In articol:
Dozele de vaccin anti-variola maimuței vor fi direcţionate către spitalele de boli infecţioase din Capitală, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Constanţa pentru realizarea imunizării la persoanele eligibile.
Totodată, aceste spitale pot transfera vaccinul, cu titlu gratuit, către alte unităţi sanitare judeţene sau de boli infecţioase, la cererea acestora, atunci când situația o impune.
"Persoanele vizate de vaccinarea post-expunere sunt contacţii direcţi ai cazurilor de infectare. Este recomandat ca vaccinarea să fie realizată cât mai curând după momentul expunerii: între 4 şi 14 zile.
Pentru finalizarea imunizării de bază este necesară o a doua doză de vaccin la un interval de 28 zile", a transmis ministerul sănătății.
Citeste si: Primul deces din Belgia, cauzat de variola maimuței, a fost înregistrat în această săptămână
În cazul în care prima doză nu se administrează în intervalul cuprins între 4 şi 14 zile, e posibil ca vaccinul să nu prevină boala, însă severitatea simptomelor e mult redusă.
Primul deces cauzat de variola maimuței. Unde a fost raportat
Primul deces din SUA din cauza variolei maimuţei a fost confirmat în Los Angeles, a anunţat luni Departamentul de Sănătate Publică.
În SUA au fost raportate aproape 22.000 de cazuri de variolă probabilă sau confirmată, arată datele CDC. Cu cele mai multe cazuri de variola maimuței se confruntă California, 4,300.
Potrivit surselor, persoana decedată avea un sistem imunitar slăbit, fiind internată în spital.
Citeste si: Un bebeluș de două luni a murit de COVID-19
Variola maimuței afectează adesea bebeluşii, femeile însărcinate şi persoanele cu sistemul imunitar slăbit, cum ar fi cele cauzate de HIV.
În SUA au fost raportate aproape 22.000 de cazuri de variolă probabilă sau confirmată, iar la nivel mondial au fost înregistrate aproape 58.000 de cazuri şi 18 decese confirmate.
Citeste si: OMS, anunț de ultimă oră despre variola maimuței. Cum poate fi eliminată din Europa