Când vine vorba de produse cosmetice, numai femeie să nu fii! Tentațiile sunt mari, iar multe dintre cliente aleg „după ureche”, nu după etichete.

„Cam ce văd, cumpăr, ce îmi place e al meu. Apoi fac rebut. Arunc, iar cumpăr. Sunt o cumpărătoare înrăită de produse cosmetice.”

Clienții magazinelor de produse cosmetice folosesc, de regulă, până la 15 produse cosmetice pe lună și cheltuiesc aproximativ 100 de euro pentru reîmprospătarea trusei de întreținere a pielii. Bani care nu sunt cheltuiți mereu cu folos, pentru că produsele alese provoacă adeseori reacții alergice.

Citește și: VIDEO- Tatuajele 3D, noua modă printre români. Prețurile desenelor pe piele diferă în funcție de complexitate

„Mi s-a întâmplat de câte de câteva ori, chiar la unele parfumuri, să mi se roșească pielea, dar n-am făcut o reclamație.”

Simona Pârvu, director INSP: „Pot să fie realizate teste de provocare sub supravegherea medicală pentru a constata dacă am dezvoltat o alergie sau o sensibilitate la un anumit la o anumită substanță dintr-un produs cosmetic.”

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Astfel de reacții pot fi, însă, prevenite.

Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog: „Pacienții care au o intoleranță la produs cosmetic dezvoltă ceea ce se numește dermatită de contact. Dermatita de contact se manifestă prin înroșirea pielii, cojirea ei, exact pe zona pe care a fost aplicat produsul.”

În regulamentul Uniunii Europene sunt aproape 1.700 de substanțe interzise ca utilizare în produsele cosmetice, cu efect nociv asupra sănătății.

Dar există și altele, cauzatoare de reacții adverse, care sunt tolerate.

Simona Pârvu, director INSP: „Cele mai studiate sunt coloranții, conservanții și substanțele de protecție împotriva razelor ultraviolete, precum și nanomaterialele.”

„Un produs care conține ingrediente naturale nu înseamnă că este sigur”

În timp ce mulți producători își limitează cât mai mult lista de ingrediente cu potențial alergen, alții optează pentru varianta 100% naturală. O opțiune la fel de riscantă, susțin specialiștii.

Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog: „Eu am o vorbă și produsele naturale pot să fie otrăvitoare. Cele mai bune produse sunt cele care trec printr-un control farmaceutic și au un control al calității.”

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„Trebuie să fie produse care sunt cât mai naturale sau tind spre a fi cât mai naturale.”

Simona Pârvu, director INSP: „Un produs care are în compoziția lui ingrediente naturale nu înseamnă că este neapărat mai sigur sau mai bun decât un alt produs cosmetic, acele produse la rândul lor pot să aibă efect alergizant asupra unei persoane.”

Singura metodă concretă de protecție pentru fiecare client este să citească cu atenție eticheta produselor și să știe cu exactitate ingredientele care le provoacă reacțiile adverse.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si