Potrivit zf.ro, avioanele au costat 120 de milioane de euro, iar restul cheltuielilor au fost de ordin logistic. Cele 12 avioane cumparate de Romania au 4.000 de ore de zbor. De precizat este si faptul ca avioanele, F16 A/B Block 15 nu se mai fabrica de 20 de ani.

Aeronavele F-16 cumparate de România sunt fabricate intre anii 1981 si 1983 si au parcurs programe succesive de modernizare, ajungând la varianta F-16 MLU M5.2.

Resursa medie de zbor ramasa este de 4.500 de ore, diferind de la o aeronava la alta. Pentru un ritm de zbor de circa 200 ore pe an, avioanele pot fi mentinute in serviciu aproximativ 20 de ani. Resursa tehnica a acestor aeronave poate fi prelungita de la 8.000 pâna la 10.800 de ore de zbor, potrivit unui anunt al MAPN.

In prezent, noua piloti romani si 75 de tehnicieni sunt pregatiti in Portugalia cu privire la folosirea avionaleor F-16.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, a declarat pe 7 octombrie, la Fetesti, ca România a facut o alegere buna atunci când a decis achizitionarea celor 12 avioane de lupta F-16.

”Nu am niciun fel de indoiala ca România a facut cea mai buna optiune mergând pe acest tip de achiztie a acestor aparate F16, aparate moderne, performante, aduse la zi(...) nu am niciun fel de indoiala ca prin ceea ce am inceput sa oreluam si sa operam din capabilitatea e F16 este o capabilitate cu adevarat critica ce va duce la intarirea capacitatii de aparare a

României”, a spus Motoc, in cadrul unei conferinte de presa.

In prezent, spatiul aerian al Romaniei este aparat de aeronave supersonice de tip Mig-21 LancerR, de fabricatie sovietica, modernizate in colaborare cu o firma israeliana incepand cu 1995. Fortele Aeriene Romane mai detin avioane de antrenament subsonice IAR-99 Soim si Iak-52, ambele de fabricatie romaneasca, avioane de transport C-27J Spartan- de fabricatie italieneasca, C-130 Hercules- de fabricatie americana.

Armata Romana mai are elicoptere IAR-330 Puma si varianta modernizata IAR-330 Puma SOCAT, precum si IAR-316 Alouette. Toate aceste elicoptere sunt de fabricatie romaneasca, produse sub licenta franceza.

Analiza completa pe  zf.ro.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si