Close sidebar
Close sidebar

Romania e praf la deseuri! Nicio groapa de gunoi NU are autorizatie de la mediu! Ce solutii exista pentru ca bucurestenii sa nu ajunga ingropati in gunoaie?

Suntem in pragul unei crize a deseurilor in Bucuresti, avertizeaza Garda de Mediu Nationala. Niciuna dintre cele 3 gropi de gunoi din capitala si din judetul Ilfov nu mai are autorizatie de la mediu, asa ca autoritatile le-au suspendat dreptul de functionare. Ce solutii exista pentru a nu sfarsi ingropati in gunoaie?

A.L.,


DISTRIBUIE
acest articol

Ultima groapa de gunoi din zona Bucuresti-Ilfov care si-a pierdut autorizatia la inceputul acestei luni este cea din nordul capitalei.

Asta se traduce printr-un pericol imens la adresa sanatatii oamenilor.

"Cei 3 operatori au depus la instata competenta plangere impotriva sanctiunilor aplicate de garda de mediu si in conformitate cu Ordonanta 2 pe 2001, privind regimul contraventiilor plangerea depusa intrerupe executarea"

Asta dupa ce Garda de Mediu a constatat ca cele trei depozite de deseuri aveau autorizatia de mediu expirata. Fiecare a primit cate o amenda de 60 de mii de lei.

Pentru ca nu exista alta solutie, deseurile ajung in continuare in cele 3 depozite, chiar daca acestea risca sa primeasca noi amenzi.

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Astronauții rămași blocați în spațiu până anul viitor vor vota plutind, de pe orbita Pământului, la alegerile prezidențiale americane- antena3.ro

Cele 2 depozite de deseuri de pe raza judetului Ilfov  functioneaza in acest moment fara autorizatiile intergrate de mediu si asta pentru ca documentele au expirat. Conform agentiei nationale pentru protectia mediului Ilfov  groapa de gunoi din Glina mai are 74 la suta din suprafata dinsponibila pentru depozitarea  deseurilor.

Iar, in ceea ce priveste groapa de gunoi din Vidra spatiul de depozitare este ocupat in proportie de  34 la suta.

Iar in ceea ce priveste depozitul din Chiajna, mai poate depozita sub 1 milion de tone de deseuri.

In 2020 ar trebui sa isi atinga capacitatea maxima. Noi sectoarele nu avem mandate din partea Primariei Capitalei sa  de depozitatea gunoiului.

Ceea ce inseamna ca in scurt timp gunoiul ar putea ramane in strada.

Care este solutia municipalitatii?

La nivelul ministerului mediului, o varianta ar fi sa platim cat aruncam. Problema ar fi si cum aruncam, pentru ca Uniunea Europeana ne cere ca anul viitor sa ajungem la o rata de colectare selectiva de 25 la suta, tinta ce pare imposibil de atins, in conditiile in care in acest an nu am depasit 5 procente.

Gabriela Firea:

"La nivelul Primariei Generale am gasit ca si strategie dorinta de a se realiza un incinerator de mari dimensiuni, unic pentru capitala si zona limitrofa, care ar fi putut sa obtina si

fonduri eurpene"

Doar ca proiectul ar trebui finalizat in maximum 3 ani, termen la care, conform autoritatilor, gropile de gunoi vor fi pline. Solutii ar exista. In Brasov exista deja o fabrică de transformare a deşeurilor în combustibil şi energie electrică. Este nefuncţională insa de mai mai bine de trei ani pentru că nu a mai primit autorizaţie, spune auditorul de mediu Eugen Cincu. El sustine ca varianta incineratoarelor nu ar fi cea mai potivita alegere pentru capitala, deja sufocata de ö ciupercă de praf, pe care o poarta curentii de aer deasupra orasului. O astfel de statie exista la Viena, dar consecintele sunt devastatoare pentru sanatatea oamenilor. In capitala Austriei, incidenta astmului la copii este de 3 ori mai mare decat in Bucuresti.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI