Româncă din Turcia: Oamenii sunt salvaţi în fiecare oră/ Ne uităm la ştiri şi stăm cu sufletul la gură şi nu ne putem abţine să nu plângem pur şi simplu/ Momentele sunt groaznice
O româncă aflată în Turcia, Mirela Gultekin, a povestit, joi, că oamenii sunt salvaţi de sub dărâmăturile provocate de cutremur în fiecare oră, numind intervențiile un miracol la mai mult de 100 de ore de la cutremur. Aceasta a menţioat că au venit foarte multe echipe de salvare din toată lumea şi lucrurile avansează mult mai rapid.Totodată, ea consideră că dacă aceste echipe de salvare ajungeau la scurt timp după producerea cutremurului, atunci mult mai mulţi oameni puteau fi salvaţi de sub dărâmături.
“Oamenii sunt salvaţi în fiecare oră. Încă se scot în viaţă. Din Iskenderun au scos chiar o familie formată din patru persoane. Este absolut un miracol pentru că au trecut mai mult de 100 de ore de la cutremur şi acum ne uităm la ştiri şi stăm cu sufletul la gură şi nu ne
putem abţine să nu plângem pur şi simplu. Pentru faptul că au venit foarte multe echipe de salvare din toată lumea, sunt din 96 de ţări, acum lucrurile avansează mult mai repede. Ar fi fost atât de bine ca echipele să fi ajuns din primele zile. Atunci sunt convinsă că mult mai mulţi oameni ar fi putut să fie salvaţi”, a declarat Mirela Gultekin.
Povești dramatice ale oamenilor salvați de sub dărâmături
Ea a relatat poveşti dramatice ale celor salvaţi de sub ruine.
“Eu nu am veşti de la studenta mea din Adiyaman, nu au reuşit să ajungă încă la ea şi nu am veşti de la o prietenă care are familia sub ruine: doi copii, mamă, tată şi fratele. Niciun fel de ştiri. Nu vrem să ne pierdem speranţa pentru că sunt salvaţi inclusiv bebeluşi, un bebeluş de zece zile a fost salvat cu mama lui . Aici
unde sunt eu, la spital, este o siriancă care trăieşte în Turcia. Prima dată i-a fost salvat bebeluşul de 11 luni, a fost dus cu ambulanţa la un spital. Nu ştiau cine sunt părinţii şi a fost publicată imaginea pe social media. Iar mai târziu mama a fost salvată tot din ruine şi a putut să îşi identifice copilul datorită social media. Ieri chiar i-am văzut, sunt bine, mama este însărcinată în patru luni, dar este reunită cu bebeluşul ei.
Sunt poveşti care pur şi simplu nici nu am cuvinte să vă spun cât de emoţionante sunt”, a relatat Mirela Gultekin, la un post de televiziune.
Femeia a povestit totodată faptul că momentan, ajutoarele care au venit în ultimele zile sunt suficiente, fapt pentru care atmosfera este mai relaxată iar lumea nu mai stă în stradă.
“Ajutoare au venit în ultimele două zile, suficiente, mâncare, provizii, încălzire. Din acest punct de vedere lumea s-a mai relaxat. Sunt foarte multe puncte unde oamenii se pot duce şi pot dormi, li se pot da haine sau pături.
Lumea nu mai este în stradă. Sunt încă oameni care preferă să doarmă în maşini, dar ziua mânăncă, beau apă în locuri amenajate. S-a mai liniştit atmosfera. Toată lumea se gândeşte şi este concentrată pe cei care sunt sub ruine încă. Este mai bine”, a transmis romanca din Turcia.
Chiar și așa, Mirela Gultekin descrie momentele din ultimele zile ca fiind groaznice, dar care în acelaşi timp te fac să fii mult mai conştient de ceea ce este viaţa şi care sunt lucrurile importante în viaţă.
“Dacă în primele zile era panică, disperare, acum încerci să vezi lucrurile realist, cum poţi să ajuţi, vorbesc cu pacienţi, mai fac traduceri, încercăm să ne ajutăm unii pe ceilalţi”, a mai relatat românca aflată din Turcia.
Peste 21.700 de morți în urma cutremurelor din Turcia și Siria
În cea de-a cincea zi după dezastrul din Turcia şi Siria, numărul morţilor confirmaţi oficial a depăşit 21 de mii (21,719 mii), dar realitatea este mai brutală de atât. Însă, ONU avertizează că încă nu se poate estima amploarea dezastrului.
În dimineața aceasta Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat pe contul său de Twitter că este "în drum" spre Siria. "Sunt în drum spre Siria, unde OMS sprijină asistenţa medicală esenţială în zonele afectate de recentul cutremur, bazându-ne pe munca noastră de lungă durată în ţară", a scris Tedros Adhanom Ghebreyesus.