Forțele ucrainene au primit vineri ordin să se retragă din orașul Severodonețk, aflat sub asediul rușilor de mai multe săptămâni. Orașul din est este distrus în mare parte din cauza bombardamentelor fără încetare, fiind comparat cu orașul-ruină din sud Mariupol.
Citeste si: Un politician rus amenință cu începerea celui de-al Treilea Război Mondial: ”Londra va fi bombardată prima”
Forțele ruse încearcă să preia controlul complet asupra regiunii, notează BBC News.
O retragere ucraineană ar fi semnificativă, deoarece ar lăsa întreg Lugansk sub control rusesc, cu excepția orașului Lisichansk.
Citeste si: "Criza Kaliningrad", o bombă cu ceas? Rusia amenință din nou un stat NATO: "Vom lua măsurile care se impun"
Lugansk, o regiune predominant vorbitoare de rusă din estul Ucrainei, este o prioritate cheie pentru președintele Vladimir Putin, potrivit BBC.
Împreună cu regiunea Donețk, ea formează ceea ce este cunoscut în mod colectiv sub numele de Donbas- o zonă industrială care a fost centrul unei mișcări separatiste susținute de Rusia după
anexarea Crimeii în 2014.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citeste si: Rusia susține că a încercuit 2.000 de soldați în Donbas
Majoritatea clădirilor din Severodonețk, distruse
Președintele Rusiei a susținut că vorbitorii de limbă rusă din Donbas au fost victime ale genocidului, o justificare falsă pentru invazia ruse în Ucraina.
Ce a urmat în schimb a fost un genocid comis de Moscova împotriva poporului ucrainean prin bombardamentele nediscriminatorii, fără să evite populația civilă.
Severodonețk a fost ținta bombardamentelor ruse intense de câteva săptămâni, iar majoritatea clădirilor au fost puternic avariate. Recent, au avut loc lupte aprige de stradă, forțele ucrainene fiind împinse treptat înapoi în zonele industriale ale orașului.
Citeste si: Ucraina și Moldova, primul pas spre UE
„A rămâne pe poziții care au fost bombardate necruțător luni de zile pur și simplu nu are sens”, a declarat guvernatorul din Lugansk, Serhiy Haidai, pentru televiziunea ucraineană.
"Forțele noastre au primit ordine să se retragă în noi poziții... și să-și continue operațiunile de acolo”, a mai spus el.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Întreaga infrastructură a orașului a fost complet distrusă, a adăugat el, cu peste 90% dintre locuințe bombardate și 80% dintre ele grav avariate.
Se crede că sute de civili rămân blocați în Severodonețk, mulți căutând adăpost în uzina chimică Azot. Înainte de război, orașul avea o populație de aproximativ 100.000 de oameni.
Forțele ruse au făcut progrese în zonele din jurul Severodonețk și Lisichansk în ultimele zile, Ministerul Apărării al Ucrainei descriind așezările din sudul și sud-estul orașelor drept „cel mai fierbinte sector al frontului”.
Dar Haidai a spus că ar fi „foarte greu” pentru ruși să pună mâna pe Lisichansk, deoarece orașul, care se află pe un deal, are „multe poziții defensive”.