România a primit un nou titlu! De data aceasta, țara noastră se află în topul clasamentului, în ceea ce privește numărul tinerilor care nu au nici loc de muncă și nici nu studiază, informează Digi24.  Pe locurile următoare se află Slovacia (5%) și Ungaria (6%). 

Unde este cea mai mare nevoie de forță de muncă?

Așadar, noua generație preferă să stea degeaba și să trăiască pe banii părinților, în loc să-și caute un loc de muncă, având în vedere că este o lipsă acută de angajați.

De aceea, România importă în fiecare an zeci de mii de muncitori din Asia de sud-est. Datele Eurostat arata ca 22% dintre tinerii din România încă stau pe banii părinților, mai precizează sursa citată.

De exemplu, domeniul HORECA se află printre domeniile care au cea mai mare nevoie de personal.

”Tânără generație nu pare prea dornică să intre în câmpul muncii și nici să facă vreun efort pentru a-și câștiga banii deoarece ei caută soluții de îmbogățire rapidă sau să stea pe banii părinților”, a explicat psihologul Irina Mitrea.

Tineri fără loc de muncă România

Imagini reprezentative pentru tineri la locul de muncă.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: EXCLUSIV- Cât de scump va fi Paștele acesta pentru români: ”Vor alege să cumpere la bucată”

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Doar anul trecut, 72% dintre tinerii europeni cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani nu ocupau un loc de muncă, în timpul studiilor, 25% dintre tinerii din UE erau angajați în timpul studiilor, iar 3% se declarau disponibili pentru angajare și îşi căutau activ un loc de muncă, fiind șomeri, mai arată studiul.

În Olanda, 73%, dintre tineri și-au găsit un loc de muncă în timp ce erau studenți, în Danemarca 52% și în Germania 45%. 

Ce salarii vor tinerii din ziua de azi?

Tinerii români au mai mari pretenții în ceea ce privește viitorul loc de muncă. Ei cer mulți bani, iar asta pentru că au urmat o facultate și dețin cunoștințe. Totodată, ei se arată interesați să învețe orice este nevoie.

Tinerii români vor să trăiască mai bine și au pretenţii mai mari la început de carieră, la început de drum. Ei vin cu anumite cunoștinţe din facultate şi sunt dispuşi să înveţe, în continuare, la locul de muncă. Dar, ca să fie dispuşi, trebuie să fie motivaţi şi aici intervine partea salarială. Cel puţin în domeniul IT este greu să mai găseşti absolvenţi care să accepte lefuri mici, sub 4.000 de lei net", a precizat Amalia Tănase, manager în cadrul unei mari companii din Iaşi, pentru Adevărul.

Tineri fără loc de muncă România

Imagini reprezentative pentru tineri la locul de muncă.

[Sursa foto: iStock]

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citește și: Pensionarii se împrumută înainte de Paște ca să aibă ce pune pe masă. Casele de Ajutor Reciproc, asaltate de cereri

În București sunt cele mai mari salarii din România, media fiind de 5000 de lei pe lună.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si