Robotul anti-COVID-19 funcționează deja la Spitalul Universitar din București VIDEO
Spitalul Universitar din București a primit, ca donație din partea unei bănci comerciale, un robot experimental pentru sterilizare, eficient împotriva oricărui coronavirus cunoscut.
Primul exemplar al robotului autonom MUV Smart a fost donat Spitalului Universitar de Urgență București. MUV Smart va fi produs în serie, în România, de către Modulab, start-up ce face parte din Acceleratorul de Business BCR InnovX. MUV Smart/ Steriliser este o platformă mobilă inteligentă de sterilizare fără contact, prin intermediul unei surse de radiație UVC, care este eficientă împotriva tuturor tipurilor de agenți patogeni, inclusiv a tuturor tipurilor de coronavirus cunoscute.
Robotul este capabil să navigheze spații complexe evitând coliziunile, să detecteze prezența oamenilor pentru a-și dezactiva lămpile și care poate fi supravegheată și controlată și de la distanță prin intermediul unei aplicații Android.
MUV Smart/ Steriliser are capacitate totală de 5200W și o autonomie de minim 5 ore, putând steriliza un spațiu de 30 metri pătrați în mai puțin de 10 minute. Robotul este dotat cu 20 de senzori diferiți care ajută platforma în navigarea autonomă a oricărui tip de spațiu, dar și în interacțiunea cu mediul.
Robotul anti-COVID-19 reduce timpul de sterilizare
Fără a fi nevoie de a expune un operator uman la radiație, MUV Smart/ Steriliser își configurează automat traseul cel mai eficient pentru dezinfectarea fiecărei incinte și poate reduce timpul de sterilizare al
unui spațiu cu peste 30% față de dispozitivele care trebuie acționate manual.
Mișcarea continuă a sursei de radiație UVC asigură o distribuție uniformă în toată incinta, acționând asupra suprafețelor, dar și a aerului. Utilizatorul poate vizualiza harta pe care o configurează cu ajutorul unei aplicații Android, poate prelua controlul asupra traseului și poate descărca un raport la finalul fiecărui ciclu de sterilizare.
Modulab a fost înființat de către Paul Popescu, Matei Popescu și Ioana Calen ca o platformă interdisciplinară între artă, design și tehnologie, unde tehnologia este folosită ca un mijloc de expresie pentru ideile inovatoare, pe o cultură a punerii în comun a informațiilor, rezultatelor și a cunoașterii. În ultima perioada, proiectul s-a concentrat tot mai mult pe dezvoltarea de roboți autonomi.