Magistrații critică un amendament aprobat miercuri în comisia specială pentru legile justiţiei, conform căruia procurorul general al României să fie ales dintre magistraţii cu vechime de 15 ani, fie procurori, fie judecători.

Citeste si: VIDEO- Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat. Ce spune ministrul

Magistrații spun că amendamentul a fost "băgat pe sub uşă", fiind propus de un deputat de la minorități şi preluat apoi de puterea PSD-PNL "într-un mod cu totul netransparent şi îngrijorător".

Citeste si: Gabriela Firea, revoltată că un proiect a fost lăsat în paragină de conducerea Primăriei București: „Baza sportivă Sahighian este, din nou, abandonată”

Revolta în rândul magistraților este generală, însă majoritatea evită să iasă public de teamă că vor fi cercetați disciplinar, potrivit Hotnews.ro

"Subordonare absolută în fața politicului"

Procurorul militar Bogdan Pîrlog, copreședinte al Asociației Inițiativa pentru Justiție, și procurorul George Nica, membru al asociației, au atras atenția asupra unor modificări care ar vulnerabiliza sistemul judiciar. 

"Dincolo de imaginea de subordonare absolută în fața politicului, aducerea unei persoane din afara Ministerului Public la conducerea acestuia este o dovadă de iresponsabilitate în administrarea unui serviciu public, existând riscul producerii unui dezastru prin simplul fapt al lipsei de familiaritate cu sistemul parchetelor", spun magistrații.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Modul defectuos în care s-a reglementat și atribuția de procuror ierarhic superior pentru procurorii Direcției a procurorilor șefi DNA și DIICOT este susceptibil a fi interpretat și ca o completare, nu excepție, astfel încât procurorul general ar avea competența să intervină și în dosarele celor două direcții. 

Fostul ministru al Justiției: "Sunt mirat, într-un sens negativ"

Fostul ministru al Justiției, deputatul USR Stelian Ion, le reproşează preşedintelui Klaus Iohannis şi ministrului Justiţiei că între discursul şi faptele lor concrete ar fi "o prăpastie fără margini" şi că aceştia "una spun şi cu totul

altceva" fac.

"PSD şi PNL nu şi-au asumat acest amendament deosebit de nociv, au împins de la spate un reprezentant al minorităţilor să depună acest amendament şi, fără discuţii, fără explicaţii, l-au votat rapid", mai scrie Stelian Ion.

Citeste si: Sfârșitul lui Vladimir Putin, anunțat de fostul lui premier

"Numirea unui judecător ca Procuror general e ca şi cum ai pune un neurochirurg să te opereze la genunchi sau un chirurg ortoped să facă o operaţie pe creier. E ca şi cum ai pune un procuror direct preşedintele Înaltei Curţi. Reprezentanţii sistemului judiciar au luptat atâţia ani pentru separarea carierelor de judecător şi procuror. M-a mirat foarte tare, în sens negativ, faptul că acest amendament nociv nu a fost criticat de reprezentanţii CSM", a mai spus Stelian Ion.

Potrivit acestuia, amendamentul ca un judecător să poată fi numit Procuror general arată că e făcut cu dedicaţie, că preşedintele Iohannis ar avea deja în vedere să numească pe cineva dintre judecători.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

"Toate aceste lucruri rezultă logic din cum s-au derulat faptele de-a lungul timpului", susţine Stelian Ion. 

Citeste si: România a confirmat încă două cazuri de variola maimuței. Anunțul CNSU: A fost activat Mecanismul de Protecție Civilă

În luna septembrie, Parlamentul a adoptat proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii și proiectul de lege privind organizarea judiciară.

Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii- prima din cele trei legi ale justiției inițiate de Cătălin Predoiu- a fost adoptată după circa 15 ore de dezbateri, pe parcursul a 3 zile, deși au existat numeroase amendamente și solicitări de modificare a proiectului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si