ROBOR aprilie 2022. Indicele ROBOR la 3 luni a urcat marţi la 4,76% pe an, de la 4,73% pe an, anterior, conform informaţiilor publicate azi de Banca Naţională a României (BNR).

Citeste si: UE va prezenta în curând al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

ROBOR aprilie 2022. În aceste condiții costurile creditelor plătite de români continuă să crească, ratele fiind cel puțin duble față de anul trecut, pentru unii dintre clienții băncilor.

ROBOR aprilie 2022. Indicele la trei luni se apropie de 5%

La începutul acestui an, indicele ROBOR care calculează costul creditelor în lei la 3 luni se afla la 3,02% pe an, cu 50% mai mult decât în urmă cu un an, însă mult sub nivelul din prezent.

Citeste si: VIDEO- Răspunsul ministrului Finanțelor la întrebarea referitoare la masa de Paște: „Să cumpărăm produse românești și să vedem dincolo de masa de sărbători”

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

La începutul anului 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Valoare mare și pentru indicele ROBOR la 6 luni

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 4,92% pe an, de la 4,90% joi, iar ROBOR la 12 luni a crescut la 5,01% pe an, de la 4,97% pe an anterior.

Citeste si: VIDEO- Rambursarea anticipată, soluția pentru rambursarea creditelor imobiliare mai rapid și cu mai puțini bani

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât recent majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an, de la 2,5% pe an.

Creștere semnificativă și pentru indicele IRCC

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, potrivit Agerpres.

Indicere IRCC este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

Citeste si: VIDEO- ROBOR a atins cel mai mare nivel din ultimii 9 ani. Românii care au împrumuturi cu dobândă variabilă sunt cei mai afectați

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă.

Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si