Roamingul între România și Republica Moldova ar putea fi eliminat anul acesta
Ambasadorul Republicii Moldova din Capitală a făcut precizări despre o acțiune importantă între cele două maluri de Prut.
„Se va întâmpla pe parcursul acestui an”, menționează Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova la București. Mai exact, se discută despre eliminarea tarifelor de roaming între România și Republica Moldova. În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, ambasadorul a declarat că se poartă discuții pe acest subiect și se negociază acordul, care ar avea toate șansele să fie semnat la viitoarea ședință comună a guvernelor de la București și Chișinău.
„Eu cred că se va întâmpla și se va întâmpla pe parcursul acestui an. Nu pot să dau un termen când anume, pentru că nu depinde doar de autoritățile Republicii Moldova, de guvernele ambelor state, depinde foarte mult și de operatorii din domeniul telecomunicațiilor de pe ambele maluri ale Prutului. Deci avem o piață liberalizată și acești operatori trebuie să caute un numitor comun asupra micșorării tarifelor. Se poartă discuții, în prezent se negociază un acord și sper foarte mult că vom reuși să negociem acest acord și – de ce nu? – să-l semnăm poate cu ocazia viitoarei ședințe a guvernelor. Dacă acest lucru va fi realizat, atunci probabil că de la semnarea acelui acord în termen de câteva luni cetățenii noștri vor putea să beneficieze de tarife europene, reduse, să spunem, la aceste servicii de telecomunicații pe viitor”, a afirmat Chirilă.
Cât privește ședința comună a guvernelor, Chirilă menționează că „este preconizată pe parcursul lunii februarie, data concretă o vor anunța prim-miniștrii din România și Republica Moldova”.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Negocierile privind eliminarea tarifelor la roaming între România și Republica Moldova au început încă din anul 2018, fiind inițiate de premierul de atunci, Pavel Filip, menționează Deschide .
Pentru ca Unirea cu România să aibă loc, nu este suficient ca 50%+1 din oameni să-și dorească acest lucru și este necesară o majoritate covârșitoare. Declarația a fost făcută de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Aceasta a dat de înțeles că nu pledează pentru unirea firească cu România, ci mai degrabă optează pentru apropierea de România în cadrul Uniunii Europene.
Întrebată cum vede creșterea curentului unionist din Republica Moldova, în condițiile în care cel mai recent sondaj a arătat că aproximativ 44% dintre moldoveni și-au dori unirea cu România, Maia Sandu a declarat:
„Știm că există un număr mare de oameni care sprijină ideea Unirii. În același timp, există și altă parte din societate, care este speriată de ideea Unirii. Or, un asemenea proiect major se poate face doar cu susținere majoritară suficientă. Vom urmări sondajele, să vedem cum se întâmplă lucrurile. Între timp, noi construim relații cu România. Dincolo de discursuri, noi construim poduri, proiecte care să ne unească pe domeniul energetic, cultural, educațional”, a afirmat Maia Sandu.
Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro