Managerul unei companii producatoare de confectii infiintate in 1992, care se numara printre cei mai importanti contractori din Romania ai H&M, Zara, C&A si Massimo Dutti, se plange ca se confrunta cu probleme mari in angajarea de muncitori competenti, aflandu-se frecvent in situatia de a refuza comenzi. Ovidiu Baciu spune ca are nevoie de 1.000 de oameni pentru cele doua fabrici pe care le detine si este de parere ca lipsa fortei de munca specializate este cauzata de distrugerea sistematica a industriei.

Compania manageriata de baciu, Francesca Industries, detine doua fabrici- la Pitesti si Topoloveni, cu o capacitate totala de productie de 4,8 milioane articole pe an. „Am avea nevoie de 1.000 de oameni, dar ca sa nu ne facem de ras am decis sa trecem la AJOFM Arges doar cateva sute. Este o aberatie, nu avem de unde lua personal. Ne confruntam cu problema fortei de munca necesara activitatii noastre de mai multi ani. Media de varsta in fabricile noastre este acum de 45 de ani. Pana in 1989 era de 27 de ani in Romania. in sectorul textil au disparut in acest an 15.000 de locuri de munca si n-a tipat nimeni“, spune managerul.

Cauzele disparitiei scolilor profesionale

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Ovidiu Baciu este de parere ca ceea ce se intampla acum pe piata muncii este o consecinta a distrugerii si disparitiei industriilor care a dus la disparitia scolilor profesionale. „Se lauda foarte mult in spatiul public IT-ul si turismul, dar nu s-a mai spus nimic despre meserii.

S-a spus ca s-a gresit atunci cand au fost desfiintate scolile profesionale. Adevarul e ca acestea au fost desfiintate pentru ca nu mai aveau elevi si asta din cauza ca industria carora li se adresau a fost vanduta la fier vechi. Am uitat in Romania ce sunt aia strungari“, mai spune Baciu.

Din cauza lipsei de forta de munca in Romania, patronul are in plan o solutie radicala, pentru a putea onora comenzile venite din exterior. „Ne gandim ca surplusul de comenzi sa-l facem undeva pana la urma, nu stiu inca unde, poate in Macedonia, Kosovo sau Republica Moldova“, precizeaza omul de afaceri.

Citeste continuarea pe Adevarul.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si