România cumpără zeci de blindate de asalt din SUA pentru a contracara "amenințările regionale". Pentagonul a aprobat tranzacția
Pentagonul SUA a aprobat vânzarea către România a 21 de vehicule de asalt pentru armată, capabile să treacă prin râuri și ape mari. Valoarea blindatelor de asalt ajunge la aproape 90 de milioane de dolari, iar elevor ajunge în dotarea Forțelor Navale Române.
Departamentul de Stat a aprobat vineri o „posibilă vânzarea“ militară către Guvernul României a șaisprezece (16) vehicule amfibie de asalt (AAV) și echipamente aferente pentru un cost estimat de 120,5 milioane dolari, după cum a
Conform DSCA și Pentagonului american, Guvernul României a solicitat cumpărarea acestor vehicule militare.
România, un nou contract militar cu SUA
Este vorba de șaisprezece (16) Vehicule Amfibii de Asalt (AAV), Varianta de Personal (AAVP-7A1); trei (3) vehicule amfibie de asalt, variantă de comandă (AAVC-7Al); două (2) vehicule amfibie de asalt, variantă de recuperare (AAVR-7Al); 16 mitraliere de 50 cal (țeava grea); și cinci (5) mitraliere M240B de 7,62 mm.
De asemenea, sunt incluse și lansatoarele de grenade MK-19; M36E T1 Sisteme de vizionare termică (TSS); suport de aprovizionare (piese de schimb); echipamente de asistență (inclusiv truse de misiune specială/Seturi de aplicații îmbunătățite (EAAK)); instruire, manuale tehnice neclasificate, pachet de date tehnice, suport și asistență tehnică și de inginerie (inclusiv servicii tehnice de inginerie a contractorului (CETS)); și alte elemente conexe ale programului și sprijinului logistic.
Costul total estimat al programului este de 120,5 milioane dolari.
"Amenințările regionale" la adresa României, luate în considerare de SUA
Vânzarea propusă va îmbunătăţi capacitatea României de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare prin modernizarea şi asigurarea capacităţii României de a contracara "ameninţările regionale", consideră DSCA.
România nu va avea dificultăţi în a absorbi aceste echipamente şi servicii în forţele sale armate, se mai spune în comunicatul americanilor.
Tranzacția acestor echipamente şi servicii de sprijin nu va modifica echilibrul militar de bază din regiune şi nu va exista niciun impact negativ asupra pregătirii apărării SUA ca urmare a acestei vânzări, precizează Pentagonul.
„Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă şi de securitate naţională ale Statelor Unite, contribuind la îmbunătăţirea securităţii unui aliat al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care reprezintă o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi economică în Europa.
Este vital pentru interesul naţional al Statelor Unite să ajute România să dezvolte şi să menţină o capacitate de autoapărare puternică şi pregătită”, arată comunicatul DSCA.
Oficialii americani mai precizează că nu a fost stabilit până acum un contractor principal pentru o vânzarea blindatelor în România și că implementarea acestei vânzări propuse nu va necesita desemnarea de personal al guvernului SUA, însă va necesita desemnarea unui reprezentant al contractantului în România pentru
aproximativ 1 an pentru a livra blindatele, echipamentele aferente și a oferi suportul tehnic.