Administratiei Nationale de Meteorologie a anuntat ca un ciclon mediteranean va lovi Romania, incepand de miercuri dupa-amiaza. Instabilitatea atmosferica se va intensifica, vor aparea furtuni si vor cadea cantitati insemnate de ploi. Cinci judete sunt deja sub cod portocaliu pentru furtuni, iar in Capitala, primaria a luat decizia de a inchide scolile la ora 17:00. De joi, o masa de aer rece va patrunde in tara noatra, determinand, in unele zone, minime de doar 6 grade Celsius.

"Intervalul critic pentru Bucuresti il apreciem in perioada ora 20,00 — 1,00, 2,00, 3,00 noaptea, cand norii de furtuna isi vor face aparitia si aici. Intensificarile de vant le apreciem in jurul a 55 — 65 de km/ora. De asemenea, vantul poate lua aspect de vijelie", a spus reprezentantul ANM, mentionand ca este posibil ca in anumite cartiere sa se atinga viteze chiar mai mari de 65 de km/ora.
Acesta  a mentionat ca ANM apreciaza precipitatii in jurul a 25 de litri/mp, dar este foarte posibil ca in unele cartiere ale Bucurestiului sa se inregistreze 30 — 35 de litri/mp.

"Mare parte din aceste cantitati se vor inregistra intr-un interval scurt de timp, o ora, o ora si jumatate, cel mult doua ore. Dupa ora 3,00 noaptea, treptat, fenomenele vor diminua ca intensitate. Pana dimineata ploaia se va opri, vantul va mai avea intensificari si pe parcursul zilei de maine in zona Municipiului Bucuresti, dar vorbim despre rafale ale vantului undeva pana la cel mult

40—50 km/ora". 

Cicloanele, sunt fenomene meteorologice spectaculoase. Ele formeaza vanturi turbionare de o violenta deosebita si provoaca mari distrugeri si victime.
Cicloanele iau nastere deasupra oceanelor, intre tropice, acolo unde temperatura apei este suficient de ridicata, avand cel putin 26 C. Aerul cald, usor si umed se inalta din oceane pentru a crea formatiuni mari de nori in care se condenseaza umiditatea. Acest fenomen elbereaza energie si norii sunt aspirati in sus.

Ei formeaza atunci o spirala inalta, ciclonul, care datorita fortei Coriolis, in emisfera sudica se rasuceste in sensul acelor de ceasornic si in emisfera nordica in sens invers. Aceste turbioane enorme ating un diametru de 300-800km, si provoaca vanturi violente si ploi diluviene. Ploile datorate cicloanelorsunt printre cele mai puternice. Cand ajung pe tarmuri joase, cicloanele determina ridicare nivelului marii prin valuri uriase.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

In ultima perioada mai multe uragane s-au format in Atlantic si au distrus mai multe insule sau au ajuns pe teritoriul Mexicului sau in sudul Statelor Unite ale Americii. Despre Irma se spune ca este unul dintre cele mai puternice uragane care s-au produs de cand se monitorizeaza acestea.
Fiind foarte mediatizate este posibil sa va intrebati cum se formeaza uraganele. Vom incerca sa explicam in cateva randuri desi sunt foarte multe lucruri de spus.

In general uraganele se formeaza in oceane, in zonele tropicale, acolo unde exista conditiile „nasterii” acestora. In cazul uraganelor care lovesc Statele Unite ale Americii, formarea lor are loc in apropiere de coastele Africii, iar apoi deplasarea lor are loc in directia nord est.


La inceput pornesc ca un grup de furtuni ce cresc in intensitate si se transforma in uragane, fiind alimentate de temperatura si umezeala oceanului. Ele au nevoie de apa pentru a se alimenta si din pacate „mor” abia cand ajung pe uscat, nemaifiind alimentate cu apa, iar vantul scade in intensitate si din cauza numeroaselor obstacole pe care le intalneste.

Pentru inceput aerul se ridica, iar presiunea atmosferica scade sub el. Furtuna se deplaseaza spre vest din cauza alizeelor, rotindu-se in sensul invers al acelor de ceasornic din cauza efectului Coriolis, generat de miscarea de rotatie a Pamantului.
Observam ca toate uraganele au forma de spirala. In mijlocul lor se formeaza un spatiu gol pe care il numim „ochi”. Prin ochiul uraganului intra vantul atras de acest, iar cea mai mare forta distrugatoare a uraganului se afla in peretii „ochiului”, acolo unde viteza vantului poate depasi 300 de kilometri pe ora.
Uraganul continua sa creasca atat timp cat se afla deasupra oceanului si temperatura apei este mai mare de 26-27 de grade Celsius, insa aceasta temperatura trebuie sa exista la o adancime de cativa metri.

Uraganele sunt cel mai violente furtuni de pe Pamant, au forma de vartej si se invartesc in sensul invers al acelor de ceasornic, daca se formeaza in emisfera nordica, sau in sensul acelor de ceasornic, daca se formeaza in emisfera sudica. Ele au mai multe denumire in functie de zonele in care se produc. Stiintific, denumirea corecta a lor este de ciclon tropical. Denumirea de uragan se intalneste in Atlantic si in Pacificul de Est. In alte zone poate avea alte denumiri precum taifun sau ciclon.

Uraganele sunt cele mai dezastruoase catastrofe naturale de pe Pamant. Mai multi oameni sunt omorati anual de uragane decat de orice alt tip de furtuna.
Centrul National de Monitorizare a Uraganelor din Florida urmareste furtunile din Atlantic si din Pacific. Pe masura ce se apropie de uscat, furtuna ia cu ea apa marii, pe care o ridica la peste trei metri inaltime. Acest fenomen aduce apa pe uscat si creeaza niste valuri uriase care pot depasi sapte metri inaltime si sunt responsabile pentru 90% din pierderile de vieti.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

In 1991, 150.000 de oameni au murit inecati in Bangladesh, cand valuri de 6,4 metri inaltime au inundat insulele de pe coasta. Cel mai mare val inregistrat vreodata a avut 12 metri inaltime si a lovit Golful Bengalului in 1737- 300.000 de oameni au murit inecati atunci. Numarul mortilor in Statele Unite este mult mai mic fiindca zonele de pe coasta nu sunt atat de aglomerate ca in India, dar si sistemele de avertizare si evacuare sunt mult mai eficiente. Furtunile care lovesc continentul american sunt la fel de devastatoare ca cele din Asia.

In 1938, un uragan a lovit coasta de est a Statelor Unite (New England) si a omorat 600 de oameni. Furtuna a fost atat de puternica incat a remodelat coasta, distrugand stancile si plajele din drumul sau. Cel mai mare dezastru natural din Statele Unite a avut loc in 1900. Thomas Eddison a filmat ce a lasat in urma catastrofa cu o inventie recenta la vremea aceea- aparatul de filmat. In dimineata de 8 septembrie 1900, orasul texan Galveston a fost lovit de un uragan. Pana la apusul soarelui jumatate de oras era scufundat sub apa. Vantul care batea cu o viteza de 177 de km/h a adus cu sine un val de 1,5 metri inaltime, care a inghitit orasul si pe locuitorii acestuia. 12.000 de oameni au murit in ziua aceea.

Sursa: proagora.net; gandul.info

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si