore la frigider, ca să se înmoaie.
Se taie apoi cubuleţe.Ingrediente- savoriurbane.com
Pentru coji:
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Pentru crema:
Pentru siropurile colorate:
Pentru aluat taiem in cubulete untul rece si il batem cu zaharul pudra pana se omogenizeaza. Adaugam apoi galbenusurile, vanilia, sarea, coaja rasa de lamaie si smantana. Mixam pana se omogenizeaza.
Adaugam in final si toata faina impreuna cu praful de copt. Nu va impacientati daca dupa 3-4 minute arata ca un nisip umed! In urmatorul minut se rezolva problema si faina se va incorpora frumos. Este un aluat fraged, asemanator cu cel de tarte( reteta aici). De aceea NU trebuie framantat indelung ci doar pana se omogenizeaza totul. Framantarea excesiva a aluaturilor fragede duce la intarirea lor (se dezvolta reteaua de gluten din faina).
Formam cu mana o bila de aluat pe care o invelim intr-o folie transparenta si pe care o dam la rece (frigider) pentru 10-15 de minute.
Pentru portionare am folosit cantarul. Am intins aluatul pe masa, avand grosimea de ca.1 cm si apoi am portionat bucati (dreptunghiuri) care sa fie de aproximativ 20 g. Am reusit sa le portionez foarte fain, astfel incat practic cu cantarul doar m-am verificat. Nu le faceti „la ochi” pentru ca nu va vor iesi egale.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Din aceste portii de aluat se formeaza bile (in palme) pe care le asezam pe tava de copt pe o hartie. Ele se vor lati un pic la copt asa ca trebuie sa lasam loc intre ele. Din cantitatea de mai sus mi-au iesit 2 tavi mari – adica 44 de bilute.
Piersicile se introduc in cuptorul preincins la 170° C (caldura sus+ jos+ ventilatie respectiv treapta medie la cuptoarele cu gaz) si se coc 20 de minute, pana devin aurii. Din cauza prafului de copt (care e un agent de afanare) acestea vor mai crapa pe alocuri insa in final nu e nicio problema pentru ca, dupa umplere si colorare, piersicile se tavalesc prin zahar tos care estompeaza aceste mici defecte.
Sursa: savoriurbane.com