5 milioane de persoane trebuie să se mai vaccineze în România pentru a atinge imunitatea colectivă
România ar atinge imunitatea de masă în fața noului coronavirus când aproximativ 70% din populație va fi vaccinată sau imunizată natural prin infectarea cu COVID-19. În condițiile în care s-au vaccinat până astăzi doar 4,6 milioane români (circa 25% din populație, unul dintre cele mai reduse performanțe din UE), iar ritmul infectărilor e apropiat de zero, obținerea imunității de turmă este un obiectiv greu de realizat înainte de "valul patru" din toamnă.
România imunitate colectivă. Numărul total al persoanelor vaccinate a ajuns în România, marți 22 iunie, la cifra 4.650.160. În urmă cu o lună, premierul Florin Cîțu stabilise ca țintă depășirea pragului de 5 milioane de vaccinați măcar cu o doză până la 1 iunie. În ritmul de aproximativ 25.000 de vaccinați pe zi, pragul menționat ar putea fi depășit după 1 iulie.
România imunitate colectivă. Președintele Comitetului Național de Vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, spune că în condițiile în care tot mai puțină lume se vaccinează, iar numărul noilor infectări COVID-19 este mic, imunitatea de masă nu mai crește.
” Nu e mai bine, nu a mai crescut din două motive: nu am mai înregistrat un număr important de cazuri ca să putem, iarăși, estima, că un procent mare de populație trece prin boală și devine imunizată ca urmare a infecției naturale, practic scăderea infecțiilor
în rândul populației scade și imunizarea pe cale naturală. Pe de altă parte, și ritmul de vaccinare a încetinit. Probabil este undeva de 40-50%, depinde și de regiunea geografică, depinde de un județ la altul ”, a explicat Gheorghiță.
Conform acestor estimări, ar mai fi nevoie de alte 4-5 milioane de vaccinuri administrate în România ca să putem vorbi de atingerea pragului de 70% imunizare.
Situația este cu atât mai greu de atins cu cât infecțiile sunt practic inexistente în multe județe în momentul de față.
Din totalul de peste 4,65 milioane vaccinuri administrate, 3.595.609 români au fost vaccinați cu Pfizer, 362.852 cu Moderna, 432.233 cu AstraZeneca şi 259.466 cu Johnson & Johnson.
Valul patru al epidemiei de coronavirus ar putea debuta și la noi, la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie, spune colonelul Valeriu Gheorghiță a explicat că o nouă creștere a numărului de cazuri este așteptată în contextul în care imunitatea colectivă, atinsă prin vaccinare și boală, este la noi de cel mult 50 la sută, insuficient pentru a preveni răspândirea SARS COV 2.
”Î n sfârșitul verii crește interacțiunea între persoane, oamenii se întorc din concedii, copiii încep să meargă la școală. Practic, se creează tot lanțul epidemiologic favorabil transmiterii bolilor infecțioase. Cu atât mai mult dacă între timp intră în circulație în România și tulpina Delta și o să se transmită comunitar, evident că probabilitatea să înregistrăm o creștere a numărului de cazuri crește ”, a declarat șeful campaniei de vaccinare din România.
Valul patru al pandemiei de coronavirus nu ar trebui să fie unul cu efecte semnificative în România, spune premierul Florin Cîțu, atâta vreme cât românii continuă să se vaccineze anti-COVID19. Dacă ne vaccinăm în număr cât mai mare ar trebui să nu avem un val patru cu probleme, a explicat premierul marți, de la Palatul Victoria.
" S-ar putea să avem un val patru pentru că gripa vine în fiecare an, așa s-ar putea să avem și aici, dar nu ar trebui să avem un val patru semnificativ, cu efecte semnificative, pentru că avem vaccin în România şi dacă ne vaccinăm nu avem acest val patru. Organizaţia Mondială a Sănătății a anunțat deja că varianta Delta se răspândește foarte repede, deci acesta este un risc pe care îl știm cu toții. Este deocamdată cea mai agresivă și cei mai vulnerabili sunt persoanele nevaccinate. Acolo este vulnerabilitatea și, bineînțeles, comunitățile unde rata de vaccinare este mică. Deci dacă ne vaccinăm în număr cât mai mare ar trebui să nu avem un val patru cu probleme", a declarat premierul României de la Palatul Victoria.