România intră oficial în Schengen! Decizia istorică a fost luată azi în consiliul JAI. Dispar controalele la granița cu Ungaria și Bulgaria de la 1 ianuarie 2025
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au decis joi, 12 decembrie, aderarea deplină la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, după ce Austria și Olanda au anunțat că renunță la veto-ul impus timp de mai mulți ani.
UPDATE 10.50. Consiliul JAI a adoptat rezoluția privind aderarea integrală a României și Bulgariei la spațiul Schengen.
Miniştrii de interne ai UE au adoptat decizia de a elimina controalele la frontierele interne terestre cu şi între Bulgaria şi România începând cu 1 ianuarie 2025.
UPDATE. Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații de presă după anunțul acceptării României în spațiul Schengen, atacându-i pe toți cei care pun la îndoială beneficiile apartenenței României la UE. Detalii aici.
UPDATE. Comisia Europeană a salutat joi "decizia unanimă" a Consiliului "de a ridica controalele la frontierele terestre interne cu România şi Bulgaria începând cu 1 ianuarie 2025".
"Acest pas important finalizează intrarea deplină a ambelor ţări în Spaţiul Schengen. Acest lucru nu numai că întăreşte Spaţiul Schengen, dar va consolida şi mai mult piaţa internă, va spori călătoriile, comerţul şi turismul. Un Spaţiu Schengen solid consolidează unitatea UE şi face UE mai puternică la scară mondială", a transmis CE într-un comunicat de presă.
Decizia "înseamnă că, începând cu 1 ianuarie 2025, cetăţenii pot călători fără controale la frontierele terestre către şi între Bulgaria şi România", a adăugat executivul european.
UPDATE. Preşedinta CE, Ursula von der Leyen, a salutat la rândul său joi aderarea deplină a celor două state la spaţiul european de liberă circulaţie.
"Pe deplin în Schengen, acolo unde vă este locul", a scris Von der Leyen într-o postare pe reţeaua X, însoţindu-şi textul cu o imagine cu steagurile României şi Bulgariei împreună.
UPDATE. Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că apartenenţa României ca membru cu drepturi depline la spaţiul Schengen, începând cu data de 1 ianuarie 2025, reprezintă "o decizie istorică".
"Este o decizie istorică care a fost luată în urmă cu puţin timp la Consiliul JAI reunit la Bruxelles. Aceasta este, de fapt, o victorie a dreptăţii şi a demnităţii naţionale şi un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetăţeni de mâna a doua în Europa. Este- înainte de toate- un triumf al tuturor românilor, indiferent de opţiunea politică sau de situaţia socială.
Este o victorie a muncii în echipă, pentru binele României, pentru că la acest moment au contribuit lideri de opinie din ţară şi din străinătate, personalităţi publice, oameni obişnuiţi, alături de miniştri, diplomaţi, europarlamentari şi tehnicieni din zeci de instituţii. Pentru companiile româneşti care fac afaceri cu parteneri din statele europene, eliminarea controalelor la frontiere va facilita comerţul şi va reduce costurile logistice. Asta înseamnă că mărfurile româneşti vor deveni mai competitive, ceea ce va stimula economia şi va crea noi oportunităţi de afaceri şi locuri de muncă", a
spus Ciolacu.
Preşedinţia ungară a Consiliului UE a inclus pe ordinea de zi a reuniunii de joi a miniştrilor de interne din UE „adoptarea unei decizii de stabilire a datei de ridicare a controalelor persoanelor la frontiera terestră internă cu şi între România şi Bulgaria”.
Practic tot astăzi, în Consiliul JAI de la Bruxelles, a fost stabilită și data de când se vor desfiinţa controalele la graniţele terestre cu Ungaria și Bulgaria.
Românii vor putea circula către Ungaria sau Bulgaria fără să mai fie opriți la granița terestră și fără să mai prezinte actele, cu excepția unor controale inopinate.
Au apărut primele imagini de la ședința istorică a Consiliului JAI:
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu: Suntem pregătiți să intrăm în Schengen
Ministrul român de interne Cătălin Predoiu, a făcut scurte declarații de presă înainte de începerea reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) în care s-a votat aderarea României şi Bulgariei la Schengen cu frontierele terestre.
"Şedinţa de astăzi este una dintre cele mai importante, dacă nu cea mai importantă, sper, ultima bătălie pentru intrarea în spaţiul Schengen. Este o şedinţă importantă, o şedinţă în care se vor discuta multe lucruri. Nu este nimic încheiat până când decizia nu va fi luată. Am muncit din greu să ajungem aici. Am muncit în teren, la frontiere, în cancelariile diplomatice, am muncit cu gândul permanent la cetăţenii români care merită intrarea în spaţiul Schengen", a spus Predoiu.
Potrivit oficialului român, situația din Siria ar putea pune noi presiuni din perspectiva migrației: "E o ședință complicată pentru că evoluțiile din Orientul Mijlociu, în special din Siria, vor genera fără îndoială efecte în ceea ce privește migrația. Mă aștept să fie discuții legate de acest subiect".
"Am avut permanent în gândul nostru cozile interminabile de la frontieră, transportatorii care suferă pierderi, momentele de tensiune, de dezamăgire uneori pe care cetăţenii români le-au încercat. Am invocat de multe ori în discuţiile noastre aceste lucruri importante şi sunt absolut convins că ele au avut efect în dezbaterile pe care le-am avut", a adăugat el.
România și Bulgaria, în Schengen din 2025
România și Bulgaria aplică deja pe deplin normele Schengen începând cu 31 martie 2024.
Controalele la frontierele interne aeriene şi maritime cu Bulgaria şi România au fost, de asemenea, ridicate de la acea dată, precizează comunicatul citat.
Miniştrii JAI vor face, de asemenea, un bilanţ al situaţiei generale a spaţiului Schengen. În special, miniştrii vor face schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităţilor din ciclul anual al Consiliului Schengen.
Discuţia se va axa pe creşterea securităţii globale prin digitalizare.
România va fi reprezentată la Consiliul JAI de joi de ministrul de interne Cătălin Predoiu, care luni a discutat prin videoconferinţă cu omologul său din Ungaria, Sandor Pinter, pentru a pregăti reuniunea de joi.
"Apreciez sprijinul constant al Preşedinţiei ungare a Consiliului, un partener de încredere în demersurile noastre pentru finalizarea acestui dosar strategic”, a scris Cătălin Predoiu pe Facebook.