România intră deplin în Spațiul Schengen. Președinta Comisiei Europene a făcut anunțul
Este zi istorică pentru România! Președinta Comisiei Europene a anunțat că țara noastră și Bulgaria vor intra complet în Schengen.
Este o zi foarte importantă pentru România. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că România urmează să intre pe deplin în Spațiul Schengen.
Ursula von der Leyen a făcut anunțul în urma întâlnirii care a avut loc vineri la Budapesta, la care au luat parte miniștrii de Interne din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria.
„Eliminarea controalelor la frontierele terestre interne este ultimul obstacol.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Vestea aderării complete a României la Schengen a fost confirmată și de președinta Parlamentului European.
„Salut evoluția pozitivă de astăzi privind aderarea deplină a României și Bulgariei la spațiul Schengen. Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai puternică. Aștept cu nerăbdare o decizie finală în zilele următoare”, a scris și Roberta Metsolla, președinta Parlamentului European.
România ar urma să devină membru al Spațiului Schengen terestru din 1 ianuarie 2025, spune premierul Ungariei.
„Am convenit ca toate cele patru țări (România, Bulgaria, Austria și Ungaria – n.red.) vom conlucra ca de la 1 ianuarie România să devină membru Schengen terestru. Decizia se va lua la Bruxelles pe 12 decembrie, unde președinția ungară a Consiliului UE va depune un act în acest sens. Decizia formală va fi luată de miniștrii de Interne. Este injust și nedemn ca România să nu fie membru Schengen. Odată cu aderarea se vor deschide granițele. Mulțumesc UDMR pentru munca depusă în vederea aderării României la spațiul Schengen”, a spus Viktor Orban, premierul Ungariei.
Ministrul de Interne spune că întâlnirea de la Budapesta pe tema aderării României la Spațiul Schengen a fost un real succes. Pe lângă miniștrii de interne ai Ungariei, Austriei şi Bulgariei, Cătălin Predoiu s-a întâlnit și cu comisarul european pentru Afaceri Interne al Uniunii Europene, Ylva Johansso.
„Eu anticipez că lucrurile merg pe un făgaș foarte bun din moment ce ministrul austriac a convenit acest pachet. Era important să avem astăzi un acord, dacă întâlnirea de astăzi s-ar fi soldat cu un dezacord într-adevăr ar fi fost o problemă cu acest parcurs pentru care s-a muncit foarte mult de către toată lumea. Dar astăzi am realizat acest acord și e important cred că ne-am atins acest obiectiv, toate țările, nu numai România.
O continuare a cooperărilor în materie de combatere a migrației ilegale între polițiile noastre de frontieră înseamnă continuarea investițiilor în consolidarea mijloacelor tehnice de protejare a frontierei, înseamnă aplicarea tuturor standardelor pe care le-am aplicat și până acum în combaterea migrației ilegale și aplicarea acordurilor Schengen și mai înseamnă un contingent de 100 de polițiști la care contribuie toate țările care să fie dislocați pe granița turco-bulgara, o graniță sensibilă din punct de vedere al migrației ilegale și iarăși este un acord și pe acest punct, inclusiv din partea Bulgariei. Deci e un mare pas înainte astăzi, m-ați întrebat de podul respectiv, azi da, a fost o parabolă folosită de domnul Karner cu privire la podurile pe care care le-am trecut și le mai avem de trecut, astăzi cred că a fost penultimul, dacă vreți, ultimul ar fi să se formalizeze decizia la Consiliul JAI.
Olanda anul trecut și-a precizat poziția favorabilă intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen, noul guvern instalat și- a precizat, de asemenea o poziție favorabilă, potrivit procedurilor constituționale la nivel de Guvern și Parlament în Olanda, înainte de fiecare Consiliu JAI, guvernul olandez trimite Parlamentului o informare care să fie luată la cunoștință și eventual discutată de către parlamentari”, a spus Predoiu.