Dozele de vaccin anti-variola maimuței vor fi direcţionate către spitalele de boli infecţioase din Capitală, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Constanţa pentru realizarea imunizării la persoanele eligibile.

Totodată, aceste spitale pot transfera vaccinul, cu titlu gratuit, către alte unităţi sanitare judeţene sau de boli infecţioase, la cererea acestora, atunci când situația o impune.

Citeste si: Katalin Novak, preşedintele Ungariei, primită la Palatul Cotroceni de Klaus Iohannis. "Susținem intrarea României în Schengen"

"Persoanele vizate de vaccinarea post-expunere sunt contacţii direcţi ai cazurilor de infectare. Este recomandat ca vaccinarea să fie realizată cât mai curând după momentul expunerii: între 4 şi 14 zile.

Pentru finalizarea imunizării de bază este necesară o a doua doză de vaccin la un interval de 28 zile", a transmis ministerul sănătății.

Citeste si: Primul deces din Belgia, cauzat de variola maimuței, a fost înregistrat în această săptămână

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

În cazul în care prima doză nu se administrează în intervalul cuprins între 4 şi 14 zile, e posibil ca vaccinul să nu prevină boala, însă severitatea simptomelor e mult redusă.

Primul deces cauzat de variola maimuței. Unde a fost raportat

Primul deces din SUA din cauza variolei maimuţei a fost confirmat în Los Angeles, a anunţat luni Departamentul de Sănătate Publică.

În SUA au fost raportate aproape 22.000 de cazuri de variolă probabilă sau confirmată, arată datele CDC. Cu cele mai multe cazuri de variola maimuței se confruntă California, 4,300.

Potrivit surselor, persoana decedată avea un sistem imunitar slăbit, fiind internată în spital.

Citeste si: Un bebeluș de două luni a murit de COVID-19

"Persoanele grav imunocompromise care suspectează că au variola maimuţei sunt încurajate să solicite asistenţă medicală şi tratament din timp şi să rămână sub îngrijirea unui furnizor pe durata bolii", se precizează în comunicat.

Variola maimuței afectează adesea bebeluşii, femeile însărcinate şi persoanele cu sistemul imunitar slăbit, cum ar fi cele cauzate de HIV. 

În SUA au fost raportate aproape 22.000 de cazuri de variolă probabilă sau confirmată, iar la nivel mondial au fost înregistrate aproape 58.000 de cazuri şi 18 decese confirmate.

Citeste si: OMS, anunț de ultimă oră despre variola maimuței. Cum poate fi eliminată din Europa


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si