Revine coșmarul în București. Capitala, din nou în scenariul ROȘU
Rata de infectare în București a trecut de 3, potrivit datelor DSP București indicele raportat vineri la ora 10.00 fiind de 3,05. Capitala reintră astfel în „zona roșie de COVID-19.
Bucureștiul a intrat în scenariul roșu, după ce rata de incidență COVID a urcat la 3,05, potrivit datelor publicate vineri de Direcția de Sănătate Publică.
Capitala ieșise din scenariul roșu în 20 ianuarie, iar ieri, 4 martie, rata de infectare raportată era de 2,79, iar trendul continua să fie unul ascendent. Alte 5 județe erau joi în scenariul roșu.
În momentul în care rata de infectare trece de 3, o decizie privind restricțiile trebuie luată de Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Ministrul Justiției îi răspunde lui Klaus Iohannis. Ce se întâmplă cu dosarul "10 august"
Potrivit reglementărilor în vigoare, la rata de incidență peste 3 la mie se închid restaurantele la interior, cinematografele, teatrele, sălile de jocuri de noroc.
În scenariul roșu, potrivit ordinului miniștrilor Educației și Sănătății, rămân deschise creșele și grădinițele și merg la școală doar copiii din clasele 0-4.
Deciziile trebuie luate de Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență.Citeste si: Ce poti sa faci daca te-ai vaccinat si ai un pasaport COVID
Potrivit epidemiologului Octavian Jurma, începând de săptămâna viitoare, Capitala intră în scenariul roșu, cu incidența cazurilor de coronavirus mai mare de pragul de 3 la mia. Octavian Jurma este de părere că motivul este relaxarea ce a avut loc în urma unor mesaje ce vin din partea autorităților.
„Am intrat în valul al treilea, din păcate. Noi după un platou de 2.500 de cazuri, în a treia săptămână am ajuns, de la deschiderea școlilor, într-o fază accelerată de creștere, cu 25% săptămâna trecută. Săptămâna aceasta a debutat din nou peste așteptări. Azi am putea depăși 4.500 de cazuri. Se confirmă din nou că avem o creștere cu 20%, foarte accelerată. Din păcate relaxarea are loc în urma unor mesaje de relaxare. Până și tulpina britanică a fost declarată sub control. Noi deschidem tot, relaxăm, dar populația trebuie să se comporte foarte atent”, a explicat epidemiologul.