Risc de accident nuclear la doi pași de România. Un nou atac cu drone asupra centralei din Zaporojie
Agenția de supraveghere nucleară din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) a lansat luni un semnal de alarmă cu privire la riscurile unui accident major la centrala ucraineană de la Zaporojie, cea mai mare centrală de acest fel din estul Europei. Zaporojie se află la doar 350 de km. de granița de est a României.
Un nou atac cu drone asupra centralei nucleare de la Zaporojie din Ucraina a crescut riscul unui „accident nuclear major”, a avertizat luni organul de supraveghere atomic al ONU, potrivit BBC News.
Cine se face vinovat de atacul asupra centralei nucleare?
Rusia a declarat că Ucraina se află în spatele atacului, despre care a spus că a rănit trei persoane. De partea cealaltă, Ucraina a negat implicarea în atac.
Uriașa centrală nucleară deținută de Rusia, cu șase reactoare, se află în prima linie a conflictului Rusia-Ucraina.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU (AIEA) a avertizat în mod repetat împotriva unor astfel de atacuri, potrivit BBC.
Conform Radio Free Europe, atacurile rusești asupra regiunii Zaporojie din sudul Ucrainei au ucis cel puțin trei persoane și au rănit alte trei în data de 8 aprilie 2024, după
cum a declarat un oficial regional.
Conform sursei citate, Moscova și-a intensificat atacurile asupra clădirilor și infrastructurii civile.
Escaladare majoră a riscului nuclear la Zaporojie
Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că lovitura de duminică cu drona a fost „nesăbuită” și „o escaladare majoră a pericolelor de securitate și securitate nucleară” cu care se confruntă centrala.
Uzina din Zaporojie, în sudul Ucrainei, este cea mai mare din Europa.
Forțele ruse au capturat-o la scurt timp după lansarea invaziei lor pe scară largă din februarie 2022 și au ținut-o sub ocupație de atunci.
Instalația a încetat să mai genereze energie în 2022, dar are nevoie de o furnizare constantă de energie electrică pentru a răci unul dintre reactoarele sale, care se află într-o stare de „conservare la cald”, ceea ce înseamnă că nu este complet scoasă din uz.