Trendul de scădere a populației în România este unul dramatic și ar putea duce la coborârea țării noastre cu o poziție în clasamentul statelor UE, sub Olanda. România a pierdut peste 43.000 de cetățeni doar ca urmare a pandemiei de coronavirus, iar viitorul apropiat este unul sumbru din acest punct de vedere, în contextul unui val 4 devastator.

Citeste si: Cel mai negru bilanț de la începutul pandemiei- 574 decese și aproape 19.000 de noi infectări

Cu un milion de locuitori mai puțin decât în 2011

„Noi estimăm că în perioada următoare populaţia va scădea şi la 1 decembrie, care este momentul critic al recensământului, vom avea o populaţia de 19,186 de milioane de persoane, ceea ce înseamnă mai puţin cu aproape un milion faţă de momentul critic al recensământului din 2011. Un alt lucru interesant este că în acest moment suntem pe locul 6 în Uniunea Europeană, dacă avem în vedere dimensiunea populaţiei rezidente. Dacă vom merge pe acelaşi trend, în 2030 vom avea 17,8 milioane de persoane şi vom trece pe locul 7”, a declarat Tudorel Andrei în cadrul unui eveniment online.

Olandezii ar putea urca în fața României în clasamentul UE pe locul 6, cu 17,9 milioane locuitori.

Citeste si: Intră din nou România în lockdown în octombrie 2021? Decizia momentului, anunţată de Klaus Iohannis la ora 17:30

2020, anul cu cele mai puține nașteri în România

Potrivit datelor prezentate de șeful INS, populaţia României la 1 ianuarie 2021 era de 19.186.201 de persoane, faţă de 20.121.641 persoane în 2011.

Tudorel Andrei a declarat că în această perioadă s-a produs o schimbare a ponderii factorilor care determină reducerea populaţiei, conform G4Media.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Astfel, dacă până în 2011 prin intermediul migraţiei externe se justifica aproape 80% din reducerea populaţiei rezidente şi numai 20% pe baza sporului natural negativ, din 2012 şi până anul trecut 60% din reducere are la bază sporul natural negativ şi 40% migraţia.

Tudorel Andrei a spus că 2012 este anul în care s-a înregistrat numărul cel mai mic de naşteri, valoare care a fost egalată la nivelul anului 2020.

De asemenea, în 2020 am avut loc cele mai multe decese, nu numai din perioada de tranziţie, ci dintr-o perioadă mai lungă de timp.

"Într-o săptămână mor atâţia câţi au murit la Revoluţie şi la cutremurul din 1977''

Medicul epidemiolog Emilian Popovici a atras atenția asupra situației sanitare critice din România. Acesta a subliniat că valul epidemiologic nu a ajuns nicidecum la un platou, așa cum se estima.

,, Indiferent că e guvern demis, interimar, interesul de sănătate publică trebuie să revină în prim plan, trebuie găsită calea să se ia măsuri corespunzătoare situației. Mor oameni, într-o săptămână mor atâția câți au murit la Revoluție și la cutremurul din 1977. La un moment se va face o decontare", a precizat medicul român.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Epidemiologul a explicat faptul că atunci când se analizează raportările cazurilor noi, trebuie să ne uităm la numărul de persoane internate în secțiile ATI. Acesta reprezintă numărul care este direct legat de numărul de forme grave de boală, legat la rândul lui de numărul real de infecții noi. 

"Aceste cazuri la ATI cresc constant, asta arată că suntem cu epidemia în creștere, nicidecum nu am ajuns la platou. Se va ajunge la platou, dar încă nu suntem acolo", a declarat Emilian Popovici.

Citeste si:  Cadru medical de la Secția de Boli Infecțioase: „Feriti-vă oameni buni, nu este de glumă”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si