In articol:
- Rogozin amenință România cu bombele Satan 2
- Ce sunt bombele Sarmat sau Satan 2
- Serghei Lavrov, blocat în drumul spre Serbia
Șeful programului spațial rusesc, Dmitri Rogozin, a reacționat dur după ce s-a aflat că ministrul Serghei Lavrov s-a văzut nevoit să-și anuleze o vizită de două zile în Serbia urmare a faptului că Muntenegru, Macedonia de Nord și Bulgaria și-au închis spațiul aerian pentru aeronava oficialului de la Moscova.
Rogozin spune că rachetele rusești nu au nevoie de permisiune de zbor pentru a ataca ținte, inclusiv din România.
Rogozin amenință România cu bombele Satan 2
„Iată la ce este bun "Sarmat" (rachetă intercontinentală denumită în Occident și Satan2 – n.r.).
Nu este pentru prima dată când Rogozin amenință țări membre NATO. "Într-un război nuclear, țările NATO vor fi distruse de noi într-o jumătate de oră", a declarat el în urmă cu aproximativ o lună.
Ce sunt bombele Sarmat sau Satan 2
Nouă racheta RS-28 Sarmat, denumită și Satan 2, reprezintă o completare a arsenalului nuclear al Rusiei, despre care președintele Vladimir Putin a afirmat că le va da inamicilor săi de gândit.
Citeste si: Care sunt cele mai puternice rachete balistice din lume
Racheta RS-28 Sarmat, denumită și Satan 2, a fost lansată de la cosmodromul Plesețk, din nord-vestul Rusiei și a lovit ținte din Peninsula Kamceatka, în estul îndepărtat.
„Noul complex are cele mai înalte caracteristici tactice și tehnice și este capabil să depășească toate mijloacele moderne de apărare antirachetă. Nu are egal în lume și nu va mai avea mult timp", a declarat Putin la televiziunea rusă de stat, citat de Reuters.
După lansarea rachetei „Satan 2”, Putin a avertizat Occidentul spunând că racheta „le va da de gândit” celor care încearcă să amenințe Rusia.
Citeste si: Cât de puternică este racheta RS-28 Sarmat. Racheta poreclită Satan 2 a fost testată de armata rusească
Putin a apărut la televiziuni, fiind informat de către armată că racheta a fost lansată cu succes de la Plesețk, în nord-vestul țării, și a lovit ținte în peninsula Kamceatka, în estul îndepărtat, scrie Reuters.
Serghei Lavrov, blocat în drumul spre Serbia
O vizită pe care ministrul rus de Externe Serghei Lavrov ar fi trebuit să o facă luni şi marţi în Serbia a fost anulată, trei dintre vecinii sârbilor, Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru, refuzând să lase avionul său să le folosească spaţiul aerian, relatează BBC.
Citeste si: Coreea de Nord a lansat 8 rachete balistice într-o singură zi. Kim Jong-un sfidează Occidentul
Ministrul rus de Externe urma să sosească în Serbia luni, înainte de a pleca spre Turcia. Moscova a acuzat Occidentul pentru că Lavrov a fost silit să își anuleze vizita.
Purtătoarea de cuvânt a ministeului rus de externe, Maria Zaharova, a numit mișcarea drept ”un nou canal de comunicare închis”, transmit agențiile de presă rusești.
“Diplomația noastră nu stăpânește încă teleportarea”, a comentat și un înalt oficial rus din minister, citat de Interfax.
Citeste si: Volodimir Zelenski după vizitele din Zaporojie, Doneţk şi Luhansk: „Eroii adevăraţi sunt printre noi”
Decizia Bulgariei, Macedoniei de Nord și Muntenegrului vine ca urmare a interdicţiei cu privire la folosirea spaţiului aerian din cauza ofensivei militare a Rusiei în Ucraina.