Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a precizat joi care este una dintre noutățile din noua lege a pensiilor.

Riscul din adeverințele cu care pensionarii vin la casele de pensii

Este vorba despre faptul că vor fi luate în considerare în recalcularea pensiei și acele venituri brute care nu au avut un caracter permanent -  sporurile, al 13-lea salariu, acordul global, la diferite prime și sporuri pe care românii le-au primit sporadic în activitatea profesională.

Citește și: Când trebuie să prezinte vârstnicii documentele necesare pentru recalcularea pensiilor? Ministrul Muncii, explicații despre noua lege: "Esențial este că vă recunoaștem drepturi care până acum nu v-au fost recunoscute"

"Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale", a declarat Daniel Baciu la Antena 3.

Potrivit șefului Casei de pensii, exista acest risc, în special la acordul global, ca adeverința pe care o eliberează un angajator să fie cu niște sume mai mici decât sumele din carnetul de muncă.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

"Noi am specificat foarte clar în lege și în norme că dacă vin cu asemenea adeverințe, cu sume mai mici, pensia lor să nu scadă. La fel ca și la recalculare, pe noua formulă de calcul, să rămână cu cuantumul cel mai avantajos în plată”, a declarat șeful CNPP.

Riscul neștiut pe care îl au românii când aduc adeverințe pentru a le crește pensia

Riscul neștiut pe care îl au românii când aduc adeverințe pentru a le crește pensia

[Sursa foto: Pexels.com]

Noua procedură de recalculare a pensiilor. Când trebuie depuse documentele necesare?

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a oferit detalii despre noua procedură de recalculare a pensiilor. La ce dată ar trebui să depună pensionarii documentele necesare, conform noii legi?

Citește și: Ei sunt românii care pot primi bani de la stat. Ce trebuie să faci pentru a beneficia de ajutorul financiar

Seniorii ar avea la dispoziție o perioadă de șase luni în care pot să procure și să depună actele care sunt necesare recalculării pensiei, proces care ar fi efectuat de la data de 1 septembrie. Noua lege a pensiilor prevede o nouă metodă de calculare a venitului vârstnicilor. Astfel, în procesul de calculare a pensiilor vor urma a fi luate în considerare veniturile contributive înregistrate.

Noua procedură de recalculare a pensiilor. Când trebuie depuse documentele necesare?

Noua procedură de recalculare a pensiilor

[Sursa foto: Pexels.com]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si