În filmul Barbie 2023 Greta Gerwig apare ca președinte al SUA, fizician laureat al Premiului Nobel, judecător la Curtea Supremă și chiar sirenă. Filmul reflectă numeroasele roluri pe care păpușa le-a avut de-a lungul deceniilor. Unul dintre cele mai interesante roluri este însă cel de exploratoare spațială. În anii '60, Astronaut Barbie transporta copii în aventuri spațiale chiar înainte ca astronauții Nasa să facă primii pași pe Lună și cu 13 ani înainte ca Nasa să accepte femei astronaut în programul lor, informează BBC.

Cum ajută păpușa Barbie cercetătorii?

Acum, Barbie a ajutat la explorarea spațială pe bune. În cadrul unor experimente recente, oamenii de știință au folosit păpușile pentru a testa metodele de îndepărtare a prafului de pe Lună de pe costumele spațiale. Purtând un costum spațial personalizat, Barbie a fost acoperită cu cenușă vulcanică de către o echipă de la Universitatea de Stat din Washington și pulverizată cu azot lichid. Aceștia au descoperit că această tehnică este mai eficientă decât metodele de curățare anterioare.

Citește și: Vietman a interzis difuzarea comediei americane "Barbie". Filmul trebuia lansat pe 21 iulie în cinematografe

În cadrul unor experimente recente, oamenii de știință au folosit păpușile pentru a testa metodele de îndepărtare a prafului de pe Lună.

În cadrul unor experimente recente, oamenii de știință au folosit păpușile pentru a testa metodele de îndepărtare a prafului de pe Lună.

[Sursa foto: BBC]

Wells și colegii săi au decis să testeze modele la scară pentru a se asigura că spray-ul de azot lichid funcționează.

Wells și colegii săi au decis să testeze modele la scară pentru a se asigura că spray-ul de azot lichid funcționează.

[Sursa foto: BBC]

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Praful lunar este "omniprezent, abraziv și încărcat electric", potrivit lui Ian Wells, un cercetător absolvent al Universității de Stat din Washington, care a vorbit în cadrul emisiunii Unexpected Elements de la BBC World Service. Aceste particule microscopice "enervant de lipicioase" se lipesc static de costumele spațiale ale astronauților și sunt greu de curățat. În timpul misiunilor Apollo, astronauții nu au reușit să îndepărteze praful cu ajutorul perilor standard, ceea ce a dus la deteriorarea garniturilor de pe costumele lor spațiale.



"Dacă există suficient praf pe garnituri, sau dacă apare suficientă abraziune, atunci acele garnituri nu se vor așeza corect... fie vei avea o scurgere, fie nu se va etanșa deloc", a declarat ulterior Wells pentru BBC Future. Dincolo de deteriorarea costumelor, praful lunar poate provoca leziuni grave la nivelul plămânilor dacă este inhalat, Wells comparându-l cu "a respira fibră de sticlă măcinată". După ce a turnat niște resturi de azot lichid pe podea, Wells și-a dat seama că orice praf era preluat și deplasat spre cel mai de jos punct al suprafeței. "Știam că este vorba de efectul Leidenfrost, dar nu știam de ce se ridica praful", a declarat el pentru BBC Future. 

Cum a fost numită Barbie după studiu?

"Praful lunar adevărat este de fapt ilegal de deținut", a spus Wells. "Stimulentul nostru a fost de fapt cenușă de la erupția Muntelui St Helens și am descoperit că are proprietăți foarte asemănătoare pentru ceea ce testam". Studiul, publicat în Acta Astronautica, a raportat o eliminare de 97% și 98,4% din masă atunci când a fost testat în mediul ambiant și, respectiv, în mediul vidat. În urma succesului inițial al experimentelor, Wells și colegii săi au decis să testeze modele la scară pentru a se asigura că spray-ul de azot lichid funcționează. Era timpul ca Barbie să îmbrace din nou un costum spațial.

Citește și: Actorul principal din "Singur Acasă 3", de nerecunoscut după ce a renunțat la filme și face muncă de birou

Echipa de la Universitatea de Stat din Washington a numit-o pe Barbie "Rosie", după figura americană Rosie the Riveter, care a reprezentat femeile care au acceptat locuri de muncă în fabrici .

Echipa de la Universitatea de Stat din Washington a numit-o pe Barbie "Rosie", după figura americană Rosie the Riveter, care a reprezentat femeile care au acceptat locuri de muncă în fabrici .

[Sursa foto: BBC]

"Am îmbrăcat-o pe această Barbie în costumul ei, am acoperit-o cu praf și apoi am folosit o bară de pulverizare și am reușit să o întoarcem efectiv pe Barbie la 360 de grade, așa cum ar face un astronaut într-un spațiu de aerisire", a declarat Wells pentru Unexpected Elemtents. "Am avut o îndepărtare foarte mare și, de asemenea, important... daune minime asupra costumului spațial", a explicat Wells.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Potrivit lui Wells, echipa de la Universitatea de Stat din Washington a numit-o pe Barbie "Rosie", după figura americană Rosie the Riveter, care a reprezentat femeile care au acceptat locuri de muncă în fabrici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si