Revolta asociațiilor de pacienți. Persoanele cu HIV din România trebuie să aibă acces la internare
Asociațiile de pacienți consideră că blocarea accesului la internare, înseamnă condamnarea la moarte a altor pacienți.
Asociaţiile pacienţilor cu HIV sunt împotriva ordinului anunţat de autorităţi de a bloca internarea in spitale a pacienţilor care nu sunt urgenţe majore, în cazul acesta pacienţii cu HIV.
"Abordarea complexă a pacientului cu HIV nu se poate face acasă sau în ambulator, sunt multe situaţii în care este nevoie de internare.
După decizia luată de autorități, Federaţia Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), susțin că unii pacienți au nevoie de internare de urgență, iar dacă nu sunt tratați la timp, poate surveni decesul într-un timp foarte scurt.
„De la începutul pandemiei spitalele de boli infecţioase s-au închis pentru ei, sunt doar câteva locuri în ţară care aveau circuite separate şi mai puteau interna un pacient cu HIV. Prin acest ordin, practic li se interzice accesul total la îngrijiri medicale şi la medicii lor, au susţinut reprezentanţii UNOPA.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
În România, la 30 iunie 2021 erau în viaţă 17.012 persoane infectate HIV.
”Suntem nevoiţi să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede că managerii unităţilor medicale cu paturi suspendă internările pentru intervenţii chirurgicale şi alte tratamente medicale care nu reprezintă urgenţă şi care pot fi programate”, a anunţat, luni seară, Raed Arafat.
Citeste si: Unul dintre pacienţii transferaţi de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanța a murit