Spațiul Schengen este una dintre cele mai importante realizări ale proiectului european. Acesta a început în 1985 ca proiect interguvernamental între cinci țări ale UE – Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg – și s-a extins treptat pentru a deveni cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume.

Apartenența la un spațiu fără controale la frontierele interne înseamnă că țările nu efectuează verificări la frontierele lor interne, cu excepția cazurilor unor amenințări specifice.

De asemenea,  efectuează controale armonizate la frontierele lor externe, pe baza unor criterii clar definite.

Consiliul JAI stabilește azi dacă România intră în Schengen sau nu

Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) s-a reunit la Bruxelles, joi, 8 decembrie 2022. Cele 26 de state membre Schengen au fost chemate să ia o decizie cu privire la aderarea la spațiul fără frontiere pentru România, Bulgaria și Croația. Doar Croația a primit undă verde.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citește și: Intră sau nu România în Spațiul Schengen? Tot ce trebuie să știi despre decizia anului 2022

Discuțiile din Consiliul JAI au luat în vedere și un scenariu de aprobare a unui calendar al aderării României la Schengen în cursul anului 2023 (martie pentru transportul aerian și octombrie pentru transportul terestru.)

Ce state a fost au fost împotriva aderării României la spațiul Schengen

În ședința referitoare la extinderea spațiului schengen, a fost vot negativ pentru România și Bulgaria. Atât Austria, cât și Olanda au votat împotriva aderării țării noastre la spațiul de liberă circulație.

Doar Croația a primit un vot unanim de aderare la spațiul Schengen. 

În Consiliul JAI de joi, 8 decembrie, Austria și-a menținut opoziția și a votat împotriva aderării României la Schengen, la fel ca Olanda, care a susținut că este în favoarea primirii României în Schengen, dar se opune intrării Bulgariei, iar votul a fost la pachet.

Citește și: România, lăsată în afara spațiului Schengen. Austria și Olanda au votat împotriva țării noastre. Croația primește undă verde


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si