Cum, necum, anul trecut, Romania a reusit sa exporte in tari precum in Albania, Bulgaria sau Italia nu mai putin de 170 de tone de banane si 130 de tone de nuci de cocos sau nuci de caju.
Cum a fost posibila minunea? Afaceristii romani cumpara fructele din tarile calde cu doar cativa eurocenti pe kilogram in cantitati uriase, iar dupa o calatorie de mii de kilometri, acestea ajung in portul Constanta.
La fel de bogata ar fi recolta romaneasca si la citrice, daca ne uitam pe datele oficiale, unde am exportat anul trecut 370 de mii de tone de portocale, mandarine si lamai, mai multe decat rosiile pe care le gasim din belsug in serele agricultorilor.
In cantitati ceva mai mici, Romania exporta si cafea, curmale, ananas, avocado sau mango. Ar fi de ras, daca nu ar fi de plans, avand in vedere ca legumicultorii romani se plang ca dupa ce trudesc ogoarele se aleg doar cu bataturi in palme si paguba. In piete nu mai au loc de samsari, iar in marile magazine nu au poarta de intrare, asa ca sunt nevoiti sa isi vanda marfa la preturi batjocoritoare.
Ciudat si revoltator, deopotriva, avand in vedere ca Romania aduce din strainatate legume si fructe in cantitati industriale. De pilda, anul trecut am importat 130 de mii de tone de cartofi, 70 de mii de tone de rosii, 490 de mii de tone de ceapa, usturoi si praz.
Ingrijorator e ca importurile sunt in crestere, iar asta loveste amarnic in buzunarele consumatorilor, care platesc preturi din ce in ce mai mari la raft.