Forțele de securitate iraniene s-au ciocnit peste noapte cu studenții de la o universitate prestigioasă din Teheran, în timp ce protestele antiguvernamentale continuă să măture țara din Orientul Mijlociu.

Citeste si: Protestele din Iran continuă- cel puțin 76 de morți

Potrivit sursei citate , un număr mare de studenți de la Universitatea de Tehnologie Sharif s-au izolat într-o parcare din campusul universitar, în timp ce personalul de securitate încerca să-i scoată de acolo.

Citeste si: Val de proteste în Iran, zeci de morți

Un videoclip postat pe rețelele de socializare îi arată pe studenții care fug, în timp ce se aud focuri de armă.

Proteste de amploare în Iran

Protestele antiguvernamentale au izbucnit în urmă cu trei săptămâni, după moartea unei tinere reținute de "poliția moralității" pe motiv de ținută neconformă cu legislația islamistă.

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a intrat în comă la câteva ore după ce ofițerii din Teheran au acuzat-o că a încălcat legea strictă care cere femeilor să-și acopere părul cu un hijab (voalul specific pentru acoperirea capului). Tânăra a murit la spital trei zile mai târziu.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Citeste si: Crește numărul morților în protestele din Iran

Familia lui Mahsa Amini susține că ofițerii au lovit-o în cap cu o bâtă și au dat-o cu capul de unul dintre vehiculele lor. Poliția a spus că nu există dovezi ale vreunei maltratări și că a suferit „o insuficiență cardiacă bruscă”.

Protestele au început după înmormântarea ei din 17 septembrie și s-au răspândit în toată țara, devenind cele mai grave tulburări văzute în Iran de ani de zile.

Cel puțin 133 de morți în protestele din Iran

În ultimele două nopți s-a înregistrat o escaladare a protestelor în Teheran și în multe alte orașe, în ciuda unui număr tot mai mare de morți.

Rapoartele spun că un număr de studenți au fost bătuți sau împușcați și că 30 până la 40 au fost arestați.

Agenția de presă de stat, Irna, a raportat că lucrurile au revenit la normal după ce ministrul științei, Mohammad Ali Zulfigol, a mers în campus pentru a vorbi cu studenții și forțele de securitate.

Citeste si: Rusia cumpără rachete de la Coreea de Nord. Putin, prezent la exercițiile militare comune cu China

Potrivit BBC, cursurile de la universitate au fost suspendate luni și au fost mutate online „din cauza evenimentelor recente și a necesității de a proteja studenții”.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

revolte iran

Proteste de amploare în Iran

[Sursa foto: Twitter]

Între timp, agenția de presă semi-oficială Tasnim a raportat că ayatollahul Khamenei va comenta în curând „evenimentele recente și opresiunea suferită de națiunea iraniană”. Până acum nu a vorbit despre tulburări.

Iran Human Rights, un grup cu sediul în Norvegia, a declarat duminică că cel puțin 133 de persoane au fost ucise de forțele de securitate până acum.

Printre aceștia se numără 41 de protestatari uciși vineri în confruntările din orașul Zahedan, din sud-estul orașului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si