Cauza Romaniei impotriva Comisiei Europene avea ca obiect o actiune in anulare initiata de Guvernul Romaniei la data de 29 martie 2015 cu privire la Decizia Comisiei Europene (UE) 2015/103 din 16 ianuarie 2015 de excludere de la finantarea de catre UE a anumitor cheltuieli efectuate de statele membre in cadrul Fondului european de garantare agricola (FEGA) si al Fondului european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR), in ceea ce priveste tara noastra.
Prin aceasta decizie care a fost anulata acum, Comisia Europeana aplicase Romaniei corectii de aproximativ 128 milioane Euro. Aceasta suma a fost exclusa de la finantarea anumitor cheltuieli efectuate in cadrul FEGA si FEADR pentru anii de cerere 2009 si 2010.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Potrivit Tribunalului UE, Comisia nu a motivat refuzul de a efectua o evaluare individuala a impactului financiar al diverselor deficiente constatate si nici aplicarea unei rate forfetare a corectiilor de 10% in anul de cerere 2009 si de 5% in anul de cerere 2010.
Comisia Europeana va putea emite o noua decizie, insa cu respectarea hotararii Tribunalului UE din cauza T-145/15.
"Salutam hotararea Tribunalului Uniunii Europene.
Hotararea este justa, avand in vedere ca Decizia Comisiei nu a fost motivata corespunzator. Instanta de la Luxemburg a preluat argumentele Guvernului Romaniei. Pentru noi este o hotarare extrem de importanta si consideram ca pe viitor in materie de corectii financiare Comisia Europeana va trebui sa trateze aspecte similare mult mai prudent. Desi hotararea poate fi atacata cu recurs de Comisia Europeana, avand in vedere practica Curtii de Justitie a Uniunii Europene, noi suntem increzatori", a declarat Razvan Horatiu Radu, agentul Romaniei la Curtea de Justitie a UE.