Revelionul adolescenților, un mare pericol? Ce trebuie să facă părinții înainte de petrecerea de Anul Nou
Părinții trebuie să fie atenți la mai multe aspecte atunci când copiii lor urmează să petreacă noaptea dintre ani departe de casă.
Mai este foarte puțin până la petrecerea de Revelion, care le dă emoții părinților, mai ales dacă copiii lor aleg să petreacă noaptea dintre ani cu prietenii, departe de casă.
Este important ca părinții să înțeleagă că nu pot avea control absolut asupra adolescenților, spune un specialist, dar în același timp este foarte important modul în care adulții discută despre subiectul petrecerii în gașcă.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
„În primul rând, este bine de știut cine face parte din gașca copilului. Mă refer aici și la părinții copilor. E foarte important ce vârstă au. Zic asta pentru că acum e lăsat adolescentul la vârstă mai mică să facă Revelionul singur. Trebuie știut unde va merge, de asemenea de sunat din când în când. Și, evident, să-ți răspundă, măcar pe mesaje.
Cu adevărat, sincer, nu ai control pe ce poate face adolescentul atunci când nu e cu tine. E important dacă pleacă la munte sau în altă parte. Totul, însă, pleacă de la gașcă. Asta pentru că adolescenții se supun anturajului. Totuși, e clar că, este esentială și educația de acasă. Îi ajută pe copii foarte mult să le spui consecințele anumitor lucruri.
Este important să înțeleagă consecințele: că îi se poate pune ceva în pahar, să știe că nu toți sunt bine intenționați. De aceea este primordial să fie informat, să fie atent. Și e important să învețe să spună nu la anumite lucruri. Să i se spună, uite, nu-ți fie frică că o să rămâi fără gașcă. Învață să-ți faci tu gașca proprie. Dacă nu, vei fi supusul găștii. Adică, uite, dacă tu ești decis să faci tempenii, dar ești treaz și știi decizia aia, o iei, înțeleg, îți asumi, asta e. Dar, gândește-te că atunci când ești beat prea tare, nu mai faci ce vrei tu. Faci ce vor alții. Și poate rămâne o traumă pe viață.
Odată ce înțelege să-i fie teamă de lucrul ăsta, anume să fie supusul celorlalți și să nu facă ce vrea el, pentru că nu mai are putere de decisie în momentul în care este inconștient.
Citeste si: Atac armat în Muntenegru: Un bărbat a omorât 12 oameni, inclusiv 2 copii- antena3.ro
Așa că, este foarte important de la părinți să înțeleagă, nu neapărat că îl pedepsește cineva, ci că traumele sunt ale lui și să-și asume. Adică, să le dăm responsabilitatea de a avea grijă de ei”, povestește Cerasela Rogen, coach transformațional, scrie FANATIK .