Munții noștri aur poartă, dar și câmpiile rivalizează cu ei, iar asta datorită plantelor miraculoase care cresc peste tot și sunt căutate frenetic. Pe Valea Vinului din Satu Mare îl întâlnim pe Marin Berinde. Cât e ziua de lungă rabdă soarele arzător ca să culeagă cât mai multe sânziene.

Din mâinile lui și a altor români ca el, plantele ajung la diverse centre de colectare care le cumpără ca să le trimită la export.

Și nu doar sânzienele sunt la mare căutare, ne povestește omul.

Marin Berinde: „Asta e coda șoricelului. Și asta e tratament. Și asta vine la fel recoltată. Așa vine.”

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro

Fie că vorbim de sânziene, coada șoricelului, gălbenele, ciuboțica cucului sau rostopască toate sunt trimise de intermediari în țări din Europa ca Spania, Polonia sau Germania și chiar peste ocean. Sunt plătite extrem de bine de străini și folosite în industria farmaceutică sau cosmetică. Din păcate, cei care trudesc din greu să le culeagă au cel mai puțin de câștigat.

Fericiți cei care au prins gustul afacerii, căci al lor este tot profitul.

Asta ar putea spune și măicuțele mănăstirii Paltin din Neamț care sunt toată ziua pe câmpuri și pe dealuri în căutarea aurului ascuns în flori și plante. Singurele culeg, după care le transformă în siropuri sau creme pe care le vând ca să se gospodărească.

Există și alți români care au mirosit afacerea cu plante medicinale, iar unii au început chiar să le cultive în locul unor culturi clasice.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si