Bacteriile rezistente la antibiotice sunt o amenințare uriașă pentru sănătatea publică, iar România este din nefericire în topul european în ceea ce priveşte impactul infecţiilor produse de bacteriile rezistente la antibiotice.
Vorbim așadar despre bacterii care datorită contactului îndelungat cu anumite substanțe, au devenit rezistente, iar atunci când produc o infecție, tratarea pacientului devine grea, iar uneori...imoposibilă!
Problema raportării şi controlului infecţiilor intraspitaliceşti a făcut din țara noastră o campioană la capitolul celor mai rezistente bacterii.
Cea mai mare diferență intre România și alte țări europene se vede în cazul Klebsiellei pneumoniae,o bacterie care se regăseşte în mod normal în flora bucală, a pielii şi intestinală. Astfel, o infecţie cu klebsiella pneumoniae are de două ori mai multe şanse să te omoare în România decât în vestul Europei. (pe bucata asta de text vreau să apară harta făcută în grafică)
Am ajuns în acest clasament dezastruos mai ales din cauza consumului la o scală mult prea mare a antibioticelor în rândul pupulației!!
Citeste si: Rugăciunea de luni. Ce să rostești la început de săptămână
Antibioticele, ca și celelalte substante active, au plusuri și minusuri, de aceea e nevoie de mare atenție! Mare atenție!
Un studiu medical publicat recent atrage atenţia asupra abuzului de antibiotice: peste 4,5 milioane de români şi-au tratat în ultimul an răceala şi durerile de gât cu astfel de medicamente.
Pentru a nu agrava acestă situație, care este oricum îngrijorătoare, ce am putea face noi ca populație ar fi să evităm automedicația! Să nu consumăm niciodată antibiotic după ureche și să nu îl folosim în tratarea banalei răceli, iar atuci când vine vorba despre rețetă, să o respectăm exact cum spune medicul specialist.
Citeste si: Rugăciunea de luni. Ce să rostești la început de săptămână