De sambata, de la ora 20.00, pana duminica la aceeasi ora, riscul de producere de avalanse in muntii Fagaras si Bucegi, la altitudini de peste 1.800 de metri este mare, potrivit ANM.

”In partea superioara, stratul de zapada pulver, usoara si fara coeziune va mai creste, atingand circa 40-50 cm. Datorita intensificarilor de vant in zonele adapostite si pe vai sunt acumulari insemnate de zapada si sunt formate troiene.

Stratul nou depus este instabil, fara coeziune la stratul mai vechi, iar temperaturile extrem de scazute vor mentine aceasta stare a zapezii, incetinind transformarea cristalelor. In aceste conditii se pot declansa atat avalanse spontane, cat si la supraincarcari slabe, pe numeroase pante suficient de inclinate”, arata ANM.

De asemenea, la altitudini sub 1.800 de metri, riscul producerii de avalanse in Fagaras si Bucegi este ”insemnat”.

Potrivit ANM, in ultimele 24 de ore, cerul a fost acoperit si a nins in intreaga zona montana, in general slab, insa la Balea Lac stratul de zapada depaseste un metru si jumatate.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

”Cantitatile de apa au depasit doar izolat 10 l/mp (la Balea-Lac). Vantul a suflat moderat, cu intensificari pana la tare in zonele inalte (cu rafale de pana la 80 km/h) viscolind si troienind ninsoarea. Stratul de zapada a crescut cu pana la 7 cm in zona monitorizata, dar, datorita vantului, a si diminuat la unele statii. La ora 14.00, stratul de zapada masura 167 cm la Balea-Lac, 45 cm la Predeal, 31 cm la Sinaia si 26 cm la Varfu Omu.

In zonele adapostite si pe vai sunt depozite insemnate de zapada si sunt formate troiene”, se arata intr-un buletin al ANM.

In urmatoarele ore, pana duminica seara, vremea va fi geroasa, iar cerul va fi mai mult noros si va continua sa ninga, mai insemnat in a doua jumatate a intervalului.

Cantitatile de apa vor putea depasi 10 litri pe metru patrat si se va depune un strat de zapada proaspata de 15- 20 de centimetri, conform sursei citate.

De asemenea, meteorologii spun ca vantul va sufla in general moderat, cu intensificari sustinute pe crestele montane, de peste 80 de kilometri pe ora, viscolind si troienind zapada.

Local va fi ceata, asociata si cu depunere de chiciura, iar la peste 1.800 de metri, temperaturile minime vor fi cuprinse intre -26 si -22 de grade Celsius. La peste 2.500 de metri, rafalele de vant pot atinge 80- 90 de kilometri pe ora.

Sursa: News.ro.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si